Recensioner

Saga, Vol. 7

lördag 15 april, kl 18:12 av 0 kommentarer

Hazel har återförenats med sin mamma Alana och pappa Marko och tillsammans med Sir Robot IV, barnvaktsspöket Izabel och sällskapets nyaste medlem, den intersexuella Petrichor, är de på väg för att hämta Sir Robots son Squire när rymdskeppet börjar få ont om bränsle. När Petrichor påminner dem om att det förvisso inte finns några planeter i närheten men däremot den bebodda kometen Phang så tvekar både Alana, Marko och Sir Robot eftersom den varit föremål för några av de blodigaste striderna i det oändliga kriget mellan The Wings och The Horns. Eftersom Phang har gått om bränsle finns det dock inget annat alternativ och när sällskapet dessutom stöter på Jabarahs stackars familj, som förlorat allt i kriget, blir vistelsen mycket längre än planerad.

Även om det går lång tid mellan volymerna i Brian K. Vaughan och Fiona Staples underbara rymdopera Saga så är det alltid en fröjd att följa fortsättningen på Hazels öden och äventyr i en av Image Comics bästa pågående serier. Förutom händelserna på kometen Phang så får vi också se vad som hänt med Gwendolyn, Sophie och Lying Cat och även en aning om att det finns en tredje part som vill Hazels familj illa och att de är villiga att offra mycket för oskadliggöra dem. Den numera knarkfete The Will förlorar inte oväntat sin licens som prisjägare efter att ha sjunkit alltför långt ner i självömkans träsk och hans patetiska uppsyn blir inte bättre när han frågar om Sophie vill bli hans lärjunge. Inte ens hans tidigare trogna partner Lying Cat vill ha med honom att göra längre (snyft).

Den sjunde volymen handlar mycket om Hazels familj och framförallt det faktum att Hazel snart ska bli storasyster men den handlar också om flyktingar och om den etiska skyldigheten att offra sin egen bekvämlighet för att hjälpa de som är i nöd. Saga har alltid varit en spegelbild av vår egen samtid och precis som i verkligheten så präglas även fantasin av våld och ofrånkomlig död och sjunde volymen är en av de mörkaste episoderna i berättelsen. Vad som händer och vem som dör tänker jag inte berätta men Vaughan vet verkligen var han ska sticka in kniven och dessutom hur man vrider om den så att smärtan blir outhärdlig.

Förutom Jabarahs söta och oskuldsfulla familj får vi också stifta bekantskap med en ny frilansande prisjägare vid namn The March som är en synnerligen brutal snubbe/snubba med ett kvinnligt och ett manligt huvud. Hazel är bekymrad över att hon inte är familjens självklara centrum, hon upplever också sin första kyss och Izabel och Petrichor har en underbar konversation om att könstillhörighet är en ickefråga.

”The War for Phang” är en av de bästa volymerna i serien, nästa volym startar i maj och om bara någon vecka kan man även införskaffa den andra feta lyxutgåvan av serien som samlar Saga #19-36. Om du ännu inte börjat läsa Saga så har du med andra ord ett gyllene tillfälle att hoppa på tåget och följa med på en fantastisk resa som är som livet självt.

Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Fiona Staples
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...