Krönikor och åsikter /Recensioner

Bendis och Guardians of The Galaxy

onsdag 24 juli, kl 00:32 av 3 kommentarer

2894906-0.1aMarvel NOW! innehåller två renodlade kosmiska titlar: Nova och Guardians of The Galaxy (Star-Lord, Rocket Raccoon, Groot, Drax The Destroyer och Gamora). Bägge dessa titlar har tidigare stått på seriehyllan i regi av den brittiska duon Dan Abnett och Andy Lanning och nu är det dags för Jeph Loeb och Brian Michael Bendis att ge oss sina versioner och visioner.

Guardians of The Galaxy #0.1 är en lätt omarbetning av Star-Lords (Peter Quill) ursprung. Hans mamma Meredith får oväntat besök av utomjordingen prins J’son av Spartax. Kärlek uppstår men tronarvingen måste återvända hem. Deras son Peter växer upp med blandade känslor till den frånvarande fadern och det blir inte bättre när lömska Badoon-krigare störtar in i Peter och hans mammas liv.

Peter Quill är fast besluten att vår jord måste beskyddas från Badoon och att hans far, som nu är kung av Spartax, kan dra dit pepparn växer.

3007610-guardians1_001n-(terry+dodson+maximum+comics+variant)+(scandog)+copy

En av många varianter på GoTG #1. Ritad av Terry och Rachel Dodson

I Guardians of The Galaxy #1 (2013) får vi närvara vid ett minst sagt frostigt möte mellan far och son. Kung J’son vill att Peter tar sitt ansvar som Spartax tronarvinge och att han lovar att inte blanda sig i jordens angelägenheter. Ett intergalaktiskt råd under ledning av fadern har helt sonika bestämt att vår värld är belagd med tillträde förbjudet för utomjordingar. Kung J’son svävar på målet om orsakerna till detta och hans son låter sig inte duperas.

Star-Lord och hans Guardians skiter högaktningsfullt i kungens varningar och tillsammans med Iron Man försvarar de London från en attack av utomjordingarna Badoon. Detta ”brott” tänker inte kung J’son acceptera utan låter arrestera våra Guardians.

Vad jag inte gillar: Låt mig först säga att jag dyrkar Dan Abnett och Andy Lannings  (DnA) Guardians of The Galaxy. Hela deras rymdsåpopera med Nova, Thanos, War of Kings med mera är för mig fulländad. Det är som en favorit-TV-serie man aldrig kan sluta titta på, hur ofta eller hur sent på kvällen den en dyker upp.

GoTG #2. Variant av Madureira/Steigerwald

GoTG #2. Variant av Madureira/Steigerwald

Det är ingen hemlighet att en av anledningarna till att Guardians of The Galaxy dyker upp igen är att det kommer en film med samma namn och team 2014. Det är lite som om man drog lott på Marvel-redaktionen om vem som skulle skriva serien. Bendis sedvanliga rappa dialog och humor lyser med sin frånvaro och det mesta känns halvhjärtat och mediokert. Star-Lord och Rocket Raccoon är karaktärer som funkar bra, förutom att Bendis tröttar ut mig när Rocket för femtielfte gången levererar sin nya catch phrase: ”Blam! Murdered You!”

När det gäller design så är Star-Lord helt plötsligt blond och hans coola dräkt borta och ersatt med något som liknar hans originaldräkt från 1970-talet. Återvinning är i det här fallet inte bra. Och varför är Gamora utstyrd i grå stormtruppdräkt? Borta är allt som gjorde henne mystisk och farlig, en livsfarlig grön femme fatale från yttre rymden. Borta är också mycket av det som gav serien krydda under DnA såsom den talande ryska hunden Cosmo eller deras gamla bas Knowhere.

Iron Man är förmodligen med för att serien ska få nya läsare men han känns helt malplacerad. Det jag stör mig mest på är att alla spår av kontinuitet är som bortblåsta. Hur kom Star-Lord tillbaka efter att han och Nova (Richard Rider) dog som hjältar i kampen mot Thanos i Cancerverse? Allt det som DnA byggt upp under flera år spolas ner i toaletten! Så länge Marvel håller oss på sträckbäcken om Star-Lords återkomst blir den här serien det närmaste en reboot Marvel har kommit under Marvel NOW! vilket alla bedyrade inte skulle ske.

guardians-of-the-galaxy-marvel-now-1-guardians

Vad jag gillar: Bendis nitar första numret, det vill säga #0.1. Mycket tack vare sparsam dialog och att han tar sig tid att berätta den tragiska kärlekshistorien mellan J’son och Meredith. Steve McNiven hjälper till att göra detta till ett minnesvärt nummer.

Överlag är hans arbete exemplariskt även om skärpan ofta försvinner i ”vardagssituationer” för att blomma ut i actionscener och dubbel splash-bilder. Under seriens första 4 nummer utökas personalen vid ritbordet och tuschningen vilket brukar ge ett splittrat intryck. Här kompletterar Sara Pichelli istället McNiven och slutresultatet är mycket bra.

En rolig tvist som luktar gammal hederlig Bendis är Meta-konversationen under det intergalaktiska rådet. J’son och övriga medlemmar ställer frågan hur det kommer sig att jorden svämmar över av superhjältar och magiker som utnyttjar resor i tid och rum utan hänsyn till efterföljderna? Hur kan jorden ha klarat sig flera gånger från att slukas av Galactus eller invasion från mäktiga rymdraser?

Det är också befriande att fighten på jorden sker i London. Manhattanborna kan andas ut. Övriga världsstäder: Beware! Remender lät nyligen Thor försvara jorden från en utomjordisk attack i Rio i Uncanny Avengers #7 så det kanske är en trend.

3101355-03aGuardians of The Galaxy #3 är det helt klart bästa numret vilket gör att slutbetyget ändå blir positivt. Bra fart och fläkt och en bra cliffhanger. Här får vi också en hejdlös scen mellan en tillfångatagen Tony Stark som får frågan av sina fångvaktare om han har något att förtulla? ”Roller Skates” 🙂

Sammanfattning: Marvel NOW!-upplagan av Guardians of The Galaxy är ett snyggt paketerat matinéäventyr som ger lika lång eftersmak som en skål med popcorn som inte fastnar mellan tänderna. Bendis går på sparlåga och hans oengagemang gör att story och karaktärer blir platta. Jag kan lätt säga att jag tusen gånger hellre läser Bendis när hans hjältar är mer street level. Jag ser verkligen fram mot att få läsa hans Daredevil: End of Days med bland andra Klaus Janson, Bill Sienkiewicz och Alex Maleev. En Marvel NOW!-titel jag hade velat läsa hade varit en ny serie med Luke Cage och Iron Fist med Bendis och Maleev. Det hade varit grejer det!

Manus: Brian Michael Bendis
Illustration: Steve McNiven & Sara Pichelli
Tusch: John Dell, Mark Morales, Steve McNiven & Sara Pichelli
Färgläggning: Justin Ponsor
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Hub says:

    Tack för recensionen. Tragiskt att de inte kan låta detta fantastiska epos vara ifred. Gärna filmen men inte mjölka ur karaktärerna på detta vis. Dessutom med vad det verkar, en oinspirerad Bendis.

  2. Thomas Fels says:

    Måste ju läsa första tpb:n i alla fall även om den knappast lär komma upp i DnA:s höjder. Väldigt synd om allt de gjorde är nedspolat. Iron man, hm, det känns malplacerat ja. Mycket. Han är dessutom en snubbe jag tröttnat på. Eftersom jag gillar rymden ska serien få en chans!

  3. […] (Kree), Annihilius (negativa zonen) samt drottningen av Brood och dök upp första gången i Guardians of The Galaxy #1. The Builders attack på vårt universum gör situationen ytterst allvarlig med massiva förluster […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...