Recensioner

Tre Skuggor

onsdag 5 mars, kl 20:50 av 0 kommentarer

treskuggorDet finns en sak man som förälder fruktar mer än något annat och det är att ens barn ska gå bort. Bara tanken på att risken finns fyller en med avgrundsdjup skräck och ångest. Går det då att göra en serie om det utan det blir för tungt för att läsa eller svårt att läsa för att tårarna rinner? Tydligen för det är precis vad Cyril Pedrosa gjort med Tre Skuggor. Läs den för det är den värd. Om du inte vill att något ska spoilas så slutar du läsa här och beställer istället den från någon seriehandel eller kollar om din finns på ditt lokala bibliotek. Läs gärna recensionen sen och se om du håller med. Om lite spoilers är okej så häng med efter hoppet.

Portugisens Cyril Pedrosas Tre Skuggor (Trois Ombres) handlar om en familj bestående av mamma, pappa och en son som lever ett skönt och behagligt liv på landet avskiljda från allt annat. Livet är tryggt och de är mycket lyckliga. Men en dag ser sonen, Joachim, tre skuggor i horisonten. Föräldrarna anar oråd och börjar misstänka att skuggorna försöker ta Joachim ifrån dem. Pappan klarar inte av att förlora Joachim och ger sig iväg med honom för att undkomma de tre skuggorna som kommer närmare hela tiden.

Tre Skuggor är en både varm och humoristisk berättelse om något oerhört tragiskt. Pedrosa hanterar allt oerhört skickligt. Det här hade kunnat bli sockersött men det blir det aldrig, Joachim är en oerhört charmig och söt unge men helt befriad från sådan förnumstighet som inte är ovanlig i skildringar av sjuka barn. Han är helt enkelt som barn är mest. Lika vacker är skildringen av Joachims föräldrars sorg inför hans död. Berättelsen ackompanjeras fint av Pedrosas väldigt expressiva stil som ibland blir rent surrealistisk. Pedrosa har en kraft och energi i teckningarna som för tankarna till Christophe Blain. Dialogen är överlag sparsam för uppenbarligen litar han på sina teckningar och det gör han rätt i. Så trots temat var tårarna bara väldigt nära i slutet av berättelsen i en scen med Joachims föräldrar. En bedrift att hantera ett så tungt ämne på ett så lätt sätt. Tre Skuggor är en serie som mer än de flesta är svår att recensera och förmedla känslan av, den måste läsas.

Illustration: Cyril Pedrosa
Förlag: Epix
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...