Recensioner

Silver Surfer, Vol. 4: Citizen of Earth

lördag 17 september, kl 10:56 av 0 kommentarer

27847306Silver Surfer och jordlingen Dawn Greenwood hinner med att avvärja ett utomjordiskt hot framför alla världens TV-kameror innan det äntligen är dags att komma hem till Anchor Bay, Massachusetts. Dawn har varit borta länge och upptäcker att tvillingsystern Eve både är gift och gravid samt att hon missat både Thanksgiving, Halloween, julafton, nyårsafton och deras födelsedag men allt är frid och fröjd efter att familjen firat ”Happy New Hallow-Givings Birth-Mas” och alla pustar ut mätta och belåtna framför Trollkarlen från Oz i TV-soffan. Utomjordingarna har dock inte gett upp för plötsligt börjar försvinner TV-bilden, alla dekorationer, konsten från vägarna och över hela världen alla uttryck som skapats av människorna. Efter att Surfer och Dawn konfronterat utomjordingarna ytterligare en gång går de med på att återställa allt som det var men hävdar till sitt försvar att de inte är tjuvar utan bara ville bevara allt innan något värre händer, vilket också blir ett faktum för det här är bara början på berättelsen.

silver-surfer-1_2016_i3-800x451Silver Surfer Vol. 4: Citizen of Earth (samlar Silver Surfer #1-6 i den nya volymen efter Secret Wars) är fortsättningen på Dan Slott och Mike och Laura Allreds Doctor Who-inspirerade saga om Silver Surfer och Dawn Greenwood och även om den inte är lika lysande som de två första volymerna så är den fortfarande en av Marvels bästa titlar just nu men en egen vision och en alldeles egen röst som gör den unik i Marvels pågående katalog.

screen-shot-2016-07-07-at-11-05-02Efter inledningen får vi svaret på utomjordingarnas farhågor då ingen mindre än Shalla-Bal, Surfers tidigare trolovade från den förstörda hemvärlden Zenn-La, anländer för att sprida Zenn-Las evangelium om en perfekt värld till priset av att all världens kultur försvinner och likformas till deras. Surfer som levt så länge på Jorden och sett dess unika plats i Världsalltet (både genom Alicia Masters och hans nya kärlek Dawn) kan naturligtvis inte gå med på detta och använder all sin kosmiska kraft för att förinta allt som är Zenn-La. Detta gör honom för evigt till persona non grata hos spillran av överlevande från Zenn-La men hela Jordens hjälte. Surfer upptäcker att han blir Jordens första världsmedborgare och hyllas över hela världen, samtidigt som han själv tappar sin identitet och känner sig ännu mer främmande på Jorden än vad han gjorde innan.

45wkau”Citizen of Earth” är en viktig och välkommen historia om konstens viktiga värde eftersom det är en av alla saker som gör människor till vad vi är och det är inte svårt att dra paralleller till dagens samhälle där allt mer kultur likformas, försvinner och till och med censureras. Som lärare på kulturskolan, filmentusiast, konsertbesökare och serieälskare ställer jag mig dagligen på barrikaderna för att försvara konstnärliga uttryck och ser mig själv som en kulturambassadör i det lilla och jag tycker att ”Citizen of Earth” funkar bra som en varningens röst när det gäller det bästa vi har som människor.

Under arcens gång hinner Silver Surfer fira både 50-årsjubileum och 200 nummer och detta sammanfattas i en härlig scen där den lille pojken Jeremy visar upp sin imponerande seriesamling där alla färger och uttryck från Zenn-La har slätats ut. Jag instämmer också helt med hans kommentar om det rådande läget i Marvels seriekatalog: ”Fantastic Four Comics were my favorite, and now they’re super rare. ’Cause they don’t make ’em anymore”.

surfer200int2Även om tonläget kan bli lite smörigt och pretentiöst stundtals så vägs det upp av mycket humor och värme och paret Allreds illustrationer är en bidragande orsak till att skutan seglar i hamn. Den efterföljande historien där Surfer ”hjälper” Dawn att hitta sin mor är mycket djupare och sorglig där Slott inte värjer för det faktum att en del personer varken kan eller vill vara föräldrar. Fjärde volymen är med andra ord en blandning mellan pompöst brandtal, utanförskap och hemlängtan samt personlig sorg och även om denna känslomässiga bergochdalbana misslyckas med att göra en helgjuten arc så är Silver Surfer aldrig tråkig eller intetsägande.

Manus: Dan Slott
Illustration: Mike Allred
Färgläggning: Laura Allred
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...