Recensioner

East of West Vol. 2: We Are All One

torsdag 24 april, kl 00:44 av 0 kommentarer

east-of-west-vol02Eisner-juryn gillade Jonathan Hickman och Nick Dragottas East of West så mycket att den fick fyra tunga nomineringar i år (Best Continuing Series, Best Writer, Best Penciller, Best Coloring). Eftersom Rikard och även jag själv kände oss minst sagt tveksamma efter att ha läst första samlingen tänkte jag spana in om fortsättningen på serien är något mer än bara yta och hejdlöst dödande för dödandets skull.

I East of West Vol.2 som samlar #6-10 av serien har fokus flyttats en aning från Apokalypsens tre ryttare samt Döden som är på jakt efter sin bortförde son. Istället koncentrerar sig Hickman på att utforska några av De Utvalda (The Chosen) som vaktar Profetian (The Message).

 

eastofwest8aVi får bekanta oss närmare med Bel Solomon, republiken Texas guvernör, mannen som inte tänker se på när De Utvalda själva förvandlar Dödens son till det monster de försöker hindra honom från att bli. Trots att han har blod på sina händer är han en man som kräver att rättvisa skipas. Efter att hans förräderi avslöjats tar han sårad sin tillflykt till Texas Ranger, en självutnämnd Judge Dredd som i Guds namn tillsammans med övriga Rangers rensat Texas från korrupta och annat ogudaktigt slödder. Texas Ranger är skyldig Solomon en tjänst och han ber honom därför att stoppa De Utvalda från att förgöra världen. Rättvisa utan nåd. Berättelsen om vad som gjort Texas Ranger till den han är är en riktigt blodig historia, som allt annat i den här serien, men Hickman lyckas ändå få mig att gilla denne Punisher-liknande domare-jury-bödel.

Vi får även lära känna Ezra Orion, Profetians överstepräst, som uppfostrats av en av Apokalypsens ryttare, nämligen Segraren (Conquest) som genom åren försökt visa sig värdig sitt uppdrag samt John Freeman, en av kungen av New Orleans fjorton söner och rikets arvtagare som får en lektion i härskarteknik av fadern.

OCT130599-02Under tiden faller den nya presidenten Antonia LeVays rike samman av våldsamma uppror som hon stävjar med ännu mer våld och Döden uppsöker Oraklet för att hitta sin son men blir tagen på sängen när han upptäcker vad hon vill ha i gengäld.

Hickmans egna mytologi är ett mischmasch av sci-fi, fantasy och western med ändlösa referenser till allt i från Bibeln till House of Cards. En sjö som är ett mystiskt väsen mullrar hotfullt ”Vem stör min slummer” likt grottodjuret i Disneys Aladdin, två av rikenas huvudsäten heter Vita respektive Svarta Tornet som i Sagan om ringen och presidenten Antonia LeVays namn är bara en kvinnlig form av en av vår tids största mysfarbröder, Anton LeVay, skaparen av Den sataniska bibeln.

Det som stör mig mest är dock Hickmans besatthet av att hamra in budskapet om människans destruktiva natur samt att all förstörelse är hopplöst oundviklig, som han har drivit in absurdum i New Avengers. Ett annat tema i East of West  är människan som leker Gud, som Hickman lekt med i pågående Avengers-tidningar samt i Manhattan Projects, fast utan den kvickhet och humor som återfinns i Manhattan Projects. Det hela blir tröstlöst hopplöst och jobbigt. Om han varit mer fokuserad på att leverera en bra handling istället för att överarbeta sitt världsbygge hade East of West kunnat bli lika bra som det verkade från början.

eastofwest1Vad som däremot är strålande är Nick Dragottas penna och Frank Martins färgpalett som gör hela East of West till en förvirrad blodig nihilistisk allegori över människan serverad i lyxförpackning. Flera förlopp i den här berättelsen är ändå trots allt så bra att jag tänker hänga med till det väntade blodiga slutet men om du vill läsa andra och framförallt bättre serier av Hickman rekommenderar jag hans Fantastic Four och Manhattan Projects.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Dragotta
Färgläggning: Frank Martin
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...