Recensioner

Great Pacific Vol 1: Trashed

måndag 6 januari, kl 22:29 av 0 kommentarer

great-pacific-volume-1Great Pacific är en serie som liksom Lazarus ligger helt rätt i tiden. Vårt konsumtionssamhälle skapar hela tiden nya sopberg trots återvinning och annat. Joe Harris (Ghost Projekt, Spontaneous) har tagit ett verkligt fenomen i form av The Great Pacific Garbage Patch och skruvat till det. Chas Worthington är ensam arvtagare till ett gigantiskt energiimperium men har helt andra planer än att ta över det hans far och farfar byggt upp. Han vill istället förbättra världen men samtidigt tjäna pengar på det. Han sätter en plan i verket som innebär att han svindlar sitt eget företag på pengar (med följder som får Enron-kraschen att framstå som ett mindre farthinder) som han sedan tänker använda för att med hjälp av oprövad teknik förvandla den gigantiska ansamlingen av skräp (i serien stort som två Texas) till ett eget land och omvandla skräpet till något det går att bygga ett nytt land på. Han förklarar därför skräpansamlingen att vara en suverän stat och döper den till New Texas. Han bygger upp en bas med hjälp av sin bäste vän men efter det går det inte riktigt som han tänkt sig. Moderna pirater, enjättebläckfisk, en stam som vakar över skräpansamlingen och den amerikanska flottan sätter käppar i hjulet liksom den amerikanska staten som inte gillar hans svindleri.

great-pacific-interiorJag blev väldigt nyfiken på Great Pacific när jag läste om den men det var först när samlingen reades som jag slog till. Efter två Imageserier, East of West och Lazarus, som i olika utsträckning inte levt upp till mina förväntningar är Great Pacific 1: Thrashed en trevlig överraskning. Argentingaren Martin Morazzo gör ett bra jobb med teckningarna och hans stil får mig att i sina bästa stunder tänka på den franske mästaren Francois Bourgeon. Teckningarna harmonierar riktigt fint med Tiza Studios färgläggning. Morazzo behärskar såväl miljöer som ansikten, något inte alla mainstreamtecknare gör och det har blivit något av en käpphäst för mig. Jag skulle till och med sträcka mig så långt som att säga att Morazzo är lite av ett fynd.

Joe Harris i sin tur har skrivit ett bra manus med en huvudkaraktär som varken är ond eller god. Den unge Chas Worthington må vara filantropist men är också en riktig egoist med storvulna planer. Även andra karaktärer som den kvinnliga franska flygaren som kraschar på skräpansamlingen och stammens unga kvinnliga ledare ska bli intressanta att följa framöver. Det som började som en berättelse med starkt ekologiskt fokus blir efterhand alltmer av ett gammaldags matinéäventyr även om just sopor och kraschade ryska satelliter med atomvapen inte är det första man tänker på då. Det bjuds följaktligen på en hel del halsbrytande action men allvaret finns trots allt där i bakgrunden. Slutet är en riktig cliffhanger så det blir allt till att läsa nästa samling som släppts i dagarna för Great Pacific är riktigt kul läsning med sin blandning av ekobudskap och äventyr.

Manus: Joe Harris
Illustration: Marco Morazzo
Förlag: Image
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...