Recensioner

Savage, Vol. 1

lördag 29 april, kl 16:41 av 0 kommentarer

Kevin Sauvage är en av världens bästa fotbollspelare men hans varumärke har fått sig en allvarlig törn. Det senaste året har han mest tillbringat på bänken, paparazzifotograferna campar inte längre utanför hans hus och han har halkat ner på sjunde plats på listan över Världens sexigaste man. Räddningen är ett kontrakt med en amerikansk klubb men något fruktansvärt inträffar på resan dit. Deras privatjet hamnar i en märklig storm som tvingar dem att nödlanda i havet vid en okänd ö och utan möjlighet att kommunicera med omvärlden bygger Kevin och hustrun Ronnie ett provisoriskt läger på stranden för sig själva och deras yngsta barn Kevin Jr.. Ronnies farhågor är att hennes man ska sjunka längre ner i träsket, eftersom det finns gott om alkohol och droger bland det han lyckades rädda från flygplansvraket,  men spriten och drogerna kommer snart bli hennes minsta bekymmer.

Hösten 2016 lanserade Valiant Entertainment två helt nya serier: Britannia som utspelas under Romartiden där centurionen Antonius Axia löser ockulta mysterier i rikets nordligaste utpost samt Savage (en kul lek med huvudrollsinnehavarens efternamn Sauvage) som är en blandning mellan Lost och Tarzan fast Kevin Sauvage Jr.:s far är David Beckham istället för en engelsk lord och Kevin växer upp med dinosaurier istället för apor.

Den fyrdelade miniserien utspelas i nutid och dåtid och med två olika tecknare vars stil är väldigt olika. Lewis LaRosa (Bloodshot Reborn) skildrar den tonårige Kevin Jr.:s kamp för att överleva ensam på ön bland dinosaurier och andra farligheter med en vacker och uttrycksfull stil som för tankarna till riktigt bra pulpserier medan Clayton Henry (Archer & Armstrong) skildrar vad som hände från flygkraschen och framåt med en mer traditionell serietidningsstil med rena linjer och knivskarp tuschning. Det mesta av berättelsens genomföring sker i dåtid medan författaren B. Clay Moore ger LaRosa fria tyglar att föra berättelsen framåt i underbara, expressiva och dialogfria bildrutor och färgläggaren Brian Reber har gjort ett föredömligt arbete när det gäller att framhäva tecknarnas helt olika stilar till en smakfull helhet.

Problemet med serien är med andra ord inte det visuella utan alla frågor som hopas under resans gång, logiska fallgropar och alldeles för få svar, vilket gör att Savage på mer än ett sätt påminner om TV-serien Lost. Precis som i Lost så befolkas denna ö av livsfarliga människor (den mystiska orsaken till detta vill jag inte spoila) som dessutom pratar något okänt språk, vilket markeras med klassiska vinkelparenteser. Vi får dock inte reda på vad det är för språk eller hur Kevin Jr. lärt sig detta tungomål eftersom han försöker hålla sig borta från de fientliga och barbariska människorna. Hur han lyckats överleva så länge på ön utan att de hittat honom är också en gåta eftersom hans läger är mycket synligt placerat på en vacker strand på andra sidan ön. Sedan undrar jag vad seriens redaktörer pysslat med för i slutet av volymen får vi se LaRosas originalskisser med Kevin Sr. och hustrun Ronnie där fotbollspelaren har en mycket mer metrosexuell outfit à la Beckham och Ronnie ser ut som en höggravid supermodell. Att detta inte blev slutversionen är helt okej men bakgrundsinformationen på volymens baksida hävdar fortfarande att Ronnie är en höggravid tidigare supermodell, vilket hon alltså inte är utan en alldeles vanlig affärskvinna och mor till tre barn.

Efter seriens väntade slut lovar förlaget att Savage ska återvända i framtiden och det hoppas jag verkligen för det finns mycket att jobba på med denna nya figur i Valiants universum. Karaktärsporträtten är överlag rätt så platta och den korta första volymen är bara en upptakt till det som komma skall. Om du vill pröva en ny serie från Valiant så rekommenderar jag Britannia, vars andra arc börjar den här veckan, för där visar Peter Milligan och Juan José Ryp att de kan göra underverk med bara fyra nummer till sitt förfogande.

Manus: B. Clay Moore
Illustration: Lewis LaRosa, Clayton Henry
Färgläggning: Brian Reber
Förlag: Valiant Entertainment
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...