Recensioner

Iron or The War After

onsdag 2 mars, kl 21:32 av 0 kommentarer

ironVissa serier blir liggande längre i läshögen än andra. Som Iron or The War After av S.M. Vidaurri, utgiven av Archaia 2012. Serien handlar om efterdyningarna av ett krig som lett till/eller bibehållit en diktatur. Spillrorna av en rebellrörelse förbereder ett attentat samtidigt som någon form av maktkamp pågår inom diktaturen. Mycket är diffust, bakgrunden till konflikten och personernas tidigare upplevelser och deras drivkrafter. Det är inte de stora händelserna som är i centrum utan huvudpersonernas relationer och inre tankar. Serien utspelar sig i en blandning mellan brittisk landsbygd och storslaget amerikanskt landskap.

Vidaurri tecknar eller snarare målar i bedårande vackra och iron2dystra vattenfärger i svart, grått och vitt med mörkblå inslag. I centrum är James Hardin, en tvåbarnsfar, som förbereder ett terroristdåd för att slå ett slag mot diktaturen med hjälp av ett stulet hemligt dokument. Samtidigt som James och hans medsvurna förbereder dådet är den fanatiske militären Calvin Engel på jakt efter rebeller och specifikt de som stulit dokumenten. Han misstänker förräderi i de egna leder och skyr inga medel att visa sig duglig inför sina överordnade. En serie händelser sätts igång som får stora konsekvenser för James och hans familj och andra.

Serien är är tankeväckande om hur en konflikt påverkar personer och hur de val man gör får oöverskådliga konsekvenser. Vidaurri behandlar missriktad lojalitet, svek och våld med samma lugna bildflöde. Inga dramatiska strider eller jakter utan allt flyter på i ett lugnt tempo, oavsett om det är sörjande personer eller brutalt våld men kanske just därför så slår det hårdare. En oerhört vackert berättad serie som ställer viktiga frågor och därför dröjer sig kvar långt efter att läsningen är avslutad. Rekommenderas varmt.

Illustration: S.M. Vidaurri
Förlag: Archaia
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...