Intervju

Vad sysslar du med, Lars Krantz?

torsdag 20 mars, kl 21:44 av 0 kommentarer

shaz3Shazam kör igång en serie kortintervjuer med svenska serieskapare för att kolla vad de sysslar med. Först ut är Lars Krantz som debuterade med skräckserien Dödvatten för några år sedan och även varit frekvent i Utopi med otrevligheter från Falköping.

Så vad sysslar du med just nu? För tillfället så arbetar jag på näst sista sidan i boken ”Vandrande Stjärnor Del1”. ”Vandrande Stjärnor” är uppstyckad i två delar och jag är nästan klar med den andra delen också. De är en del i mitt projekt som går under namnet ”Den Svarta Jorden”. Jag har även gjort ett antal sidor (40 stycken) på nästa bok som kommer efter ”Vandande Stjärnor Del 1 och Del 2 men de sidorna kommer att behöva revideras kraftigt.


Hur fick du idéen/inspirationen till serien? ”Den Svarta Jorden” har egentligen vuxit fram under kanske en tioårstid. Idén om att ha Christer Pettersson som privatdetektiv fick jag redan år 2003 eller kanske 2004. Grejen med att handlingen skulle vara förlag i sekelskiftesmiljö föddes nog ungefär 2007 då klass ett i Serieskolan skulle göra ett fanzine med temat ”affischer”. Jag bestämde mig för att bidra med en egen serie som var skapad i tabloidform och det var väl egentligen där som jag bestämde mig för själva settingen. Den första långa historien som var kopplad till DSJ fick jag till mig år 2004. Den har vuxit med åren och någon gång så ska jag väl förverkliga den också. ”Den Svarta Jorden” är en mörk värld som är en plats där jag kan förlägga mina historier helt enkelt. Allt jag skriver blir per automatik kopplat in i den världen.

Hur lägger du upp arbetet med serien? Jag förhåller mig enormt organiskt till mitt arbete. Jag skriver utkast till och ibland helt färdiga skönlitterära noveller på fik. De fungerar sedan som inspirationskällor till framtida serier. När jag författar själva serierna så skriver jag ner dom i datorn. Jag skriver nästan bara dialog och textplattor med vissa små miljöbeskrivningar och kommentarer till mig själv om vad jag behöver tänka på. Jag brukar nöja mig med tre dataskrivna sidor. De kan motsvara så mycket som 27 klara seriesidor. Jag ger mig under arbetets gång stor frihet till att improvisera.

När får vi läsa serien tror du? ”Vandrande Stjärnor Del1” kommer ut till Bokmässan i höst. Jag ska också göra en form av bilderbok som är en deckare (ej författad av mig själv) som jag hoppas ska komma ut samtidigt.

Har du något framtida drömprojekt? Jag vill verkligen fortsätta med ”Den Svarta Jorden”. jag har en miljon manus och historier som jag vill göra.

Vad läser du själv just nu? Jag håller på att läsa Deluxeutgåvan av Grant Morrisons ”The Invisibles”. Hitintills så verkar den intressant. Det är både högt och lågt när det kommer till Morrison men ändå så gillar hans produktioner.

Vem ska vi intervjua härnäst? Fråga Elin Fahlstedt! Hon är en ung serieskapare som är en enormt skicklig tecknare. Något säger mig att framtiden lovar mycket gott från hennes penna.

shaz2 shaz42 shaz5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...