Recensioner

The Royals: Masters of War #1

måndag 10 mars, kl 23:54 av 0 kommentarer

RMOWAR-Cv1-ds-f8833”How do you know he’s the King?”

”He’s the only one that dosen’t have shit on him”

Detta underbara citat av Monty Python används också av författaren Rob Williams i efterordet till den trevliga nya miniserien The Royals: Masters of War från Vertigo Comics. Tanken att kungligheter fick det bästa byggde på att man trodde att de fick sin position av Guds nåde. Den här serien tar denna tanke ett steg längre och ger kungligheter superkrafter. Ju renare blod desto starkare krafter. Det är en kittlande och egentligen rätt så logisk förklaring till att ett så galet fenomen som kungamakt fortfarande lever kvar ända in i 2000-talet.

The Royals bygger på att alla legender om kungar är sanna, såsom Kung Arthur och hans riddare vid runda bordet. Från att ha varit heroiska krigare har de genom åren istället missbrukat sin makt och vant sig vid ett liv i lyx medan folket dör i krig eller armod. Den franska och ryska revolutionen blev en varningssignal att deras tid var ute och det är vetskapen om deras superkrafter som gör att de fortfarande har en hög position i samhället. De flesta har självmant slutat eller tvingats sluta använda sina krafter. Det sistnämnda gäller i högsta grad den brittiska kungafamiljen under Andra världskriget. Kung Albert, som själv inte besitter några superkrafter, förbjuder sina barn (Arthur, Henry och Rose) att använda sina krafter på grund av en personlig tragedi samt rädsla för folket. När sonen Henry blir vittne till följderna av Hitlers bombning av London beslutar han sig för att trotsa sin fader och ger sig aktivt ut i kriget som en tvättäkta Superman. Vad Henry inte räknat med är att de inte är den ända kungafamiljen med superkrafter.

MoW1_Pg17_colorEftersom jag älskar serier, superhjältar, historia och särskilt då kungarnas roll i densamma är det en underdrift att säga att jag hade skyhöga förväntningar på den här serien. Rob Williams och tecknaren Simon Coleby gör mig långt ifrån besviken. The Royals är både en hyllning till superhjältemyten men står också fast förankrad i historien och då särskilt i skildringen av Andra världskriget såsom den brukade gestaltas i gamla seriealbum från förr. Alla som älskar att frossa i tidens flygplan, vapen, kläder och platser kommer få sitt lystmäte då serien kommer att ta oss till krigets legendariska slagfält som till exempel Midway och Stalingrad men det som gör mest och djupast intryck är hur naket Williams och Coleby så här långt skildrar krigets fasor.

RMOWAR-Cv1-1-13-var-a79a9Persongalleriet med prins Henrys äldre bror, prinsen av Wales och arvtagare till tronen, hans älskade syster och den trötte fadern lovar gott för fortsättningen. Jag kan inte få nog av kungliga intriger med den försupne brodern och Henrys överdrivna kärlek till sin syster. Att det har förekommit inavel inom kungahusen är ingen hemlighet och blir självklart i den här serien eftersom det inte bara stärker banden mellan familjerna utan också gör att deras avkomma försäkras superkrafter. Att vi kommer att se mer prinsar och prinsessor från alla världens hörn i kampen om segern är uppenbart och det kommer att bli spännande att se vilka kungahus familjen Windsor kommer att stå öga mot öga mot. Det finns gott om serier idag som använder verkliga karaktärer från historien fast i alternativa och skruvade miljöer, Manifest Destiny och The Manhattan Projects är två, och jag kan inte få nog av det konceptet. Det ger en skön twist till berättandet och gör mig också sugen på att lära mig mer om de verkliga personernas öden och äventyr.

Om du gillar att läsa om Andra världskriget och kungligheter med superkrafter i en alternativ verklighet är det här serien för dig. Jag kommer att följa med resan ut och hoppas på en fortsättning.

Manus: Rob Williams
Illustration: Simon Coleby
Färgläggning: J. D. Mettler
Förlag: Vertigo Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...