American Monster, Vol. 1

tisdag 27 december, kl 21:31 av 0 kommentarer

american_monster_promoVälkommen till en liten håla i den amerikanska mellanvästern som ungdomarna i staden tycker är så jäkla tråkig så om det ändå hände någonting överhuvudtaget så skulle det vara en sensation. Deras önskan går i uppfyllelse med råge när en högrest, muskulös och svårt brännskadad främling dyker upp en vacker dag. Hans ankomst sätter igång en kedjereaktion av händelser som börjar med att främlingens skåpbil exploderar utanför den lokala restaurangen följt av att någon dödar den lokala skurkbossen Felix älsklingshund samt även Felix bästa vän. Stadens skarpsynte vicesheriff misstänker att främlingen ligger bakom mycket men han har varken bevis eller godkännande från sin korrumperade sheriff att starta en utredning. Detta är början på den blodiga berättelsen American Monster av Brian Azzarello och Juan Doe där frågan är vem som egentligen är det största monstret i vår berättelse.

americanmonster01pg5Brian Azzarello är mest känd för sin hyllade serie 100 Bullets från Vertigo tillsammans med tecknaren Eduardo Risso och även om jag inte läst den eller något annat av Azzarello tidigare så har jag under året stiftat bekantskap med Risso i Paul Dinis lysande seriealbum Dark Night: A True Batman Story och även börjat läsa Azzarello och Rissos nya serie Moonshine om spritsmugglande varulvar under förbudstiden från Image Comics som jag tänker recensera i sin helhet när första volymen är klar. Azzarello gjorde även sin debut på det relativt nystartade förlaget AfterShock Comics i år med American Monster och den har alla förutsättningar att bli ytterligare en serie från förlaget att hålla utkik efter i framtiden.

cinn5apuyaaa7n8Serien har många likheter med Jason Aaron och Jason Latours succé Southern Bastards och även om persongalleriet eller dramaturgin inte är lika briljant som i den så finns det gott om tvättäkta skitstövlar i American Monster. Staden är en potentiell krutdurk med två rivaliserande gäng som förser varandra med vapen för sina egna skumraskaffärer och med en sheriff som inte är intresserad av att göra sitt jobb. På den ena sidan har vi Felix med sin nazistiska hord och på den andra den kristne fanatikern Jimmy Cross med sin flock. Vi får även följa ett gäng ungdomar i staden som fördriver sin tid med att antingen röka på och spela TV-spel eller blotta sig för pengar inför stadens lokala pervo med smeknamnet ”Seesaw Man”. Theodore Montclare, som är namnet på den besynnerlige främlingen i staden, är med andra ord inte den ende som gör moraliskt förkastliga handlingar men hans hämndbegär och listighet överträffar dem alla.

american-monster-03Vem denne Theodore Montclare egentligen är förblir en gåta förutom en del korta flashbacks från hans tid i armén där han åsamkades sina allvarliga skador under ett topphemligt uppdrag och även en aning om hur denna händelse i hans förflutna gjort att han nu befinner sig i seriens gudsförgätna håla. Det är svårt att betrakta honom som seriens huvudperson för handlingen drivs framåt av olika karaktärer och händelser hela tiden men att Montclare har sitt finger med i det mesta är uppenbart.

15780933_10154443624044865_89199913614134558_nTempot i American Monster är bedrägligt lugnt och vid första genomläsningen är den lätt att avfärda som medioker eller meningslös med det finns något mycket obehagligt under ytan som får mig att vilja läsa fortsättningen. Framförallt är det Azzarellos lysande och skrämmande skildring av mänsklighetens allra värsta sidor som rasism, fanatism, sexuellt utnyttjande och mobbing som berör mig mest men också känslan av hur det är att växa upp i en sådan miljö och inte vara som alla andra, symboliserat av tonåringen Candy och vicesheriffen Down. Tecknaren Juan Doe gör ett bra arbete med sin enkla stil och skarpa färgläggning och American Monster är definitivt en serie jag tänker fortsätta läsa.

Manus: Brian Azzarello
Illustration: Juan Doe
Förlag: AfterShock Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...