Recensioner

Six-Gun Gorilla

torsdag 24 september, kl 22:10 av 0 kommentarer

SixGunGorilla-V1-cover-f2a42Välkommen till The Blister, en utomjordisk och ogästvänlig koloni som härjas av ett blodigt inbördeskrig. Här får vi möta Blue-3425, en frånskild och deprimerad bibliotekarie som specialiserat sig på pulpmagasin men som nu är en av de frivilliga ”Holeheads” som kastas in i striderna som kanonmat, utan vapen men utrustad med ett hjärnimplantat som gör det möjligt för jordens befolkning att få följa slakten utan slut på nära håll i sina TV-apparater på Jorden. När Blue-3425 mitt framför TV-tittarnas ögon råkar stöta ihop med en döende general som vill att han återbördar ett fickur han fått som gåva av sin fru hamnar Blue högst upp TV-bolaget, soldaterna och rebellernas dödslista och den ende som kan rädda honom är en cigarrökande gorilla utrustad med två feta revolvrar.

1297627-wizard_850Den bisarra skapelsen Six-Gun Gorilla dök upp för första gången i pulpmagasinet Wizard 1939 som den ende överlevande från en olycka med ett cirkuståg. Den lille gorillan tas om hand av den gamle guldgrävaren Johnson som lär honom vaska efter guld, laga mat och överleva på egen hand i Vilda Västerns vildmarker och han blir även en fena på att hantera en revolver. Johnson mördas dock av ett gäng desperados och gorillan ger sig ut på jakt efter männen för att utkräva en blodig hämnd. Six-Gun Gorilla blev allmän egendom 2013 och samma år och månad dök två olika adaptioner upp på seriehimlen. Dels en traditionell western, Six-Gun Gorilla: Long Day of Vengeance, av Brian Christgau och tecknaren Adrian Sibar och så Simon Spurrier (X-Men Legacy) och Jeff Stokelys science fiction fantasy från BOOM! Studios som recenseras här. Vem som skapade Six-Gun Gorilla 1939 är höljt i historiens dunkel och Spurrier och Stokelys serie är också tillägnad ”creators unknown, whose works outlived their credit” med ett särskilt tack till författaren, bibliotekarien och prisbelönte pulp-specialisten Jess Nevins.

timthumb.php_Från början verkar serien vara en framtida steampunk-western men den är mycket mer än så. Det är en berättelse om en berättelse. Den handlar om pulp-historier, legender och myter och ett samhälle som är så besatt av verklighet som underhållning att det förlorat kontakten med fantasi och fiktion. Six-Gun Gorilla är verkligen en historia som man inte ska döma efter omslaget och den bjuder på rasande bra action, bra dialog och karaktärer, frågor om vad som fantasi och verklighet och det faktum att alla bra historier kräver ett bra slut.

PlancheA_241883Den snabbskjutande primaten själv och Blue-3425 är ett mycket fascinerande par och gorillan själv har många sköna likheter med Clint Eastwoods rollfigur från valfri spaghetti-western av Sergio Leone medan Blue är en trasig och deprimerad nörd som testamenterat alla pengar han kommer att tjäna som kanonmat till sin exfru. Vidare har vi en mysigt obehaglig prisjägare vid namn Auchenbran och kvinnan Dora som paret träffar på i staden Tango mitt ute i ödemarken. Sedan har vi planeten The Blister med sin atmosfär som omöjliggör alla former av förbränning och elektricitet vilket tvingar vapentillverkarna att använda all sin idérikedom och fantasi för att kriget skall kunna fortsätta.

Six-Gun Gorilla är en mycket trevlig och klurig berättelse som det ska bli en fröjd att läsa om och den rekommenderas varmt till alla älskare av bra serier och ni som älskar talande gorillor med stora skjutjärn.

Manus: Simon Spurrier
Illustration: Jeff Stokely
Färgläggning: André May
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...