Recensioner

House of Penance

tisdag 21 februari, kl 22:05 av 0 kommentarer

När den härjade lönnmördaren Warren Peck frågar änkan Sarah Winchester varför hon ständigt bygger ut sitt redan gigantiska hus i San Jose där hammarslagen dånar både dag som natt svarar hon att ljudet av hammarslagen tjänar två syften: Ljudet påminner om gevärseld och de flesta skulle ha ridit så långt ifrån det som möjligt men inte såna som Warren Peck. Han kom till huset av egen fri vilja och stannade där för att han ville det och för att han behövde det. Varje hammarslag påminner arbetarna i huset om de oskyldiga eller skyldiga liv som de har tagit. Ljudet av ett vapen 24 timmar om dygnet är deras – och hennes – botgöring för att de ska förstå vad det innebär att handskas med vapen. Det andra syftet med det ständiga byggandet är att hålla de onda andarna i schack. Så länge bygget pågår kan de inte röra något levande men skulle det avbrytas finns det en möjlighet att de kommer tillbaka till vår existens.

Den verkliga berättelsen om Sarah Winchester, den förmögna arvtagerskan till vapentillverkarna med samma namn, och hennes bisarra husbygge i San Jose som startade 1884 och avslutades 1922 när hon dog är fortfarande ett stort mysterium och en outsinlig källa till inspiration. Efter makens för tidiga död 1881 fascinerades den ständigt sorgklädda Mrs. Winchester av det ockulta och ett medium berättade för henne att hon skulle lämna Connecticut och resa västerut där hon skulle bygga ett hus för sig själv och alla olycksaliga själar som fallit offer för ett Winchester-vapen. Huset blev en magnifik och bisarr skapelse som finns att beskåda än i dag med fyra våningar (innan jordbävningen 1906 var det sju våningar högt), 161 rum (varav 40 är sovrum), två danssalar, 47 eldstäder, 17 skorstenar, två källare och tre hissar. Dessutom innehåller huset trappor som inte leder någonstans, fönster som vätter mot väggar, dörrar som leder ingenstans eller rakt ut i luften och flera detaljer där talet 13 ständigt återkommer.

Detta hus och en enstörig änka som spenderade sina miljoner dollar som botgöring för hennes familjs synder är grunden till Peter J. Tomasi och Ian Bertrams rysare House of Penance där riktiga spöken och onda andar gäckar Sarah Winchester. Mycket av den verkliga berättelsen finns kvar men dödsåren för maken och deras unga dotter är ändrade samt även änkans dödsår. Vidare flyttar Mrs. Winchester kvarlevorna efter maken och barnet och begraver dem vid huset och alla som arbetar med huset har blod på sina händer och väljer att stanna för att botgöra sina egna synder. Den maniska änkan sjunger vaggsånger för sin dotter på kvällarna, byter sovrum varje dag och väcker varje kväll arbetsledaren Murcer med nya hallucinationer och vanföreställningar eller klagomål om att hon bara kan sova i ett färdigt sovrum. När den plågade Warren Peck anländer till huset släpper hon på fasaden (förlåt) och anförtror honom sin sorgliga berättelse och syftet med husbygget men hennes familjs övertygelse om att hon blivit galen samt arbetarnas inbördes strider och girighet gör att husbygget stannar…och det är det sista som får hända.

Tyvärr måste jag meddela att trots goda premisser och vansinnigt snygga teckningar av Ian Bertram (samt Dave Stewarts oklanderliga färgläggning) så griper berättelsen aldrig tag. Alla karaktärer är endimensionella och för att vara en skräckserie så är den fruktansvärt oläskig. Bertrams detaljerade stil och inslag av cartoon (Sarah själv ser ut som trasdockan Sally i Tim Burtons Nightmare Before Christmas med sina överdrivet stora och sorgsna ögon) är den stora behållningen men de kan inte dölja att handlingen trampar vatten och mest gör mig frustrerad. Att verkligheten överträffar dikten är smärtsamt tydligt och jag hade hellre läst en utförlig faktabok om The Winchester Mystery House än denna ytligt snygga men innehållsmässigt intetsägande serie.

Manus: Peter J. Tomasi
Illustration: Ian Bertram
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...