Recensioner

Secret Identities #1

fredag 20 februari, kl 12:59 av 1 kommentar

SecretIdentities_01En av de största klichéerna när det gäller superhjältar är den obligatoriska hemliga identiteten. Den vanligaste anledningen till en sådan är att skydda sina nära och kära men tänk om en av anledningarna istället är att du är presidentens dotter, en misslyckad komiker, bigamist, massmördare eller en infiltratör i ett superhjälteteam med uppdrag att ta reda på övriga teamets alla skelett i garderoben. Det är vad nya Image-serien Secret Identities handlar om.

Serien är skriven av Jay Faerber, som är aktuell på Image Comics med den lovande rymdwestern Copperhead, och Brian Joines, som tidigare författat serien Krampus om den getliknande varelsen som straffar olydiga barn på julen, och tecknandet står Ilias Kyriazis för med föredömlig färgstark superhjältepalett av färgläggaren Charlie Kirchoff. I Secret Identities får vi stifta bekantskap med supergruppen Front Line som utkämpar en fight i Torontos centrum mot hiskeliga demoner frammanade av den klassiskt galne superskurken Perdition. Alla sju medlemmar har krafter eller personligheter som vi känner igen från DC och Marvel. Vi har ledaren Luminary som är en färgad kvinna med ljuskrafter, Helot som är en blandning av Cyborg och Black Knight, Gaijin är en ninjaliknande svärdsfäktare, Punchline är gruppens snabbkäftade clown, Vesuvius ett Thing-liknande lavamonster, Recluse har likheter med Batman, Wolverine och Rorschach och Rundown är gruppens motsvarighet till Flash eller Quicksilver. Slutligen har vi Crosswind som besitter Storm-liknande krafter med hjälp av en rustning och som efter striden erbjuds medlemskap i gruppen.

Att alla i gruppen har hemligheter att dölja presenteras sedan med två sidor var för varje medlem och det visar sig att Front Line är en tickande bomb av hemligheter, frustration, galenskap, svek och förräderi.

48_cussi5Secret Identities är en mycket trevlig ny superhjälteserie med mycket potential som trots sina likheter med mycket inom genren ändå har en egen historia att berätta. Det är inte Justice League, X-Men eller Avengers utan mer New Warriors och teckningsstilen påminner mycket om superhjälteserier från början på 2000-talet. Serien har drag av samma dekonstruktionism som Watchmen och konceptet med en förrädare i ledet finns det flera kända exempel på, främst den lysande historien ”The Judas Contract” i New Teen Titans men i Secret Identities vet vi från början vem som är mullvaden vilket ger lite extra krydda. Vi hinner bara lära känna karaktärerna ytligt med det känns som om Faerber/Joines har mycket att bjuda på i kommande nummer. En fräsch fläkt är att gruppen har Nordamerika som arbetsfält men sitt högkvarter i Kanada som dessutom är beläget inuti kadavret av en gigantisk robot. Visst påminner detta en hel del om Guardians of The Galaxy, som har ett liknande rymdhögkvarter i basen Knowhere som är ett huvud av en Celestial, men jag bryr mig faktiskt inte så mycket. Secret Identities innehåller tillräckligt med spänning och aningar om stundande konflikter och komplikationer för att jag ska fortsätta läsa den.

Manus: Jay Faerber, Brian Joines
Illustration: Ilian Kyriazis
Färgläggning: Charlie Kirchoff
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] av veckans nya serier har jag redan recenserat: Secret Identities #1 av Jay Faerber, Brian Joines och Ilian Kyriazis på Image Comics och Ei8ht #1 av Rafael Albuquerque […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...