Recensioner

The Manhattan Projects Vol. 6

fredag 20 maj, kl 22:07 av 0 kommentarer

TheManhattanProjects_vol6-1Gagarin och Laika hittar till slut varandra ute världsrymden men det är mycket som har förändrats. Gagarin själv har lyckats komma undan med blotta förskräckelsen i en godtycklig utomjordisk rättsprocess och Laika har förvandlats till en bitter humanoid hund. Tillsammans med Laikas nya vänner Rys och UNa erbjuder de en tidigare slav transport till hans tidigare slavägares hemvärld. Föga anar de att han tänker utkräva vedergällning efter 16 årtusenden av slaveri och att de själva hamnar mitt i skottlinjen. Gagarin är dock lycklig över att ha hittat sin hund men Laika är deprimerad. Hon hatar rymden och hon upplyser Gagarin att han snart också kommer att hata den, samt att han behöver duscha.

_cZoKRurBGYFörra volymen av The Manhattan Projects avslutades med att handlingen bröts upp i olika delar där seriens alternativa versioner av vetenskapsmän, presidenter och militärer från Kalla krigets dagar gick åt skilda håll. Den sjätte volymen följer Gagarin och Laikas öden och äventyr i rymden och gavs ut som miniserie med titeln The Manhattan Projects: The Sun Beyond The Stars #1-4 men i samlingen fortsätter man numreringen efter The Manhattan Projects #25 som var femte volymens sista nummer.

manhattanprojectsteamJag vill redan nu varna alla tidigare läsare av Jonathan Hickman och Nick Pitarras galna blandning av historia och vetenskap: Detta är ett rent rymdäventyr, med inte så lite blinkningar till Star Wars, som skiljer sig markant från det vi tidigare läst. Visst, humorn finns kvar och det finns gott om spektakulära dödsfall i vanlig ordning men det är till syvende och sist en fristående berättelse som trots detta ändå har sina poänger.

Persongalleriet är underhållande med den ombytlige domaren Ryleth The Hammer, det svävande huvudet Rys med två ansikten vars vokabulär sträcker sig till ordet ”Blarg”, den notoriskt lögnaktiga roboten UNa samt Laika som fightas med en hammare och skära. Trots den tunna handlingen bjuder ändå Hickman på en tänkvärd historia om den tidigare slaven Primors hämnd på sina tidigare härskare.

20150924_180353Även om sjätte volymen inte liknar serien i övrigt är den på inget sett dålig, det är bara det att man förväntar sig lite mer av Hickman än ett rymdäventyr man sett tusen gånger förut. Att de kommande följetongerna efter The Manhattan Projects #25 skulle vävas samman till en helhet så småningom verkar också otroligt med tanke på hur The Sun Beyond The Stars slutar och när nästa miniserie börjar står i stjärnorna.

Manus: Jonathan Hickman
Illustration: Nick Pitarra
Färgläggning: Michael Garland
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...