Recensioner

Clean Room, Vol. 2: Exile

tisdag 14 februari, kl 14:14 av 0 kommentarer

Ända sedan Astrid kördes över av en lastbil (två gånger) när hon var sex år så har hon kunnat se hur världen verkligen ser ut: Att Helvetet finns på riktigt och att Djävulen kommer. Mystiska demoner försöker ta över världen genom att ta över människor och Astrid har ägnat hela sitt vuxna liv åt att stoppa dem med sin hjälp-till-självhjälp-organisation World Foundation som täckmantel. Efter ett mordförsök på Astrid under ett av organisationens kampanjmöten svävar hon mellan liv och död och det finns bara en person som kan ta över. En person som också ser hur världen egentligen ser ut. Chloe Pierce försökte ta livet av sig när hennes pojkvän Philip blåste skallen av sig efter att ha stigit i graderna i Astrids organisation och har sedan dess också kunnat se demonerna. Astrid ser henne som sin arvtagare men Chloe har en helt annan bakgrund och inställning, både till demonerna men också till livet självt. Hon ser det goda i allting och tror på förlåtelse medan den känslostörda Astrid är ute efter blodig hämnd. Följ den spännande fortsättningen på Clean Room av Gail Simone och Jon Davis-Hunt. En blandning mellan science fiction och övernaturligt kryddad med läskig body horror som inte lämnar någon oberörd.

Den första volymen av Clean Room var helt klart en av de bästa serier jag någonsin läst. Efter att läst den en gång läste jag maniskt om den en gång till och lagom till att jag skulle recensera andra volymen så var det dags igen och den är lika bra varje gång. I den andra volymen har många av korten landat på bordet och Pandoras ask är öppnad så överraskningsmomentet är borta vilket gör att Simone måste jobba ännu mer med karaktärerna och nya spännande sidohandlingar. Mordförsöket på Astrid och Chloes räddningsaktion med hjälp av en frälst demon är en sådan men även en ny aktör som är intresserad av att ta över World Foundation om Astrid skulle lämna jordelivet. Lägg därtill en fin liten kärlekshistoria mellan kriminalaren Avil Demakos (som utredde mordet på Michael Parks i första volymen) och Chloe samt flashbacks från Astrids ungdom när hon samlar sitt team av följare.

Jag älskar den sjuka stämningen som Clean Room skapar där berättelsen verkligen suger tag i mig och får mig att haja till när någon kommer in i rummet eller titta mig över axeln för att se om det inte sitter en demon bakom mig och tjuvläser. Simones bisarra fantasi och Davis-Hunt sjukt läskiga men snygga bilder bidrar starkt till detta men även det skickliga användandet av parallella handlingar som vävs samman på ett snyggt sätt. Simone är så diabolisk så att hon till och med får mig att släppa på garden med komiska inslag som när Astrid hotar en tafsande loser med att göra hans framtida öde till en vandringssägen att berättas på sunkiga vägrestauranger i varnande syfte eller när Capone besöker Astrids avskilda vinterstuga för att få henne tillbaka till verkligheten och upptäcker att man inte kan gå i högklackat i snön.

Förutom flera nya sidohandlingar och nya karaktärer så utsätts World Foundation för en förrädare i sina egna led och det samlade intrycket av andra volymen är att den vill mycket men kanske lite för mycket. Dessutom saknar jag den perverterade galningen Dr. Hagen som var en av första volymens bästa bekantskaper. Om du inte har börjat läsa Clean Room än så kan jag varmt rekommendera den för alla älskare av bra skräck med en skön science fiction-touch och den är definitivt en av de bästa pågående serierna jag läser just nu.

Manus: Gail Simone
Illustration: Jon Davis-Hunt
Färgläggning: Quinton Winter
Förlag: Vertigo
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...