Recensioner

Harrow County, Vol. 1: Countless Haints

tisdag 1 november, kl 15:09 av 0 kommentarer

26617Byborna i Harrow County dödade häxan men det tog lång tid. Hester Beck blev skjuten, knivhuggen, slagen och slutligen hängd i den gamla eken. Från början var Hester en helare men när boskap dog i hennes närhet, barn deltog i märkliga ceremonier och dop och rykten florerade om hedniska möten i skogen med bestialiska ting så blev det för mycket. När inte ens galgen kunde ta död på Hester tände de eld på henne men medan Hesters kött brändes bort från hennes ben väste hon fram ett löfte – ett löfte om att hon en dag skulle återvända.

18 år senare drömmer den snart 18-åriga flickan Emmy mardrömmar om den gamla eken utanför fönstret och frågar sin far om hon får bestämma namn på gårdens nyfödda kalv. Hennes far suckar och säger att det inte finns någon mening med att ge namn åt den eftersom hon bara kommer att bli fäst vid den. Han vet att den snart kommer att dö precis som alla de andra nyfödda kreaturen på gården. Men medan han hämtar bössan för att göra slut på dess lidande lägger Emmy handen på kalven och hon meddelar stolt sin far att den lilla krabaten ska heta Shaky.

harrowcounty656Halloween-firandet är i full gång och precis som Anders så tänker jag också tipsa om en passande serie som ger en lite extra rysningar. Harrow County, författad av Cullen Bunn och tecknad av Tyler Crook, har sitt ursprung i en prosaföljetong som Cullen publicerade på sin hemsida under namnet Countless Haints, vilket också är namnet på första volymen av Harrow County (ordet ”haints” förekommer flitigt i serien och är sydstatsslang för osalig ande eller spöke). Här får vi ytterligare en serie om häxor men som skiljer sig markant från till exempel Black Magick, Chilling Adventures of Sabrina eller Wytches eftersom den är starkt förankrad i den amerikanska södern med allt vad det innebär.

harrow-countyEmmy upptäcker snart att något håller på att hända med henne. Hon upptäcker ett talande skinn av en pojke i en törnesnår och tar det med sig hem. Förutom att hennes sår från törnen läker mirakulöst snabbt så får hon också reda på att byborna tror att Emmy är Hester Beck reinkarnerad och att de, inklusive hennes far, beslutat sig för att göra processen kort med henne. Emmy flyr ut i skogen där hon träffar flera ”haints” såsom brinnande skelett, ett minotaurliknande väsen med fyra ögon och får även en skyddsängel i form av resterna av pojken vars skinn hon bär med sig i sin väska.

20160227_arts_harrow5_in57x4Harrow County är märklig, underhållande, spännande och lagom läskig, ungefär som en modern version av Bröderna Grimms sagor, som kan vara nog så läskiga om man läser originalupplagan. Vad som däremot är läskigt på riktigt är Cullens skildring av en barndom i North Carolina präglad av spökhistorier, hans farbrors möte med ett pianospelande spöke i en övergiven kyrka och att de hade en äppeltjuv som bodde i husets krypgrund. Vidare har vi även hårresande vandringssägner, illustrerade av Owen Gieni (Negative Space), från den amerikanska södern som får blodet att frysa till is.

26610Tyler Crooks stil med härliga vattenfärger blir lite cartoony och färgglad ibland men annars gillar jag Harrow County starkt och kommer definitivt att skaffa resten av serien som finns samlad i tre volymer och en fjärde på gång. Rekommenderas till alla som gillar southern gothic och spökhistorier från verkliga livet, men var beredd på att samlingsvolymerna inte innehåller allt extramaterial så den är bättre i lösnummerform.

Manus: Cullen Bunn
Illustration: Tyler Crook, Owen Gieni
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...