Recensioner

Elektra #1-2

onsdag 11 juni, kl 21:10 av 3 kommentarer

ELEKTRA2014001-DC11-LR-f0de1Elektra känner sig instängd i New York. Staden påminner henne ständigt om faderns död, Bullseye, ninjaorganisationen The Hand, Kingpin och naturligtvis Matt Murdock, a.k.a. Daredevil. Elektra vill ha ett nytt kontrakt som tar henne så långt ifrån New York som möjligt och därför vänder hon sig till The Matchmaker som har ett riktigt smaskigt erbjudande i rockärmen.

Redan innan Elektra föddes startade Cape Crow sin karriär inom mördarbranschen men när han började döda andra lönnmördare och stal deras kontrakt tog det hus i helvete. Cape Crow fattade vinken när Assassin’s Guild satte ett pris på hans huvud och han försvann spårlöst…till idag. Flera lönnmördare är honom på spåren igen men en okänd donator har utlovat en obscen summa pengar till den som fångar honom levande och det är där Elektra kommer in i bilden. Det finns bara några hakar. Inte nog med att hela mördarskrået är ute efter att döda Cape Crow, han gömmer sig dessutom på Monster Island.

BhmK-n5IgAAAOrAHaden Blackman (Batwoman) och Mike Del Mundo (hyllad omslagsmästare till bland annat X-Men Legacy) presenterar stolt en ny soloserie med Marvels mesta mördare. Sist det begav sig var 10 år sedan när hennes serie under beteckningen Marvel Knights lades ner efter 35 nummer. När Marvel presenterade planerna för en ny Elektra-serie under New York Comic Con 2013 annonserades Zeb Wells som författare men tvingades hoppa av projektet på grund av utökat TV-engagemang och som en skänk från ovan dök då Haden Blackman upp. J. H. Williams III och Blackman kände sig tvingade att hoppa av sin hyllade run med Batwoman eftersom deras vision om framtiden för DC:s kvinnliga hjälte (bland annat ett planerat äktenskap mellan Batwoman och hennes älskade Maggie) möttes med kalla handen av förlaget. Precis som med tidigare DC-författaren James Robinson (All-New Invaders, Fantastic Four) var Marvel sugna på att knyta Blackman till sitt nya stall av kreatörer under baneret All-New Marvel Now! vilket är förtjusande för alla oss som älskar Marvel. 🙂

Elektra1-02Blackman kastar oss rakt in i handlingen i sin nya serie utan onödiga krusiduller och tröttsamt återberättande av tidigare skeenden. Efter inledningens fem fantastiskt illustrerade sidor får vi möta tre nya karaktärer som kommer att dominera Elektras öden och äventyr framöver. Först ut har vi The Matchmaker. En kvinnlig förmedlare av mördarkontrakt med en välvässad tunga och fäbless för 1930-talsmode. Därefter får vi berättelsen om Cape Crow som är så mystisk och legendarisk att han känns som en sagofigur som lönnmördare berättar om för sina barn. Sist ut har vi Bloody Lips. En djungelns mördare som genom att äta sina offer erhåller deras krafter, minnen, sinnen och drömmar likt Jonathan Hickmans Oppenheimer i The Manhattan Projects.

20140424-192923Tecknaren Mike Del Mundo har gjort sig ett namn med sina otroligt uppfinningsrika och snygga serieomslag de senaste åren och det var med skräckblandad förtjusning jag mottog beskedet att han skulle teckna både insidan och utsidan av Elektra. Del Mundo har visserligen tecknat annat än omslag förut men i begränsad omfattning och inte på månadsbasis som i det här fallet. Jag var helt enkelt nervös att han inte skulle kunna leverera en hel tidning kontinuerligt men mina franska nerver spelade mig ett spratt. Del Mundos illustrationer i tidningen är så snygga att man skulle kunna ställa ut dem på ett galleri. Det är tveklöst den bäst tecknade serie jag läst i år och då har jag ändå läst Pretty Deadly där Emma Rios briljerar. Speciellt fantastiska är presentationen av Elektra i inledningen och Bloody Lips introduktion i mitten av Elektra #1. Här använder sig Del Mundo av olika objekt för att separera flödet utan onödiga panelbyten. Med Elektra använder han blod och dans och med Bloody Lips träsket, ormar och grenar. Helt underbart!

ELEKTRA2014002-DC11-881f9Förutom ovannämnda persongalleri dyker även Scalphunter och Lady Bullseye upp på Monster Island i Elektra #2 och det här är bara början av berättelsen. Vart serien är på väg är omöjligt att sia om men efter tre genomläsningar är jag helt såld. Blackmans berättade är en smula gåtfullt emellanåt men inte så det stör den övergripande handlingen och Del Mundo är min Gud! Jag har fortfarande inte läst Warren Ellis och Declan Shalveys psykedeliska Moon Knight eller Nate Edmondson och Phil Notos hyllade Black Widow så jag ska lugna mig lite innan jag brister ut i en jublande enmans-Hallelujakör. För närvarande har jag tre favoriter av alla mina All-New Marvel Now!-titlar som jag följer och det är She-Hulk (Charles Soule/Javier Pulido), Ms. Marvel (G. Willow Wilson/Adrian Alphona) och nya Elektra. Rekommenderas varmt!

Manus: W. Haden Blackman
Illustration: Mike Del Mundo
Färgläggning: Mike Del Mundo & Marco D'Alfonso
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Niklas says:

  +1

 2. Andreas Mars says:

  Menar du Niklas att betyget borde vara 5 eller 1+?

 3. Niklas says:

  Hah tänkte inte så mkt på betyget bara att jag håller med att den är så j*kla snyggt ritad! omslaget till #1, den röda dansen omfg…

  4/5 passar väl bra, storyn är fortfarande under utveckling och Elektra själv är fortfarande lite anonym i sin egen tidning

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...