Krönikor och åsikter

En dag på SIS13

söndag 28 april, kl 22:10 av 2 kommentarer

fantisreimerthilindahlIdag blev det ett traditionsenligt besök på SIS. Tyvärr blev det bara en dag eftersom jag varit borta hemifrån lite mkt i vår men en dag är bättre än ingen. Att det blev söndagen berodde på att det var intressantare programpunkter då. Dagens första var dessutom den på förhand intressantaste med Claes Reimerthi, Hasse Lindahl och Mikael Sol från Fantomen. Jag slutade prenumerera på Fantomen förra året eftersom Fantomenäventyren höll en alldeles för låg kvalité. Men efter att ha hört herarrna Reimerthi och Lindahl berätta om upplägget numera och vad de vill uppnå så blir det till att starta en ny prenumeration. Fantomen är ju fortfarande min favorit bland trikåer. Dessutom startar framöver The Norseman av Henrik Jonsson, som jag f ö hade nöjet att träffa och byta några ord med, och bara det är anledning att köpa. De skisser av serien Henrik visade såg riktigt, riktigt bra ut. Framöver kommer även Skorpionen, en fransk äventyrsserie, som verkar lovande.

seriersis13Panelen efter, En seriebransch i förändring, var även den intressant med i första delen företrädare för Kartago, Galago, Kolik och Akademibokhandeln om tillståndet för serier i Sverige och hur saker utvecklas. Serieskolornas vikt lyftes fram liksom vad deras bästsäljare sålde. Andra delen av panelen innehöll även den företrädare för Galago men även SF-bokhandeln, Rabén & Sjögren och Egmont. Panelen var här inne mycket på bokbranschens kris men även på att serien eftersom den är ett bildmedium har framtiden för sig. Det mest (ned)slående var företrädaren för Rabén & Sjögren som förklarade mer än en gång att de höll på med barn- och ungdomsböcker och serier verkade helt främmande för dem att satsa på. Serier för barn? Trots att det var något som företrädarna för både SF- och Akademibokhandeln saknade i utgivningen. Här fick jag blodad tand att öka ambitionen med Tema: Barnserier. Tyvärr satt jag kvar på panelen efteråt om Eskapism, skräckserier och moralpanik. Ett bevis på att en obefintligt modererad panel med ett par pratglada inte är en bra idé. 20 minuter av mitt liv jag aldrig får tillbaka. Dagens största miss var däremot att jag var försent ute för en finfin Peter Madsen-signering och fick nöja med en autograf i albumet. Nåja. Lite inköp blev det som ni ser här intill men det kändes som att något färre utländska förlag var på plats och den svenska eskapistiska utgivningen, trots festivalens tema, är inte så omfattande som jag hade önskat.

Allra nöjdast är jag med de toksöta  bokmärken jag hittade hos en yngre förmåga. Passade dessutom att köpa några ex Vakna laglös att dela ut från utförsäljningen av tyvärr nedlagda Optimals serier. Dagens enda plump i protokollet var att jag inte råkade på herr Lundgren, en klar missräkning. Nästa år funderar jag och Johan på att återuppliva Shazams livebloggande från festivalen och förhoppningsvis blir det så. SIS förtjänar bra täckning.

Kommentarer

  1. Q says:

    Blev nyfiken, varför var den pratglada Eskapixpanelen så hemsk?

  2. Rikard says:

    Det var två som höll låda och det var väldigt ostrukturerat. Dessutom var seriekopplingen vag. Jag vet inte vad tanken med panelen var. Dessutom var som sagt programpunkterna innan riktigt bra. Jag hade antagligen inte tyckt den var så kass om jag inte lyssnat på dem.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...