Recensioner

Concrete Park, Vol. 1: You Send Me

tisdag 4 april, kl 16:40 av 0 kommentarer

I ett framtida Los Angeles försöker Isaac göra vad han kan för att skydda sin sjuåriga lillasyster Rose. Den alarmerande bristen på jobb och mat leder till hunger och panik och våldet på gatorna eskalerar. Isaac stjäl, plundrar och gör ännu värre saker, precis som många andra eftersom han vill överleva och har två munnar att mätta men en dag tar allt slut. Hans syster dödas i en skottlossning och allvarligt skadad fångas han in av polisen. Isaac har blivit arresterad förut men något är inte som det brukar vara. Hans rättegång och straff är hemliga, han tatueras med en underlig streckkod i ansiktet och han drogas och faller i dvala. Vad som hänt med Isaac är att hans fall tagits över av New Earth Council och han har nu placerats på en rymdfarkost med andra ”unga och fattiga” i vad som är en tvåårig fångtransport till planeten Kepler 56-B, som i vardagsmun kallas Oasis. Denna planets existens är okänd för gemene man på Jorden och straffet man får är att jobba i de fruktade isgruvorna eller, om man har tur, så hamnar man i Scare City: en stad präglad av kulturer från Världens alla hörn och där stadens många och brokiga gäng hela tiden kämpar om sitt respektive territorium. Isaac är än så länge lyckligt ovetande om det och inte kommer det att bli bättre när han vaknar upp och upptäcker att han sitter öga mot öga med mannen som mördade hans syster.

Förra veckan storfyndade jag tre serier från Comixologys Women’s History Month-rea: Först den mycket läsvärda The Adventures of Superhero Girl av Faith Erin Hicks, första volymen av Hexed av Michael Alan Nelson och Emma Ríos samt första volymen av Concrete Park av äkta paret Tony Puryear och Erika Alexander. Tony är manusförfattare och ligger bland annat bakom Schwarzenegger-rullen Eraser medan Erika är mest känd för sin roll som advokaten Maxine Shaw i TV-serien Living Single från 90-talet.

För mer än 15 år sedan pitchade Tony, Erika och hennes bror Robert Alexander Concrete Park som en science fiction-film med en övervägande afroamerikansk rollista men en studiorepresentant från Hollywood motsatte sig. Med orden “black people don’t like science fiction — they don’t see themselves in the future” chockade han trion men de var fast beslutna att inte ge vika. Istället förvandlades projektet till en serie som gick som följetong i Dark Horse Presents (2011-2012) och som sedermera blev seriens första volym följt av ytterligare en miniserie 2014.

Seriens premiss är att ett framtida och överbefolkat Jorden skickar unga och fattiga till gruvplaneten Oasis men dess namn är synnerligen missvisande. Inget växer där, resurserna är begränsade och dessutom kan ingen skaffa barn. Känslan av hopplöshet och förtvivlan gör att de förvisade jordborna går med i något av Scare Citys många gäng och serien präglas av att hitta en meningsfull tillvaro i en värld utan hopp.

Concrete Park är ett gediget världsbygge med kartor över Scare City och ett helt appendix av de slanguttryck som skapats i en värld av jordens alla fattiga minoriteter samt ett eget soundtrack om man surfar in på seriens hemsida. Vi får bland annat möta kvinnogänget M-80s ledare Luca (genom hennes ögon får vi en inblick i Scare Citys brutala vardag), hennes utomjordiska flickvän Lena, den snabbkäftade skepnadsskiftaren Monk-Fish, Oasis största (bokstavligen) gängledare Potato King samt Gigantes gängledare (som alltid bär namnet Chavez) som dessutom driver en radiostation som predikar fred mellan folken. Dessutom funkar själva planeten Oasis som en karaktär med sina två brännande solar 32 timmar om dygnet.

Det stora problemet med första volymen är att det mer känns som ett pilotavsnitt där inte så mycket händer förutom att miljön och alla karaktärer (och det är väldigt många) presenteras och den riktiga historien börjar först i andra volymen. Själva konceptet köper jag rakt av men serien bygger mer på bakgrundsinformation och fakta än en berättelse som griper tag och får mig att vilja läsa mer. Förutom de existerande två volymerna så har Puryear och Alexander utlovat en tredje volym vid namn ”The Legend of Kurtzberg” som handlar om en odödlig judisk hjälte som bär samma namn som ”The King of Comics”: Jack Kirby (Kirbys riktiga namn var Jacob Kurtzberg). Den sistnämnda skulle ha börjat gå som följetong i Dark Horse Presents 2016 men den verkar för närvarande ligga på is.

Det mesta av min tid har gått åt att maniskt plöja de tolv nummer som utgör fortsättningen på den lysande serien Hexed (fenomenalt tecknade av Dan Mora) så under resten av veckan kan ni se fram emot recensioner av den samt en av årets absoluta bästa serier: Vei – bok 1 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson.

Manus: Tony Puryear, Erika Alexander
Illustration: Tony Puryear
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...