Recensioner

Manifest Destiny Vol. 2: Amphibia & Insecta

lördag 7 februari, kl 14:35 av 0 kommentarer

vol-2-TP_mediumEfter att med nöd och näppe överlevt både Buffalotaurer och livsfarlig växtlighet i skogarna runt fortet La Charrette fortsätter Lewis och Clark sin expedition längs floden Missouri mot Stilla Havets kust. Efter att åter stött på en mystisk valvbåge (den här gången bokstavligen efter som valvbågen är belägen under vattenytan mitt i floden vilket sätter båten på grund) splittras expeditionen tillfälligt i två delar. Den ena gruppen under Lewis ledning försöker komma loss från grundet men måste också bekämpa en gigantisk människoätande groda medan Clarks grupp är kvar på stranden som också är hemvist för synnerligen stora och vedervärdiga myggor.

01När jag recenserade första volymen av den mycket läsvärda och alternativa berättelsen om Lewis och Clarks expedition hyllade jag med rätta tecknaren Matthew Roberts för hans både vackra och samtidigt skräckinjagande skildringar av vildmarkens okända fasor men glömde helt bort författaren Chris Dingess. Manifest Destiny är hans debut inom seriemediet men när det gäller TV-serier har han en diger meritlista som både producent och författare åt bland andra Men in Trees, Being Human, Reaper och nu senast Agent Carter. Dingess rutin och skicklighet när det gäller TV-serier gör Manifest Destiny till en fröjd att läsa med perfekt och naturlig dialog, känsla för cliff-hangers, riktigt bra karaktärer som utvecklas under resans gång och att han lyckas behålla känslan av mystik med spänningen på topp. Det som imponerar mest på mig är att alla i expeditionen är vanliga människor med fel och brister, precis som du och jag, vilket gör att man knyter an till dem och verkligen vill att allt ska gå dem väl, vilket det naturligtvis inte gör.

MANIFESTDESTINY_07_02_optHela berättelsen tar sin utgångspunkt från den riktiga historien om Meriwether Lewis och hans vän William Clark som fick i uppdrag av president Thomas Jefferson att med en skara frivilliga utforska det nyligen inköpta vidsträckta franska territoriet i nordvästra USA 1804-06 men i Manifest Destiny tar Dingess och Roberts allt ett steg längre då expeditionen vet om att området är hemvist för onda krafter och mystiska livsformer som till och med indianerna fruktar. Lewis dagböcker, en hemlig och en officiell, fungerar som en mycket bra berättarröst och ger oss läsare en djupare inblick i skeendena än vad expeditionens övriga medlemmar får eftersom vi har tillgång till hela materialet.

Det ända jag stör mig på när jag läser Manifest Destiny i samlad form är att Image Comics av någon outgrundlig anledning inte bifogar Roberts mycket snygga omslag till serien. De kunde åtminstone haft med dem som ett supplement i slutet på boken.

4285816-12Jag läste i en intervju med Dingess att han har tänkt sig Manifest Destiny i sex akter där varje akt är en trade. Andra samlingen (Manifest Destiny #7-12) som recenseras här är minst lika bra som den första och med fyra spännande akter kvar är serien lätt en av de bästa pågående serierna från Image Comics just nu och med tanke på att förlaget just nu täljer guld inom den amerikanska seriebranschen när det gäller fantasirikedom, skaparkraft och härliga koncept så får ni helt enkelt inte missa den.

Manus: Chris Dingess
Illustration: Matthew Roberts
Färgläggning: Owen Gieni
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...