Recensioner

Sagor från kobrans tid 1. De älskande

tisdag 21 oktober, kl 20:58 av 1 kommentar

sagor-från-kobrans-tidOrdbilder fortsätter att ge ut serier av Enrique Fernandez, efter Aurore och Den glädjelösa ön är det nu dags för Sagor från kobrans tid 1. De älskande (Les contes de l’ère du Cobra 1. Les amants). Serien är som många andra sagor, blodig. Det finns två älskare som skiljs åt, en maktgalen tyrann och en skådespelare med hämnd i tankarna. Den utspelar sig i ett mytiskt Orienten med underbara stadsmiljöer och överdådiga palats.

Den vackra Sian och Irvi, en tjuv, blir kära i varandra men Sians far motsätter sig det hela. Istället förs Sian till Prinsessornas hus för senare säljas till en rik make. Irvi försöker ta sig till henne med ”hindras” av sexuellt utsvultna kvinnor. När han efter många dagar når Sian vill hon inte längre ha honom efter att han förlustat sig med kvinnor på alla våningar under hennes. En rasande Irvi grips av vakter och svär då att döda alla prinsar. Den makthungrige och rike Kobra, som mest av allt vill bli insläppt i prinsars och kungars sällskap hör detta och befriar då Irvi. Frihet är det dock inte frågan om utan Irvi förvandlas till en demon som hjälper Kobra att erövra rike efter rike. Ska de älskande aldrig återförenas? Kan Irvi befria sig från förbannelsen? Kan någon stå upp mot Kobras tyranni?

Det är en underbar saga som Enrique berättar och jag gillar definitivt hans överdådiga stil som är en fröjd att vila ögonen och hans färgpalett som får mig att tänka på barnböcker från förr. Karaktärerna är också bra och underhållande på sina olika drag och galenskaper. Fernandez har slängt in en mängd olika teman i berättelsen men lyckas skickligt balansera dem så serien blir aldrig nertyngd av dem. Förlorad kärlek, makthunger och fåfänga, hämnd och skratt är bara några av dem. Sagor från kobrans tid är som en Disneyfilm som korsats med en väldigt blodig sandalfilm och sedan mixats med Machiavellis Fursten och diverse Tusen och en natt-sagor. Å lite Douglas Fairbanks i Tjuven i Bagdad. Kort och gott har albumet det mesta och är definitivt det bästa jag läst av Fernandez och jag kan varmt rekommendera denna vuxna saga.

Illustration: Enrique Fernandez
Förlag: Ordbilder Media
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. kami says:

    Enrique har själv sagt att han tycker att det är en av serierna han lyckats bäst med och kan titta tillbaka på utan att bara se alla misstag han känner att han har gjort.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...