Recensioner

Chilling Adventures of Sabrina, Vol. 1: ”The Crucible”

lördag 1 oktober, kl 21:39 av 0 kommentarer

chilling-adventures-of-sabrina-volume-1-3-gifDen här veckan har det varit snålt med inlägg på grund av hustruns disputation men nu är allt godkänt, klart och färdigfirat och förutom att jag är så stolt över min fru att jag spricker så kan jag nu även titulera mig själv herr fru doktor 🙂

Denna viktiga händelse har naturligtvis inte hindrat mig från att sluka serier och därför är det nu dags att recensera en serie som nu äntligen kommit ut i trade efter en lång och krokig väg.

Efter att ha läst den första volymen av Roberto Aguirre-Sacasa och Francesco Francavillas Afterlife with Archie, där ungdomarna i Riverdale utsetts för en zombieapokalyps, blev jag väldigt sugen på mer skräck från Archie Comics. Därför blev jag extra glad när förlaget annonserade att man tänkte göra en reboot av Sabrina the Teenage Witch, med namnet Chilling Adventures of Sabrina, lagom till Halloween 2014. Aguirre-Sacasa skulle författa även denna skapelse och när han pitchade den för förlaget skrev han: ”If Afterlife was my love letter to Alan Moore’s Swamp Thing, Sabrina would be a love letter to Sandman.”

chilling-adventures-of-sabrina-01-02Inspirationen är hämtad från filmerna Rosemary’s Baby, Exorcisten, The Omen och framförallt Arthur Millers pjäs The Crucible (som även gett namn åt första samlingsvolymen av serien). Millers pjäs är en delvis fiktiv version av de beryktade häxrättegångerna i Salem, Massachusetts 1692-93 men är också en allegori över senator Joseph McCarthys ”häxjakt” på kommunister och USA:s svartlistning av personer med misstänkta kommunistsympatier, vilket även drabbade Miller själv som blev dömd i kongressförhören 1956 för att han inte ville identifiera personer som deltagit i samma möten som han själv.

salemPrecis som i Afterlife får vi här en mörkare och vuxnare version av Archie-världen och här talas det öppet om Church of Night och Satan. Serien börjar med att vi får stifta bekantskap med Sabrinas pappa Edward Spellman, en överstepräst och warlock som beslutat sig för att trotsa sin herre och gifta sig med en vanlig dödlig och dessutom skaffa ett barn med henne. I en traumatisk scen skiljs den förtvivlade modern Diana från sin dotter, Edward kastar en besvärjelse över sin fru som gör henne sinnessjuk och lämnar sedan Sabrina i sina systrar Zelda och Hildas vård och försvinner ur hennes liv. Sabrina brottas sedan med att leva ett vanligt tonårsliv med skola och pojkvän kontra fastrarnas önskan om att hon ska bli en tvättäkta häxa på sin 16-årsdag. Inte blir det lättare för den kluvna Sabrina när Edwards gamla flamma Madame Satan återkallas från de döda av inga mindre än Betty Cooper och Veronica Long från den närliggande staden Riverdale. Madame Satan är ute efter en gruvlig hämnd och använder sig av list och magi för att få en tjänst på Baxter Senior High School i Greendale som dramaläraren Evangeline Porter och gör sedan sitt bästa för göra Sabrinas liv till ett helvete.

20150416_082728Alla som läst Sabrina the Teenage Witch eller sett TV-serien med samma namn kommer att känna igen fastrarna Hilda och Zelda, Sabrinas talande katt Salem och pojkvännen Harvey Kinkle men det här är långt ifrån ett lättsamt och småroligt tonårsdrama. Chilling Adventures of Sabrina (som lånat sitt namn efter en gammal skräckserie publicerad av Archie Comics vid namn Chilling Adventures of Sorcery) utspelas på 1960-talet (Sabrina dök upp första gången 1962) och är en rätt brutal och ruskig tillställning med djävulsmagi, onda förbannelser och ritualmord. Förutom den diaboliska Madame Satan dyker även Sabrinas kusin Ambrose från England upp med sina båda kobrafamiliaris Nag och Nagaina och allt tecknas i en skön retrostil av Robert Hack.

sab1_2ndprint_low-resÄven om jag inte är stormförtjust i teckningsstilen eller dallrar av skräck av handlingen så är Chilling Adventures of Sabrina en mycket läsvärd och lovande serie som alla älskare av gammal hederlig skräck bör läsa. Första numret kom ut lagom till Halloween 2014 och det tog nästan två år innan första volymens fem nummer var publicerade vilket gör att serien har fler likheter med Afterlife with Archie än bara det faktum att det är ytterligare en vuxen skräckuppdatering av Archies universum författad av Aguirre-Sacasa. Andra volymen av Chilling Adventures är igång och även om det finns en risk att jag får vänta på nästa samlingsvolym så är jag mycket sugen på fortsättningen.

Manus: Roberto Aguirre-Sacasa
Illustration: Robert Hack
Förlag: Archie Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...