Recensioner

Deadly Class, Vol. 5: Carousel

söndag 23 april, kl 22:30 av 0 kommentarer

Efter förra terminens blodiga examensprov är det dags för ett nytt läsår på King’s Dominion School of the Deadly Arts. Saya överlevde proven och hennes rykte som skolans farligaste student gör henne oangriplig trots studentkårens ränksmiderier men Saya håller sig mest för sig själv och sörjer de vänner hon förlorat. Skolans rektor, Master Lin, påminner henne dock om att hon är förutbestämd att bli något stort och för att visa hur mycket han litar på henne så får hon i uppdrag att ta sig an en av förstaårsstudenterna: den djupt kristna Zenzele. Saya kommer dock snart att få betydligt större bekymmer än att hålla den afrikanska Zenzele vid liv eftersom Sayas bror Kenji har tagit över efter sin far och är fast besluten att återbörda både faderns svärd och sin syster till Tokyo.

Fjärde volymen av Rick Remender och Wes Craigs brutala men lysande serie Deadly Class var verkligen en magstark upplevelse som banade väg för femte volymens nya status quo. Flera av seriens karaktärer är borta men många är kvar och Remender presenterar också en ny intressant förstaårskull av studenter. Med tanke på avslutningen på förra volymen trodde jag det skulle bli svårt att läsa fortsättningen men de nya karaktärerna är lika mångbottnade som vanligt och problemet är väl egentligen att jag är rädd att jag ska bli fäst vi dem och att Remender ska ta dem av daga precis när jag lärt känna dem. Det är med andra ord både en fröjd och en fasa att läsa Deadly Class och det är solklart Remenders bästa pågående serie.

Wes Craig underbara mix av cartoon och djupa känslor är också en stor del av berättelsen och även den stämningsfulla färgläggningen av Jordan Boyd som gör hela serien till en sann njutning, trots det skoningslösa och brutala våldet och alla känslor av tonårsangst och fruktan för sitt eget liv.

Bland de nya karaktärerna är den östtyske hårdrockaren och kommunisthataren Helmut min största favorit, både när han tillber Conans gud Crom i stridens hetta, hans skicklighet med yxan, att han äter bratwurst när han inte kan sova samt att han är en hård och skoningslös spelledare som slaviskt följer regelboken. Vidare har vi den vietnamesiske rockabillyn Quan som är lika flink med sina knivar som med sitt munläder samt Tosahwi, en skatepunkare och Native American som hatar allt och alla och drömmer om att få utkräva hämnd på sheriffen som dödade hans farbror. Sist men inte minst har vi den gåtfulla men stoiska Zenzele som inte verkar passa in i sällskapet. Orsaken till att hon kommit till King’s Dominion är höljt i dunkel men jag ser verkligen fram emot att få lära känna även hennes ursprung.

Precis som i tidigare volymer så väver Remender skickligt in de nya studenternas ursprung i den övergripande berättelsen och efter bara några sidor har jag glömt den ångestfyllda avslutningen på fjärde volymen och längtar efter mer. Remender avslutar volymen med inte bara en utan två vansinnigt spännande cliffhangers som gjorde mig både besvärad och exalterad på samma gång och jag kan knappt vänta på att få sätta tänderna i fortsättningen på en av mina absoluta favoritserier.

Manus: Rick Remender
Illustration: Wes Craig
Färgläggning: Jordan Boyd
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...