Recensioner

Avslut: Avengers Arena #13-18

lördag 22 februari, kl 00:17 av 1 kommentar

3582807-03Två tredjedelar av Avengers Arena recenserade jag tidigare här och nu är det så dags för Grande finale både för den här serien och för mina recensioner av Marvel NOW!-titlar jag läst. Snart kommer shazam istället att fyllas av recensioner av nya, fantastiska, helt annorlunda, aldrig tidigare skådade, häftigare än någonsin All-New Marvel NOW! Efter detta extatiska utbrott ska jag försöka samla ihop mina utspridda lemmar för en i det närmaste helt spoilerfri avslutning.

Eftersom ett av seriens fundament är ungdomar som fightas till döds mot varandra begår jag i det närmaste tjänstefel om jag börjar skriva vem eller vilka som klarar sig. Själv hade jag lemlästat den person som i ett anfall av oaktsamhet spoilat denna serie för mig av många anledningar, dels för att jag av princip hatar spoilers men också för att Avengers Arena är en så helgjuten läsupplevelse från början till slutet. Att Dennis Hopeless redan från starten fick mig att älska alla karaktärer, båda gamla favoriter från Avengers Academy och Runaways samt hans egna skapelser från Braddock Academy gör att man hela tiden är på sin vakt och knappt vågar vända sida eftersom man så gärna vill att just den tjejen, den pojken, nej, faktiskt vill jag att alla klarar sig.

3361109-16aMed sina 18 nummer har Avengers Arena en väl uttänkt samt välstrukturerad handling, sprängfylld med tonårsangst, nya väl genomförda och djupbottnade karaktärer, en psykopatisk skurk, vuxna som inte lyssnar, kärlek, svek, tårar, smärta och ond bråd död. Det är kort sagt en mycket läsvärd serie som jag varmt rekommenderar. Den är inte det bästa jag läst på sista tiden men uppfyller sitt syfte med råge och lämnar en stark behaglig eftersmak efter sig. Jämfört med mycket annat dravel som Marvel presenterat under senaste åren, till exempel Indestructible Hulk och Fantastic Four är den en liten pärla värd att utforska. Avengers Arena påminner mest om The Superior Foes of Spider-Man eftersom det också är en doldis med bra innehåll som överraskar.

Problemet med den här serien är att den är så mycket mer och bättre än vad den marknadsförs som: Alla referenser till allehanda ungdomstävlingar med dödlig utgång (Battle Royale, Hunger Games, Flugornas herre eller varför inte Harry Potter och den flammande bägaren) samt att den saluförs som ytterligare en Avengers-titel i raden av de femtielva andra är missvisande, dumt och onödigt. Avengers Arena står på sina egna starka ben som ett mycket bra tonårsdrama med mycket mera och mörkare känslor än Kieron/McKelvies fulländade Young Avengers. Slutet är ett litet antiklimax men heller inget jag väntat mig så serien lämnar mig berörd och sugen på mer.

Avengers_Arena_Vol_1_17_TextlessI mars månad dyker den fristående fortsättningen upp under det föga inspirerande namnet Avengers Undercover där vi får följa fem trasiga överlevande från Murderworld när de tillsammans bestämmer sig för att upprätta sitt rykte genom att själva infiltrera Baron Zemo och hans Masters of Evil. Dennis Hopeless får här åter slå följe med tecknaren Kev Walker som gjort ett mycket bra arbete så här långt. Jag är övertygad om att den serien trots sin lökiga titel kommer att bli mycket bra för det känns som om Hopeless/Walker bara skrapat på ytan så här långt och eftersom Young Avengers lyser med sin frånvaro måste jag få en ny serie med tonårshjältar att följa. New Teen Titans, New Mutants, Runaways samt Young Avengers är några av de bästa serierna i sin genre och Dennis Hopeless Avengers Arena förtjänar en plats bland dem.

Manus: Dennis Hopeless, Cristos Cage
Illustration: Kev Walker, Karl Moline
Tusch: Kev Walker, Mark Pennington, Rick Magyar, Jason Gorder
Färgläggning: Jean-François Beaulieu
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] Comics: Fem av ungdomarna som överlevde Avengers Arena dyker nu upp i fortsättningen Avengers Undercover där de försöker infiltrera Baron Zemos […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...