Recensioner

Ivar, Timewalker #5-12

onsdag 22 juni, kl 16:13 av 0 kommentarer

511NRbCgiaL._SX315_BO1,204,203,200_Ivar Anni-Padda, den äldste av en urgammal klan av legendariska äventyrare har tillbringat sitt liv med att söka efter olika tidsportaler som gör det möjligt för honom att resa till världshistoriens olika perioder med hjälp av sin tachyon-kompass. Den genialiske, sluge, charmerande och inte så lite lömske Ivar dyker plötsligt upp i forskaren Neela Sethis liv, sekunderna innan hon upptäcker tidsresande, och tar med henne på en fartfylld jakt genom tidsepokerna. Han varnar henne för The Prometheans, en grupp av självmordsdrönare från den femte dimensionen som är ute efter att döda henne, men Ivar har inte varit helt ärlig. Han försökte också stoppa henne från att ändra historiens gång, då han visste att målet med hennes forskning var att förhindra faderns död på grund av en medicinsk feldiagnos. När Neela fick reda på Ivars förehavanden blev hon rasande, stal hans kompass och lämnade honom i en förhistorisk era. Men när det verkade som om tiden själv försökte hindra henne från hjälpa fadern avslöjade sig The Prometheans ledare för henne: Neela själv från en avlägsen framtid. Hon erbjöd sig att hjälpa Neela IVAR_TPB_03_ENDING-HISTORY_COVER_KANOmed att ändra på det förflutna, men kostnaden för det kan mycket väl bli slutet för hela historien.

Första volymen av Ivar, Timewalker (Making History) var ytterligare ett trevligt tillskott till Valiants ständigt växande superhjälteuniversum och nu har jag även läst klart de två efterföljande volymerna, med de likaledes ödesmättade titlarna ”Breaking History” och ”Ending History”, i denna härliga verklighetsflykt på totalt tolv nummer. Denna recension blir förhållandevis rätt så spoilerfri, dels för att den är läsvärd för alla älskare av tidsresande och Valiants universum men också för att det är svårt att redogöra för alla tidsparadoxer och evighetsloopar utan att slå knut på min egen hjärna.

tumblr_inline_nzfv55SYwx1rj7l1x_540I andra volymen tar Ivar upp jakten på Neela med hjälp av sina lillebröder Aram och Gilad, det vill säga Armstrong och Eternal Warrior, och deras ömsesidiga syskonhat samt syskonkärlek är den stora behållningen i denna del av äventyret. I tredje volymen är det dags för Neela att ge sig ut på en tidsresa för att varna Ivar i begynnelsen av hans liv, efter den brutala avslutningen på andra volymen, men resten av volymen är mest en förvirrad soppa av skruvade alternativa världar (vikingclowner och romerska dinosaurier) och det är inte förrän i slutet, när Van Lente äntligen hittar handbromsen, som alla pusselbitar faller på plats och hela serien slutar med ett tårdrypande farväl. Neela är Ivars framtid och han finns bara i hennes dåtid och de kommer aldrig att vara sida vid sida i nutid. Snyft.

4930330-11aOm man, som jag, gillar och gärna läser mycket serier med tidsresande som koncept så blir man både härdad och luttrad när det gäller förvecklingar, paradoxer och överraskande vändningar och Ivar, Timewalker är full av sådana klichéer fast med glimten i ögat. Dock blir jag inte speciellt överraskad eller förvånad av vissa skeenden eftersom jag sett dem förut. Kärlekshistorien mellan Ivar och Neela är bra men för lite men det finns gott om andra trevligheter. Armstrong är som vanlig en outtömlig källa när det gäller comic relief och jag gillade speciellt hans båda Alien-referenser: ”We both know that you’re not going to Sigourny-Weaver me out of the airlock” samt ”In space, no one can hear you hurl (urp)”. Sedan gillar jag skarpt att Van Lente plockar in flygarpionjären Amelia Earhart i berättelsen, helt ologiskt och krystat egentligen men icke desto mindre trevligt.

På det hela taget en väl godkänd serie om tidresande och romantik och främst på lut när det gäller mitt eget Valiant-läsande står Divinty II, andra volymen av Doctor Mirage, Faiths miniserie samt det faktum att hon även får en alldeles egen ongoing nu i juli. Sedan måste jag nog ge Jeff Lemires Bloodshot Reborn en chans efter Anders hyllande av serien.

Manus: Fred Van Lente
Illustration: Francis Portela, Pere Pérez
Färgläggning: Andrew Dalhouse
Förlag: Valiant Entertainment
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...