Recensioner

We Stand On Guard

fredag 27 maj, kl 00:14 av 0 kommentarer

PrintÅret är 2112 när Vita huset i Washington utsetts för en förödande terroristattack och de amerikanska styrkorna reagerar blixtsnabbt…genom att invadera och förvandla Canada till en grushög. De nu föräldralösa syskonen Amber och Tommy lyckas fly men separeras på grund av olyckliga omständigheter. Tolv år senare hittar vi Amber i Nordvästra territoriets oändliga vildmarker där hon råkar stöta på en liten men hängiven kanadensisk motståndsstyrka, som kallar sig själva Two-Four.

Cleveland-födde Brian K. Vaughan (Y: The Last Man, Ex Machina, Runaways, Saga, The Private Eye), vars fru är från Canada, och den kanadensiske storyboard-illustratören och serietecknaren Steve Skroce presenterade förra året den sexdelade miniserien We Stand On Guard (som hämtat sitt namn från en fras i Canadas nationalhymn ”O Canada”) och nu har den kommit ut i lyxig inbunden utgåva. Frågan är om denna serie är en lika stor succé som Vaughans tidigare alster inom seriebranschen eller om den påminner om författarens minst sagt ojämna manusskrivande till TV-serier som t. ex. Under The Dome?

We-Stand-On-Guard-1-AmberSvaret på den frågan blir ett rungande Nja?! för även om den inte är lika usel som den ovannämnda TV-serien så är den inte heller den mest lysande juvelen i Vaughans seriekrona. Dialogen är rätt krystad och stundtals till och med lite smörig, karaktärerna och världsbygget ytliga, alla amerikaner är onda (”Moosefuckers”) och alla kanadensare goda (”Only Yanks are dumb enough to die for their country. We live for it.”) och det är inte utan anledning som jag börjar nynna på ”Blame Canada” ur den lysande South Park-filmen under läsandets gång.

GUARD3Däremot lyckas Vaughan leverera en rätt så bra satir över USA:s ständigt pågående väpnade kamp mot främmande länder, med drönarattacker, propaganda och avancerade tortyrmetoder. Vaughan använder här ett gammalt trick från historieböckerna som går ut på att USA själva iscensatt en terroristattack mot Washington för att ha en anledning att invadera Canada. Den här gången är det inte olja som amerikanerna är ute efter utan vatten, som blivit en akut bristvara i det av miljöförstöring drabbade hemlandet men som finns i överflöd i grannlandet. Även om det är fiktion och satir så gör seriens allvarliga tonfall det till en rätt så kontroversiell historia.

Ett drag som känns igen från andra serier ur Vaughans katalog är att en medlem i motståndsrörelsen pratar franska och eftersom de flesta kanadensare förstår både franska och engelska så översetts den inte, vilket känns både verkligt och befriande. En kul detalj är också att Superman förvandlats till en symbol för det kanadensiska motståndet: Supermans ursprungliga tecknare, Joe Shuster, var född i Toronto och enligt en av motståndsmännen har DC Comics gjort superhjälten till sinnebilden av ”The American Way” när serien egentligen handlar om att USA är Metropolis som styrs av girigbukar som Lex Luthor och att Canada är det fredliga Krypton som skickar iväg sin största hjälte för att han ska göra ännu större stordåd.

We-Stand-On-Guard-003-012-e1441304783736Det som dock är seriens största behållning är Steve Skroce: han har samarbetat flitigt med syskonen Wachowski och gjort storyboards till alla Matrix-filmerna, V for Vendetta, Speed Racer, Cloud Atlas och Jupiter Ascending. En som också samarbetat med The Wachowskis är Geof Darrow och denna kvartett ligger bakom serien Doc Frankenstein som publicerades av förlaget Burlyman Entertainment. Skroces stil har klara likheter med Darrows, även om den inte är lika perverst detaljerad, och tillsammans med en bra färgpalett av Matt Hollingsworth gör den We Stand On Guard till en visuell upplevelse av stora mått.

we_stand_guard_issue_1_vaughan_skroce_image_comics_04Summa summarum är We Stand On Guard enligt min åsikt en blandad kompott och jag nöjer mig med en trea i betyg. Snart kommer sjätte volymen av Saga ut, andra volymen av Paper Girls kickar igång nästa vecka och jag ser också fram emot fortsättningen på Barrier från Panel Syndicate.

Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Steve Skroce
Färgläggning: Matt Hollingsworth
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...