Recensioner

Secret Avengers #1-2

torsdag 24 april, kl 21:43 av 3 kommentarer

3690517-01aEfter att ha recenserat Zero av Ales Kot och co tänkte jag utforska en av hans serier hos Marvel Comics under baneret All-New Marvel Now!, nämligen Secret Avengers. Sedan serien lanserades av drömteamet Ed Brubaker och Mike Deodato är Secret Avengers nu inne på sin tredje volym med flera namnkunniga skapare som bidragit till seriens fortlevnad, såsom Warren Ellis, Rick Remender, Nick Spencer, David Aja och Matteo Scalera.

Avengers och S.H.I.E.L.D. har slagit sina påsar ihop under Maria Hills ledning men vissa uppdrag är av den arten att man inte vill involvera de kända Avengers. Där kommer Secret Avengers in i bilden som ett litet Black Ops-team bestående av S.H.I.E.L.D.-agenterna Nick Fury och Phil Coulson samt Black Widow och Spider-Woman. Maria Hill har även rekryterat M.O.D.O.K., som i utbyte mot sina tjänster åt den topphemliga organisationen beviljats immunitet för sina tidigare brott.

Secret_Avengers_1_Preview_3Nick Fury och Phil Coulson har hamnat i trubbel på en satellit-station och störtar handlöst mot jorden och Black Widow och Spider-Woman tillsammans med Hawkeye ger sig ut i rymden för att fånga upp agenterna och stoppa saboterade S.H.I.E.L.D.-satelliter från att trilla ner. Under tiden nästlar sig en lönnmördare in på Maria Hills Helicarrier för att oskadliggöra henne.

Efter att Marvel kritikerrosats för serier som Hawkeye, Daredevil och Superior Foes of Spider-Man verkar det som att man helt enkelt tänkt gå all-in på humorkonceptet med vissa serier i All-New Marvel Now! Nylanseringen av She-Hulk är ett exempel på detta och nu försöker alltså Ales Kot och Michael Walsh ge oss en fartfylld, ironisk och putslustig version av Secret Avengers. Det stora problemet är att alla andra serier som rör sig i den genren har en unik ton och en bra historia att berätta vilket Kot och Walsh saknar totalt.

Istället för att likna dessa serier kopierar man totalt. Man kastar in Hawkeye i berättelsen med näsplåster och repliker som ”This is bad” eller ”Seriously” och tror det ska räcka med det. Töntiga och lättköpta oneliners och en oinspirerad handling gör att Secret Avengers faller platt som en pannkaka. Dessutom har vi en tecknare vars stil liknar David Ajas men som inte har ens ett lillfinger av hans uppfinningsrikedom och skicklighet och sen kan äventyret börja. Det är nästan som att man undrar hur mycket förlaget har fått lägga sig i Kot och Walsh skapande. Teckningarna är hafsiga och tuschningen lämnar allt övrigt att önska. Om man vill se Michael Walsh som han brukar rita rekommenderar jag att man i stället läser Zero #1 där hans egen röst kommer till sin rätt och han inte kopierar någon annan.

3697080-secret+avengers+2014-+001-016Det samma gäller också Ales Kots bidrag till den här serien. Vill ni läsa honom i sitt riktiga element föreslår jag ett införskaffande av Zero som till skillnad från Secret Avengers äger en unik röst och känsla. Det går faktiskt inte att förstå att det är samma författare som har skrivit bägge dessa serier. Slöseri med talang, Marvel! Läs istället Hawkeye, Daredevil, Superior Foes of Spider-Man eller She-Hulk så får ni serier som klarar av att stå på egna ben och som inte är några mediokra kopior.

Manus: Ales Kot
Illustration: Michael Walsh
Färgläggning: Matthew Wilson
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 2/5

Kommentarer

 1. Dennis says:

  Är det bara jag som avskyr Agent Coulson och den nye Fury? :/
  I synnerhet Coulson är en så otroligt ointressant karaktär.

 2. Andreas Mars says:

  Med risk för att låta hundra år gammal så saknar jag gamle piraten Nick Fury, Dum Dum Dugan, Contessa Valeria, Gaffer och Clay Quartermain.
  Nya S.H.I.E.L.D. är en blek kopia förutom Maria Hill. Läs Jim Sterankos variant från 60-talet. Mumma

 3. Niklas says:

  Gillar Coulson i agents of shield (en av få bra i den serien…) men i serierna har man inte stött på honom så mkt, dyker han upp mest i secret avengers som jag inte läser kanske? Känns mest ointressant och anonym för min del…

  Nye Fury däremot tycker jag inte alls om, lite väl uppenbart att man vill synkronisera fury versionerna i filmer och ultimates med Marvel(prime?) och det kändes väldigt onödigt när de olika versionerna var bra som de var.

  Lite trist också att man bara sopade Fury Sr och DumDum under mattan efter Hickmans secret warriors.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...