Recensioner

Five Ghosts, Vol. 2: Lost Coastlines

torsdag 4 september, kl 11:28 av 0 kommentarer

FiveGhosts_Vol2-1Nu är september här och efter att ha betat av något annat än Image-serier (förutom Wayward, men den vill jag helst glömma) är det dags för…trumvirvel…Image-serier!

Först ut har vi Frank Barbiere och Chris Mooneyhams andra volym av Five Ghosts (samlar #6-12) med den mystiska titeln Lost Coastlines där Fabian Gray tampas med pirater och vänner som blivit bittra fiender i jakten på att hjälpa sin syster Silvia i ett saltstänkt äventyr med mycket ockult magi och annat hokuspokus.

Vännen Sebastian tycker det är dags för Fabian att röra lite på fläsket och sluta grubbla över hur han ska kunna rädda sin syster och istället följa spåren efter andra Drömstenar liknande den som ger Fabian hans krafter. Fabian beslutar sig för att kontakta den tuffa Jezebel eftersom Sebastian fått nog av äventyr efter händelserna i första volymen. Jezebel visar sig vara en kvinna att räkna med då hon luskat reda på en skattkarta som visar vägen till den sägenomspunna Drömmarnas ö. Under tiden får den gamle piraten Asif, som har en gås oplockad med Fabian, besök av en okänd man som gärna delar med sig om Fabians planer för att Asif ska få sin hämnd.

tumblr_n8q722NqtR1ran91go1_500Frank Barbiere och Chris Mooneyhams härliga serie har verkligen blivit varm i kläderna och levererar ett gediget äventyr i klassisk matiné- och pulpstil. Själva karaktären Fabian Gray är så skickligt konstruerad att han känns helt unik även om han påminner en hel del om en känd arkeolog med piska och hatt som snuvar artefakter från gläfsande nazister. Tiden är 30-tal och visst skymtar vi en och annan skum nazist i bakgrunden men Five Ghosts koncentrerar sig mest på Fabians inre demoner och vilda bakgrund och hur de format honom och fortsätter forma honom till den han är.

Persongalleriet utökas, förutom att vi får se mer av Jezebel från förra volymen, med den kaxiga kvinnliga piraten Sinbad som också innehar en drömsten (som tatueringar i ansiktet) med en hjälpande ande, nämligen Sinbad Sjöfararen själv. Förutom gigantiska krabbor och mystisk magi på Drömmarnas ö är andra volymen mer upptagen av Fabians inre resa än av ockult magi vilket kändes befriande och ytterligare stärkte denna trevliga serie.

tumblr_mtx9k3myIA1ran91go1_500Chris Mooneyham gör ett fantastiskt bra arbete med en skön tecknarstil med tjock tusch, stämning, action, skräck och härliga miljöer. Ibland blir det lite hafsigt men med tanke på hur han blommar ut i slutet på volymen kan jag överse med det. Det var länge sedan jag läste en arc som avslutades så perfekt som Lost Coastlines, både när det gäller teckningarna men också Barbieres berättelse som ger mycket mersmak. De partier där Mooneyham briljerar mest i mina ögon är i de skissartade flashbacks med begränsad färgpalett som skildrar Fabians brokiga bakgrund. Trots det sparsmakade, eller tack vare, är de helt perfekta och är ett välkommet inslag i historien och precis som i första volymen innehåller serien stora partier utan text där Mooneyham får fria tyglar vilket är ett koncept som jag också gillar.

000_1326Även om handlingen stundtals är tunn och förutsägbar är Five Ghost, Vol. 2 en riktigt skön läsupplevelse, förutom utfyllnadsnumret #6 (tecknat av Garry Brown) som bara är en liten parentes. Gillar du klassiska hjälteäventyr med mystisk bakgrund och action är detta serien för dig. Själv ser jag fram mot nya äventyr.

Manus: Frank Barbiere
Illustration: Garry Brown, Chris Mooneyham
Färgläggning: Lauren Affe
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...