Recensioner

Weirdworld Vol. 1: Where Lost Things Go

fredag 17 juni, kl 19:42 av 0 kommentarer

Weirdworld_1_CoverBecca Rodriguez är på väg till Mexico med askan av sin mor i ryggsäcken när planet plötsligt kraschlandar på en gudsförgäten plats, full av mardrömslika monster. Det visar sig att trollkarlen Ogeode har lyckats med det som ingen trodde var möjligt: att transportera något från planeten Jorden till Weirdworld och med hjälp av det Wuxianska fröet kan han också vända på processen…om han inte hade blivit mördad av den fanatiska trollkarlshataren Goleta The Wizardslayer. Becca beslutar sig för att ta anställning som Goletas väpnare med förhoppningen att hon ska lyckas hitta tillbaka hem, för som talesättet lyder: Weirdworld är en plats där det som är försvunnet kan hittas. Med det Wuxianska fröet i sin ägo börjar Beccas sökande efter en väg hem…men hon är inte den enda varelsen från Jorden som är fången i Weirdworld.

WEIRDW2015B002_int3_2Den absolut bästa Secret Wars-miniserien jag läste förra året var Weirdworld av Jason Aaron och Mike Del Mundo där vi fick följa Arkons desperata sökande efter en väg hem till sin älskade hemvärld Polemachus. Nu byter serien huvudrollskaraktärer och dessutom författare när Sam Humphries (Avengers A.I., Citizen Jack) tar över rodret. Den enda serie jag läst av Humphries var den mindre lyckade Secret Wars-miniserien Planet Hulk så även om den briljante Del Mundo fortsatte att teckna serien så var jag lätt nervös att Humphries skulle skjuta över målet. Dock fanns det ingen som helst anledning till oro för andra volymen (eller första, eftersom Aarons run räknas som nummer noll) är inte bara bättre utan även en av Marvels bästa serier på mycket länge, som inte liknar något annat, och det gäller hela serien totalt, inklusive Aarons run.

tumblr_o0tmozPy1k1ubea57o1_1280En underbart galen blandning av fantasy, science fiction, sagor och nutid med sandhajar, snygga vrålåk, vetenskapskvinnor, disco, smaragdbränsle, förhäxade godisstäder och mycket, mycket mer. Morgan Le Fay och Swamp Queen från förra volymen är också med som bittra motståndare i ett förödande krig som hotar hela Weirdworlds existens men det är Becca och Goletas underbara jakt på en väg hem respektive trollkarlarnas hemliga gömställe som dominerar serien. Den tidigare mördade trollkarlen Ogeode återuppstår nämligen som den ofarlige men sluge Catbeast som kan hjälpa seriens båda kvinnliga huvudrollsinnehavare, bara han återfår sin extrakropp som är belägen i ovan nämnda gömställe i Fang Mountains och det är en historia som jag aldrig vill ska ta slut.

becca-loses-timeDet som gör serien till en av de bästa från Marvel just nu är också hur Humphries lyckas väva in Beccas personliga sökande efter sig själv efter att hennes mor tagit livet av sig. Humphries har i flera intervjuer berättat att serien bygger på hans egna upplevelser när hans styvmor begick självmord och hur serien var ett sätt för honom själv att bearbeta denna traumatiska händelse. Han värjer inte heller för alla blandade känslor man går igenom som anhörig till någon som tagit livet av sig, där ilska och hat är lika vanligt förekommande som djup sorg eller saknad. Beccas känslomässiga bergochdalbana och jakt på inre frid är mycket verklig och berör.

Även om Humphries författande är på topp så är det ingenting jämfört med Mike Del Mundos illustrationer som är värd en femma i sig själv. Det borde vara omöjligt men karln blir bättre och bättre för varje ny serie han tecknar och det finns inte en bildruta som inte är ett konstverk. Hela Weirdworld-konceptet är en outsinlig källa av fantastiska världar och möten och jag undrar om Marvel verkligen är medveten om vilken fantastisk guldgruva de sitter på. Den sista frågeställen blir extra smärtsam eftersom serien nu slutar precis när den är på topp, mitt i sökandet och när den är som mest spännande. Den enkla förklaringen på det är nog att Humphries skrivit på ett 304exklusivt kontrakt med DC som innebär att han författar den nya Green Lantern-serien men jag ber till alla gudar jag känner att detta inte är slutet på Weirdworld. Det vore grymt att lämna Becca och Goleta åt sitt öde och framförallt åt alla läsare som förtjänar en fortsättning, varför inte en pågående serie utan slut? Om du inte läst Weirdworld, gör det! Köp Aarons volym och även Humphries och jag lovar dig att du inte kommer att bli besviken.

Manus: Sam Humphries
Illustration: Mike Del Mundo
Färgläggning: Mike Del Mundo, Marco D'Alfonso
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...