Recensioner

Deadly Class, Vol. 2: Kids of the Black Hole

fredag 31 juli, kl 23:44 av 0 kommentarer

DeadlyClass_tp_02Året är 1988 och Markus och hans vänner är tillbaka på lönnmördarskolan Kings Dominion efter deras trippade och våldsamma utflykt till Las Vegas. Han är motvilligt tillsammans med Maria och om lärarna, klasskamraterna eller Chicos far skulle få reda på vad som hände Marias tidigare pojkvän Chico i Las Vegas ligger de illa till. Dessutom är Markus plågoande, den djurälskande sadisten Chester ”Fuckface”, från barnhemmet tillbaka och han är ute efter hämnd.

Rick Remender och Wes Craig befäster förra volymens lysande tonårsdrama ytterligare i Deadly Class Vol. 2: Kids of the Black Hole (samlar #7-11) med ett klassiskt triangeldrama mellan Markus, Maria och den gåtfulla Saya. Återigen får vi brutalt grafiskt våld och mörker blandat med ungdomlig energi som leder fram till en blodig uppgörelse mellan Markus vänner och Chesters galna gäng av livsfarliga rednecks samtidigt som Markus och Marias förhållande knakar i alla fogar som finns.

1dc1Andra volymen fokuserar mest på triangeldramats huvudpersoner och vi får även två mycket viktiga flashbacks: Dels Markus fasansfulla uppväxt på det kristna barnhemmet The Sunset, som egentligen var en sweat shop, där föreståndarinnan Mrs. Ranks, Chester och vakterna gjorde hans liv till ett helvete och när Markus äntligen lyckas bryta sig ur sitt fängelse sker detta till ett mycket högt pris som innebär att han får ett orättfärdigt rykte som barnamördare. Sedan får vi även en inblick i Marias liv och hur hon hamnade i Chicos pappas våld. Maria är av förklarliga skäl djupt deprimerad efter allt som hänt i förra volymen och Markus likgiltighet inför hennes tillstånd gör inte saken bättre mellan dem båda vilken bland annat visas i detta citat som är något av det bästa Remender skrivit:

”Depression is a big fucked-up monster.
Everyone gets a turn, whether or not they want to own up to it. It’s a hard fight that fucks you top to bottom. Drains you hollow. And when you’re finally rid of it, there is something about having overcome it that robs you of compassion.
It’s next to impossible to deal with someone else who’s still fighting the shit you just bit. Secretly, in the darkest pits of your self-centered subconsciousness…you’re just happy it’s not you anymore.”

b2b92bfab4f33f874fd308ddc75a7182Även om Deadly Class är det mörkaste och mest personliga Remender någonsin gjort finns det även en del dråpliga scener i serien som fick mig att skratta högt medan jag läste. Markus extraknäcker i en serietidningsaffär och en olycklig dag vaknar han upp full av ågren efter nattens omtumlande händelser och upptäcker att han skulle ha öppnat affären för två timmar sedan. Efter att ha utstått en hagelskur av okvädningsord och grova tillmälen från de ivriga serieälskarna tillbringar Markus resten av förmiddagen med att brottas med sina tankar, baksmälla och en dålig burrito ända tills en störig kille för femtielfte gången upplyser Markus om att han lovat göra en teckning med Spider-Man och Sabretooth. Trött på ungens tjat och allt annat beslutar sig Markus för att leverera en episk fis…vilket istället resulterar i djup och total förnedring. Jag har inte skrattat så mycket åt en serie sedan jag läste Dan Slotts Great Lake Avengers eller FF #17 av Jonathan Hickman och Nick Pitarra där Peter Parker får uppleva hur det är att ha Johnny Storm som rumskompis.

DeadlyClass_07Andra volymen av Deadly Class är lika briljant som första med perfekta bilder av Wes Craig, fantastisk färgläggning av Lee Loughridge och underbar textning av Rus Wooton även om vi får tillbringa väldigt lite tid på Kings Dominion och Reagans 80-tal är inte heller lika närvarande som i den tidigare volymen. Jag måste säga att jag var lite nervös innan jag började läsa Deadly Class Vol. 2 efter att ha läst Remenders mediokra Axis, Captain America och Black Science Vol. 2 men det är med fröjd jag kan meddela att Deadly Class fortsätter att vara Remenders bästa serie och en av de bästa pågående serierna överhuvudtaget hos Image Comics. Underbar inre dialog, träffsäker tonårsangst och en sjukt spännande handling. Marias tidigare pojkvän Chicos pappa och hans klan kommer att spela en avgörande roll i nästa arc som kommer ut i trade redan i september, Remenders serie Low är lysande och i september dyker även hans och Sean Murphys nya serie Tokyo Ghost upp. Deadly Class Vol. 1 och 2 rekommenderas varmt!!!

Manus: Rick Remender
Illustration: Wes Craig
Färgläggning: Lee Loughridge
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...