iPad /Recensioner

Starlight #1-2

torsdag 29 maj, kl 20:26 av 0 kommentarer

starlight1Efter 38 års äktenskap har cancern tagit Duke McQueens hustru Joanne. Övergiven av sina vuxna söner och retad av traktens ungar är han en bruten man. Annat var det för snart 40 år sedan när han var kapten och testpilot i US Air Force och under en flygning som av en händelse hamnade på en annan planet i en galax långt borta. Där befriade han Tantalus befolkning från den grymme diktatorn Typhons ok och hyllades som planetens främste hjälte.

Nu är den tiden förbi…eller? På den regniga årsdagen av hustruns begravning landar ett sällsamt rymdskepp i hans trädgård med bud om att planeten Tantalus behöver sin störste hjälte…igen!

2014-03-07-20.26.52Mark Millar lämnar för en stund sin inrutade väg av ultravåld, sex, droger och superhjältar för att ge oss ett klassiskt pojkäventyr i samma pulpanda som till exempel Blixt Gordon eller Adam Strange. Starlight tar sikte på vad som kunde ha hänt dessa hjältar när de kom hem till moder jord efter att ha stått till tjänst i kampen mot busar och monster i yttre rymden. Vem skulle tro en om man hävdade att man var en hjälte i en annan galax? I Duke McQueens fall är svaret enkelt. Inte många, inte ens hans hustru men hon älskar honom ändå. McQueen beslutar sig för att inte vara till åtlöje och lämnar US Air Force och startar istället en verkstad. Men han kan aldrig glömma vad han gjort och var han varit.

RocketMan-3_htmlNär den lilahårige ynglingen Krish Moor landar på tomten är det ett rop på hjälp. Med Typhon ur vägen erövrades det fredliga Tantalus av krigarrasen The Broteans på en dag, befolkningen förslavades och planeten exploaterades hänsynslöst. Den begränsade motståndsrörelsen ställer sitt hopp till Duke McQueen som en gång räddade deras värld. Hans namn finns i historieböckerna, man skrev sånger till hans ära och reste en staty över honom som är så stor att du kan se den var du än är i huvudstaden.

Hur säger man till en pojke som med en sista strimma hopp rest från andra änden av galaxen för att finna honom att man blivit för gammal, att den tiden är förbi…eller är den?

Starlight är bara i startgroparna men så här långt verkar det bli ett riktigt trevligt äventyr. Storyn är enkel och charmig samtidigt som den i skildringen av McQueens ensamhet också är djupt hjärtskärande och tillsammans med Goran Parlovs skickliga penna samt Ive Svorcinas varma färgpalett är det en av årets starkaste debuter från den aldrig sinande källan av underverk som är Image Comics.

starlight-starbrightVisst lånar Millar i vanlig ordning inslag från en uppsjö av tidigare berättelser, mest ovannämnda Blixt Gordon men även från Incredibles och Batman: The Dark Knight Returns. Men Duke McQueen är ingen småbarnsförälder som Mr. Incredible eller en gammal miljardär som Bruce Wayne. Han är ingen hjälte i klassisk mening utan en vanlig kille från New York som gärna knäar sin motståndare i skrevet om det tjänar hans syften. Nu är han också en 62-årig änkeman som tvingats till tystnad ett halvt liv och inte har något att förlora.

Manus: Mark Millar
Illustration: Goran Parlov
Färgläggning: Ive Svorcina
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...