Recensioner

Ei8ht #1

lördag 21 februari, kl 09:55 av 0 kommentarer

23589Har du någon gång undrat var de borttappade husnycklarna tog vägen eller vad som hände med den matchande strumpan som slukades av tvättmaskinen? Vart tog flygplanen och fartygen vägen som mystiskt försvann från radarn vid Bermudatriangeln och dog verkligen dinosaurierna plötsligt ut till följd av en naturkatastrof? I nya serien Ei8ht, författad av Rafael Albuquerque och Mike Johnson och tecknad av samme Rafael, får vi stifta bekantskap med ett ogästvänligt ställe som kallas The Meld där saker som oförklarligt försvinner dyker upp igen. Där hittar vi också chrononauten Joshua som i utbyte mot att någon han älskar räddas från en dödlig sjukdom antagit uppdraget att resa tillbaka i tiden för att döda någon och därigenom ändra framtiden.

ei8ght1p2Rafael Albuquerque, som är mest känd som tecknare till Scott Snyders American Vampire, började det här projektet för några år sedan i Brasilien, då som en webb-serie med namnet Tune 8, men då serien aldrig fullbordades kontaktade han författaren Mike Johnson (Star Trek, Supergirl) och tillsammans gjorde de om serien till ett bättre format som nu publiceras av Dark Horse Comics.

I Ei8ht #1 kastas vi rakt in i handlingen från första sidan. Joshuas skepp har kraschlandat i The Meld, han har inget minne av vem han är eller varför han är där men lyckas så småningom klura ut sitt namn och att han ska använda sin radio på handleden för att kommunicera. Desperationen växer när den inte fungerar men när Joshua upptäcker att han ritat siffran åtta på handleden kommer han ihåg att han måste ställa in radion på högsta frekvensen, kanal åtta, för att få kontakt med de som skickat honom. När skärmen till slut får liv, och byter färg från blå till grön, hör han en främmande röst som säger åt honom att lämna skeppet fort som ögat. Innan kontakten bryts säger rösten ”Följ dinosaurien! Den visar dig vägen.”

ei8ght1p4På det hela taget levererar Ei8ht allt jag vill ha med ett bra förstanummer och en spännande ny sci-fi-serie. Joshuas stress frammanar små tillbakablickar om varför han är där men vi får bara bitar av pusslet. Berättelsen förs framåt av Joshuas hackiga inre dialog utan tröttsamma textsjok eller infodumpar och man upplever och lär känna The Meld tillsammans med den utsatte och förvirrade Joshua. När jag först såg att serien hade kommit ut började jag direkt att kolla efter den hos Image Comics innan jag fattade att Ei8ht ges ut av Dark Horse. Den känns nästan som om Image har patent på nya bra serier för tillfället vilket gör det extra kul att Dark Horse gav klartecken till den här. Att Joshua inte är ensam i denna värld mellan världar upptäcker han raskt men jag tänker inte spoila mer för Ei8ht är alldeles för bra för att du inte ska plocka upp den själv.

ztb0tssk1bre9n2h5tehDet bästa med serien är att Albuquerque använder olika färger för att beskriva i vilken tid och plats vi befinner oss. Färgläggningen är härligt sparsmakad i övrigt men bakgrunderna på varje sida visar alltid var vi är. Dåtiden är grön, nutiden är lila, framtiden är blå och The Meld är något helt annat. Detta geniala drag funkar perfekt till en serie och gör Ei8ht till en fröjd att läsa. Att siffran åtta även kan betyda oändlighet är inget nytt, Hickman och Morrison har ofta grottat ner sig i det konceptet, men Ei8ht har en ny fräsch röst och ton som tilltalar mig direkt utan en massa långa och komplicerade utläggningar eller annat som får min hjärna att klia. Ei8ht är den bästa serien jag läst i år och jag rekommenderar den varmt.

Manus: Rafael Albuquerque, Mike Johnson
Illustration: Rafael Albuquerque
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...