Recensioner

Rust: The Boy Soldier

torsdag 19 maj, kl 23:17 av 1 kommentar

Rust_The_Boy_Soldier_TPRoyden Lepp skapade sin serie om den lilla roboten Jet Jones för lite drygt fem år sedan. Sedan dess har det kommit ut tre inbundna album, Rust: Visitor in the Field, Rust: Secrets of the Cell och Rust: Death of the Rocket Boy, på BOOM! Studios undertitel Archaia med en fjärde och avslutande del, Rust: Soul in the Machine, som beräknas komma ut senare i år. Serien handlar om hur Jet kraschlandar med sitt jetpack hos lantbrukarfamiljen Taylor i en värld sargad av ett mycket långt och förödande krig mellan människor och robotar. Enligt Royden själv är seriens teman mänsklighet, ansvar och förlust där Jet skapades med fri vilja för att bli ett bättre vapen i kriget.

Rust-Prologue-TP-PRESS-11-6f3efMed anledning av att Archaia snart kommer att ge ut de tidigare volymerna i paperbacks har man samlat de tre prologerna från albumen, plus den fjärde från den ännu inte utgivna fjärde volymen, som tillsammans berättar om Jets ursprung och upplevelser av kriget. Rust: The Boy Soldier utspelas 48 år innan händelserna i ”Visitor in the Field” där Jet upptäcker att han både har ett mäktigt kraftfält men även en kraftcell som gör det möjligt för honom att göra olika val, som att rädda en soldat från en säker död. Jet är förtvivlad över denna situation och vill hellre göra sin plikt än att behöva göra val som kan kosta andra livet och det är också uppenbart att han har känslor. Hans skapare hävdar att han borde vara stolt för hans existens kan vara början på slutet av kriget men Jet, med sin fria vilja, har redan bestämt sig och rymmer.

Rust_Prologue_TP_PRESS-13Roydens tecknarstil är en skön blandning av cartoon och realism och handlingen i Rust sker i ett lugnt svepande tempo utan mycket dialog. Det är ett väldigt filmiskt berättande med många vackra och gripande stilbilder men också bra action och det här är en serie för alla åldrar. Den passar mig utmärkt men jag är också övertygad om att min 10-årige son skulle älska den. Det mest utmärkande draget är att serien är färglagd i en härligt nostalgisk sepia-ton som ger mig samma känsla som när jag tittar på gulnade fotografier av mina mor- och farföräldrar eller gamla journalfilmer. Världen i Rust är en blandning av 1940-tal och högteknologi som jag verkligen gillar och färgskalan framkallar bilder av torr, dammig sommarhetta och rostig metall.

Jag tänker definitivt utforska alla kommande volymer när de dyker upp och jag rekommenderar Rust till alla åldrar trots sitt allvarliga krigstema för den har samtidigt en känsla av hopp om en bättre värld.

Manus: Royden Lepp
Illustration: Royden Lepp
Förlag: Archaia
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Johannes says:

    De tre ”ordinarie” delarna är riktigt bra och stundtals är actionpartierna snarare att betrakta som stillbilder ur animerad film än något annat. Oerhört välgjort!

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...