Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 16

lördag 22 april, kl 08:43 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

ROUGHNECK HC
Manus/Illustration: Jeff Lemire
Förlag: Gallery 13 (Simon & Schuster)

Mästaren på dysfunktionella familjer, melankoli och lantlig stillhet är tillbaka med ett nytt seriealbum och dessutom på den amerikanska bokförlagsjätten Simon & Schuster som till och med skapat en ny undertitel (Gallery 13) som exklusivt kommer att publicera seriealbum. Förutom Jeff Lemires Roughneck, där vi får följa en tidigare hockeyspelare som tar skydd i en övergiven jaktstuga i vildmarken tillsammans med sin syster för att undkomma hennes missbrukande ex, kommer Gallery 13 även ge ut Stephen King och nyligen avlidne Bernie Wrightsons adaption från 1982 av King och George Romeros kultrulle Creepshow samt den första engelska översättningen av Christophe Chaboutés internationella bästsäljare Tout Seul (Alone) som är en underbar historia om fantasi, ensamhet och isolering och som handlar om fyrvaktaren som upptäcker sin omgivning genom sitt enda sällskap: sitt uppslagsverk.

NICK FURY #1
Manus: James Robinson
Illustration: ACO
Förlag: Marvel Comics

Egentligen är det helt galet att Bryan Hitch använde Samuel L. Jackson som modell för Nick Fury i hans och Mark Millars Ultimates (som utspelas i Marvels Ultimate Universe) redan 2002, alltså sex år innan skådespelaren spelade denna roll första gången på vita duken. Lika galet är det att Marvel bestämde sig för att byta ut den cigarrtuggande Nick Fury Sr. mot hans okända färgade son Nick Fury Jr. för att alla som sett filmerna inte skulle bli förvirrade när de läste själva serierna. Eftersom jag är ett gammalt konservativt gobbatroll störs jag av detta generationsskifte och saknar Fury senior innerligt. Speciellt förtjust är jag i Jim Sterankos oförglömliga run på 60-talet, full av psykedeliska och surrealistiska kompositioner, agentmystik och härliga gizmos som var så långt före sin tid och stilbildande än idag. Det är därför inte konstigt att Marvel nu hyrt in den skicklige tecknaren Aco som tillsammans med James Robinson presenterar en helt ny soloserie med Fury junior. Av bilderna att döma har Aco axlat Sterankos mantel och han gör det dessutom med bravur så det ska bli spännande att se vart den här serien tar vägen.

REDNECK #1
Manus: Donny Cates
Illustration: Lisandro Estherren
Förlag: Image Comics

Efter att ha avslutat The Paybacks på Heavy Metal och lanserat serien God Country hos Image Comics ligger inte Donny Cates på latsidan utan kommer ut med ytterligare en ny serie på det sistnämnda förlaget. Efter serier om amerikansk fotboll (Jason Aaron och Jason Latours Southern Bastards), kannibaler (Brian Buccellato, Jennifer Young och Matias Bergaras Cannibal) och mytologi (Cates egen God Country) är det dags för en ny serie från den hårdfriterade amerikanska Södern och den här gången handlar det om vampyrer. Alla som sett En vampyrs bekännelse eller True Blood vet att vampyrgenren passar utmärkt för denna del av USA och i Rednecks får vi möta vampyrfamiljen Bowmans från Texas som drivit sitt BBQ-ställe i evighet samtidigt som de överlevt på den slaktade boskapens blod.

PLASTIC #1
Manus: Doug Wagner
Illustration: Daniel Hillyard
Förlag: Image Comics

Har du en hög tröskel när det gäller brutalt våld och okonventionella förhållanden? Då är den nya serien Plastic helt klart något för dig, skriven av Doug Wagner och tecknad av Daniel Hillyard som tidigare samarbetat på serierna The Average Joes och ICE: Critical Mass från det lilla förlaget 12-Gauge Comics som specialiserat sig på hårdkokt action och kriminalhistorier. Den tidigare seriemördaren Edwyn Stoffgruppen har funnit sin stora kärlek Virginia och tillsammans reser de runt i USA och njuter av sin nyfunna romans. Men allt slås i spillror när Virginia kidnappas av någon som vill att Edwyn ska återuppta sin gamla karriär…och just det, jag glömde berätta att Virginia egentligen är en sexleksak i naturlig storlek.

WORLD READER #1
Manus: Jeff Loveness
Illustration: Juan Doe
Förlag: AfterShock Comics

I flera generationer har mänskligheten undrat om det finns liv i rymden eller om vi är ensamma i universum, men kanske har vi ställt fel frågor. Tänk om det tidigare fanns annat liv i rymden men nu är det borta? Astronauten Sarah har en unik förmåga som gör det möjligt att kommunicera men dessa döda världar för att hitta kunskap som gått förlorad men också för att ta reda på vad som dödade deras civilisation…och om det går att hindra att Jorden råkar ut för samma öde. Jeff Loveness har bland annat skrivit manus till Jimmy Kimmel Live!, den senaste Oscarsgalan och förra årets Emmygala men han har också jobbat med serierna Groot och Nova från Marvel. I sin första helt egna serie World Reader är tonen dock inte humoristisk utan allvarlig och melankolisk med en doft av 2001: A Space Odessey, Solaris och även Ray Bradbury. Allt tecknas av Juan Doe, vars alster jag verkligen gillade i AfterShocks American Monster och Animosity: The Rise, och jag tror verkligen att den här serien är värd att kolla upp.

HELLBOY: INTO THE SILENT SEA HC
Manus: Mike Mignola, Gary Gianni
Illustration: Gary Gianni
Förlag: Dark Horse Comics

Alla älskare av Hellboy kan nu avnjuta ett nytt seriealbum där vår röde paranormala detektiv fångas in av besättningen från ett spökskepp och som planerar att sälja honom till en cirkus. Skeppets kapten är själv på jakt efter ett mystiskt havsvidunder och Hellboy beslutar sig för att följa med på resan. Serieskaparen Gary Gianni (mest känd för att ha jobbat med långköraren Prince Valiant) har skapat detta album tillsammans med Mignola och för er som vill hålla reda på kontinuiteten så utspelas albumet mellan Hellboy-äventyren The Island och Makoma.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...