Recensioner

Five Ghosts: The Haunting of Fabian Gray

fredag 14 mars, kl 22:59 av 1 kommentar

fiveghostsHaunting-tp_coverPulp-äventyr och 1930-tal är på tapeten hos många förlag, bland annat satsningen på Shadow, Doc Savage, Green Hornet med flera hos Dynamite Entertainment samt Captain Midnight och Skyman hos Dark Horse Comics. Sedan har vi moderna skapelser som är inspirerade av samma typ av genre såsom Ed Brubakers Fatale och Francesco Francavillas Black Beetle. Till den sistnämnda kategorin sällar sig nu också en skapelse av Frank Barbiere och Chris Mooneyham som såg dagens ljus som ett Kickstarter-projekt vilket sedermera fick grönt ljus hos Image Comics: Skattjägaren Fabian Gray som på grund av (eller tack vare, det beror på hur man ser det) en tragisk händelse med den mystiska Dreamstone kan frambringa kraften hos fem andliga väsen när han så önskar. Dessa förmågor samlade i Fabian Grays kropp ger serien titeln Five Ghosts.

Fabian Grays tillstånd håller sakta men säkert på att förtära honom men med hjälp av gode vännen Sebastian och deras nya bekantskap Zhang Guo hoppas Fabian bli kvitt sin förbannelse och samtidigt rädda sin tvillingsyster Silvia som har hamnat i koma efter att ha utsatts för samma förbannelse som brodern. Vi får bara hoppas att detta lyckas innan de onda krafter som vill lägga beslag på Dreamstone och Fabians krafter hinner ikapp honom.

fiveghosts5-webFive Ghosts är på det hela taget en fartfylld och spännande resa, proppfull av hemska jättespindlar, förhäxade infödingar, galna trollkarlar och ond bråd död. Hela serien är en tveklös hyllning till pulpgenren samt League of Extraordinary Gentlemen (fast utan den seriens ironi) men också till cineastiska äventyr i matiné-facket såsom Indiana Jones, Pirates of The Caribbean och senaste följetongen om Mumien. Till och med gamle partyprissen Lovecraft dyker upp på ett hörn. Five Ghost bygger mycket på det visuella där Chris Mooneyhams blaffiga tuschning och actionspäckade dramatik är det som för historien framåt. Stilen har drag av både Sal Buscema och Frank Miller vilket är toppbetyg i min bok. Serien är lätt överdramatisk på samma sätt som ovannämnda filmer brukar vara vilket förstärker matinékänslan ytterligare. Det här är dock inget popcornluktande äventyr för barn utan den har mer en doft av svavelos och förruttnelse. Den är inte hälften så gastkramande som Fatale kan vara i sin beskrivning av det ockult okända men är på inget sätt en dålig läsupplevelse.

five-ghosts-lineupFabian Grays fem olika skepnader med tydliga drag av kända figurer ur legender utnyttjas på ett effektfullt sätt – bågskytten (Robin Hood), detektiven (Sherlock Holmes), trollkarlen (Merlin), samurajen (Musashi) och vampyren (Greve Dracula). Det ger serien en trevlig krydda även om det också gör vår hjälte lite väl oövervinnlig ibland. Jag hoppas att vi i framtiden får en mer djuplodad studie i Fabian Grays mystiska hjälpredor och gärna att de sätter honom själv på prov eller ställs mot varandra. Frank Barbiere snuddar vid denna inre konflikt i de första fem numren men mer av den varan är att efterlysa i kommande nummer. Från ett hoppfullt projekt på Kickstarter till en miniserie hos Image Comics och nu en ny ongoing på samma förlag är en bra resa och jag hoppas att Barbiere och Mooneyham verkligen utnyttjar läsarnas förtroende och tar den här serien till ännu större höjder.

Manus: Frank J. Barbiere
Illustration: Chris Mooneyham
Färgläggning: Lauren Affe & S. M. Vidaurri
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] för att kontakta den tuffa Jezebel eftersom Sebastian fått nog av äventyr efter händelserna i första volymen. Jezebel visar sig vara en kvinna att räkna med då hon luskat reda på en skattkarta som […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...