Recensioner

The Punisher # 1 – 2

tisdag 4 mars, kl 10:28 av 2 kommentarer

Punisher All New Marvel Now 1De två första numren av Nathan Edmondson och Mitch Gerads nya serie med The Punisher släpptes under februari och det tredje kommer ut idag. Hög utgivningstakt såhär i början då tidningen är en del av All – New Marvel Now! Enkelt uttryckt en i princip helt onödig omstart av numreringen som de två stora förlagen drar till med ungefär vartannat år i hopp om att locka nya läsare med en radda förstanummer. Inget ont i att verka för återväxt i läsarleden, men hur länge stannar folk kvar när de hamnar mitt uppe i pågående snåriga historier? Men nog om förlagens realpolitik och vidare mot fiktionen.

Frank Castle, även känd som The Punisher, har i likhet med merparten av de andra Marvelhjältarna haft New York som hemstad. I den här serien leder honom spåren, läs: åtskilliga döda, efter drogkartellen Dos Sols emellertid till västkusten, Los Angeles och gränsen till Mexiko. Åtskilligt är precis som vanligt. The Punisher skjuter knarklangare och andra kriminella. I en scen ses han knuffa ner en skadad man i en flod där han blir uppäten av krokodiler. Men om man jämför med den förra nystarten från september 2011, då Gregg Rucka stod för manus och Marco Checcetto för teckningarna, är det här en helt annan version av figuren. I nummer ett av Ruckas tidning hade huvudpersonen inte en enda replik. I Los Angeles har dock tunghäftan släppt med emfas och det snackas hela tiden. Det munhuggs med ägaren till det lokala fiket, en polis som är stammis där och Tuggs, en militär som förser honom med nödvändig hårdvara. I nummer två adopterar The Punisher en skadskjuten coyote som han döper till Killer och har lite postironiskt en t-shirt med Hawkeyes lila måltavla. På ett alternativomslag har han setts bära en tröja med texten ”I’m Not Daredevil”.
Punisher Not DaredevilMed andra ord är det ungefär som vanligt i Marvelsvängen, en stil visar sig fungera och då applicerar man den över hela linjen. Alla filmprojekt kommer under överskådlig framtid att bära Whedonstämpeln då The Avengers blev en sådan total kioskvältare, och nu tror man att det som gjorde Matt Fraction och David Ajas Hawkeye till en succé ska tälja guld även för den betydligt mörkare The Punisher. Och visst kan jag erkänna att det inte är direkt dåligt, förutom vissa aspekter av Gerads teckningsstil som när han ritar asymmetriska glasögon, men en pratglad person i en ljust färgsatt omgivning rimmar väldigt illa för en The Punisher-purist. Har ännu inte lästa några recensioner så det ska bli intressant att se vad andra tycker om detta. På pluskontot ligger att den här tidningen med fördel kan införskaffas även av dem som aldrig läst serien förut. En annan positiv aspekt som kan noteras är att insändarsidan är tillbaka på bred front i seriesvängen. Kul!

Då det jag läst av Edmondson tidigare (till exempel Who is Jake Ellis? och Where is Jake Ellis? med Tonči Zonjić) varit bra kommer jag ge detta ett par nummer för att se hur det utvecklas. Men så här långt känns detta som ”All – New Marvel Now! – minus the Wow!”.

 

 Punisher_1_Preview_3

Manus: Nathan Edmondson
Illustration: Mitch Gerad
Förlag: Marvel
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    Intressant när det blir så tydligt att förlagen tänker så här (d v s när ett koncept lyckas tänjer man det till bristningsgränsen). De bästa Punisher-versionerna har ju fokuserat på hur otrevlig/jobbig/farlig figuren är – på senare tid kommer jag såklart att tänka på Ruckas spöklike soldathämnare och de gånger en blomkålsörad och orakad Punisher dykt upp i Dan Slotts Spider-Man. Och en postironisk version av Punisher finns det ju dessutom redan, väletablerad dessutom, i Ennis/Dillons permanent underläppsplutande och gladvåldsamma version.

  2. Link K Schwartz

    The Punisher # 1 – 2 « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...