Recensioner

Det hermetiska garaget av Moebius

tisdag 13 september, kl 22:27 av 0 kommentarer

9789187861284Under sitt riktiga namn Jean Giraud (1938-2012) skapade den franske serietecknaren, tillsammans med belgaren Jean-Michel Charlier, den realistiska western Blueberry men han är mest känd under pseudonymen Moebius som han använde för sina fantasifulla och surrealistiska skapelser inom fantasy- och science fictiongenren. Flera av dessa har getts ut på svenska, såsom Faraos Cigarers utgåvor av Inkalen (skriven av Alejandro Jodorowsky) och Arzak, Sanatoriums Edernas värld (som nått fram till volym två av sex) samt Cobolts nya fina utgåva av klassikern Det hermetiska garaget (Le Garage Hermétique de Jerry Cornelius) som gick som följetong i seriemagasinet Métal Hurlant (skapad av Giraud tillsammans med tecknaren Philippe Druillet) 1976-79.

det-hermetiska-garaget-realistisk-grubertDet hermetiska garaget av Moebius går att likna vid en genial improvisation utförd av en mästerlig jazzmusiker: för den oinvigde framstår det som tonbajs, navelskådning och obegripligheter men för en jazzconnoisseur är denna expedition i tonalitetens och rytmikens kosmos att betraktas som en skänk från ovan. Hela serien började som en skämtsam lek där Moebius lät fantasin flöda fritt och som sedan hamnade i hans skrivbordslåda, där de förmodligen hade legat kvar om inte dåvarande chefredaktören för Métal Hurlant, Jean-Pierre Dionnet, hittat dem. Dionnet ville publicera dem i seriemagasinet och bad Moebius göra ett slut på berättelsen och så skedde också. Problemet var bara att Moebius improviserade sig fram under resans gång (hela serien består av 34 delar på två eller fyra sidor var) vilket ger ett osammanhängande och förvirrat intryck men slutligen hittade han någon sorts röd tråd och fullbordade serien.

det-hermetiska-garaget-cartoony-grubert2Världen i Det hermetiska garaget styrs av major Grubert, en odödlig och mystisk figur vars fysiska uppenbarelse skiftar under resans gång men oftast framställs som en mustaschprydd herre i kolonial uniform med pickelhuva och allt. ”Garaget” självt är en asteroid i stjärnbilden Lejonet och innehåller ett miniuniversum med tre olika nivåer. Förutom majoren själv får vi möta hans flickvän Malvina, hans gamle vän Jerry Cornelius (som nu är hans fiende och infiltrerar och skapar oreda i ”Garaget”), ingenjören Barnier (som flyr undan majoren eftersom han råkat förstöra en kablator) och många fler.

Handlingen i serien är minst sagt rörig men det är samtidigt en njutning att betrakta alla världar som går in i varandra, karaktärer som byter namn, personlighet och till och med kön samtidigt som det är ett fantastiskt äventyr. Moebius svartvita bilder tar andan ur en och han blandar friskt med olika stilar och genrer samt sköna referenser till andra serier, såsom Fantomen, Will Eisners The Spirit och Iron Man.

det-hermetiska-garaget-redigering2Översättningen av Det hermetiska garaget måste ha varit både krävande och givande och Björn Wahlberg har gjort ett riktigt bra jobb. Framförallt gillar jag att man även översatt text som är en del av själva bildberättandet vilket ger ett mycket snyggt helhetsintryck. Summa summarum så är Det hermetiska garaget ett måste för alla älskare av science fiction och Moebius i synnerhet och när den kommer i en så snygg utgåva som Cobolt skapat så kommer den definitivt pryda bokhyllan.

Manus: Moebius
Illustration: Moebius
Förlag: Cobolt förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...