Recensioner

Patience

måndag 26 december, kl 19:29 av 0 kommentarer

patience_fc_colors-1Jack och Patience ska bli föräldrar och precis som flera andra par i den situationen så oroar de sig över pengar och hur den värld ser ut som det kommande barnet ska växa upp i. Patience, som haft en tuff uppväxt och ständigt brottas med inre demoner och självförakt, kan fortfarande efter snart sex år inte förstå hur hon kunde träffa en sån fin kille som Jack och är verkligen tacksam att han har hittat ett nytt jobb som kan göra deras liv drägligare. Det är bara det att Jacks nya ”fina” jobb egentligen innebär att han delar ut reklam för en strippklubb vilket han inte har hjärta att säga till sin fru utan hellre kokar ihop en grumlig vit lögn. På vägen hem ångrar han dock att han undanhållit sanningen och beslutar sig för att vara ärlig och lägga alla korten på bordet…när han hittar Patience strypt på mattan i vardagsrummet.

År 2016 börjar närma sig sitt slut och hittills har jag hunnit avverka två mycket bra seriealbum – How to Talk to Girls at Parties och Dark Night: A True Batman Story – men ett av årets mest haussade album har pockat på min uppmärksamhet ända sedan slutet på förra året, nämligen Patience av Daniel Clowes som är indiefavoriten Clowes första album på fem år. Jag har inte läst något av Clowes tidigare men älskade filmversionen av hans kultklassiker Ghost World och beslutade att Patience skulle vara ett ypperligt tillfälle att hoppa på Clowes-tåget och det ångrar jag verkligen inte.

640

Clowes är en mästare på vardagsrealism men i Patience visar han även att han behärskar science fiction-genren och då framförallt det besvärliga konceptet tidsresande. Seriens undertitel (som dyker upp på albumets baksida) lyder ”A cosmic timewarp deathtrip to the primordial infinite of everlasting love” vilket kan låta flummigt och avskräckande men är faktiskt en klockren beskrivning av innehållet i Patience.

photo-04-03-2016-18-35-03Den förtvivlade Jack misstänks för mordet på sin fru och lyckas till slut bli rentvådd efter nästan ett år i fängsligt förvar men hans liv är förstört. Han gör allt i sin makt för att hitta mördaren men åren går och till slut får vi möta en bitter, cynisk och besatt Jack i nådens år 2029. Genom en slump råkar han få nys om en snubbe som kan resa i tiden och vips ser Jack sin chans: han tänker resa tillbaka i tiden och stoppa mordet på Patience och deras blivande barn.

Förutom att albumet ställer klassiska frågor som ”om du kunde resa i tiden, skulle du då döda Hitlers mamma?” så visar Clowes även hur tidsresandet tär både på Jacks psyke och verklighetsuppfattning i psykedeliska färgfyrverkerier och bisarra hallucinationer ju mer han reser i tiden. Som tur är går inte Clowes djupare in i hur själva tidsresandet går till förutom att det är ett mystiskt preparat som man injicerar i kroppen och att hans förråd inte är oändligt. Som sig bör resulterar naturligtvis Jacks mixtrande med tidslinjen i flera fall där hans dubbla närvaro och direkta inblandning gör historien extra spännande men också snurrigare men överlag är Patience ett lysande bidrag till genren.

2000

När det kommer till det rent visuella så blandar Clowes friskt med olika metoder. Själva omslaget visar en stiliserad, ikonisk och nästan livlös bild av Patience själv med en färgsprakande bakgrund som visar att Patience är allt för Jack och hur besatt han är över att rädda hennes liv. När vi först får lära känna paret är det i anonyma siluetter följt av en sida där de talar rätt in i ”kameran” vilket gör kontrasten mäktig och man får känslan av att de talar direkt med läsaren. Vidare har vi Patiences gula hår som genast fångar ens uppmärksamhet och färgen gul går som en ”röd” tråd genom hela berättelsen.

71zvxdb61wlSjälva titeln har även en dubbel betydelse: dels huvudpersonens namn men också Jacks oändliga tålamod när det gäller att luska ut vem som dödade hans älskade fru. Där Clowes briljerar mest är i vardagsrealismen där Jack äntligen får reda på vad det är som plågat Patience i hennes uppväxt och berättelsen skiftar ofta fokus från den besatte Jack till den melankoliska Patience. Till syvende och sist är det här en fantastisk kärlekshistoria där Jack gör allt som står i sin makt för att skydda sin älskade hustru och sitt blivande barn. Rekommenderas!!!

Manus: Daniel Clowes
Illustration: Daniel Clowes
Förlag: Fantagraphics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...