Recensioner

Shade, The Changing Girl, Vol. 1: Earth Girl Made Easy

fredag 11 augusti, kl 13:25 av 0 kommentarer

Loma Shade från planeten Meta har alltid varit fascinerad av Jorden och hon har länge velat gå i samma fotspår som sin stora idol, den gamle poeten Rac Shade (Shade, The Changing Man), känd för sin vistelse på Jorden och sina affärer med galenskap. Uttråkad och nyfiken på nya äventyr hoppar Loma av sina universitetsstudier och lurar med sin intet ont anande pojkvän Lepuck till Museum of Alien Curiosities, där pojkvännen jobbar som säkerhetsvakt, för att ikläda sig Rac Shades ökända Madness coat, som är en del av museets utställning om Jorden.

Lomas astralkropp färdas genom tid och rum och hamnar slutligen i den 16-åriga jordflickan Megan Boyers kropp, som ligger i koma på sjukhuset efter en drunkningsolycka och precis förklarats hjärndöd. Efter Megans mirakulösa tillfrisknande upptäcker dock Loma det stora problemet med att vara Megan: alla hatar henne. Hon var en mobbare som terroriserade både sina fiender, vänner och familj. Samtidigt som Loma måste svara för Megans alla handlingar så jagas hon av mörka krafter på planeten Meta som vill åt Racs Madness Coat för sina egna skändliga syften och dessutom håller Loma på att förlora förståndet eftersom galenskapen, som manteln kanaliserar, sakta men säkert konsumerar hennes känsliga själ.

Shade, The Changing Girl är den andra serien från DC Comics nya etikett Young Animal, författad av Cecil Castellucci, romanförfattare, sångare, regissör och serietidningsälskare (hon bjöd till och med in Batman till sitt fyraårskalas). 2007 gav Castellucci ut det prisbelönade feministiska seriealbumet The P.L.A.I.N. Janes på DC Comics etikett Minx där fyra kvinnor, alla med namnet Jane, bildar den konstnärliga ”terroristgruppen” P.L.A.I.N. (People Loving Art In Neighborhoods) som utför ”art attacks” mot den sociala hierarkin samtidigt som de inspirerar andra tonåringar att använda konsten som ett vapen. Marley Zarcone, som tecknar Shade, The Changing Girl, har tidigare illustrerat Tim Seeleys serie Effigy från Vertigo.

Precis som i Gerard Ways Doom Patrol så skiftar handlingen i Shade, The Changing Girl mellan fantasi, galenskap och verklighet men istället för att gå all-in på det bisarra så bjuder Castellucci och Zarcone på ett poetisk och filosofiskt anslag med ett bedrägligt lugnt tempo. Detta förstärks också av att dialogen ständigt skiftar mellan Lomas alltmer galna inre dialog och mycket väl utvalda citat från poeten Rac Shades lyriska produktion. Lomas ständiga tillstånd av att vara en ”fish out of water” skapar en intressant och annorlunda känsla av utanförskap samtidigt som serien även innehåller alla klassiska troper av tonårsangst, förälskelser och dylikt som hör till college-genren.

Det begränsade men spännande persongalleriet innehåller allt ifrån Megans nervösa föräldrar som alltid varit tvungna att behandla sin dotter med silkesvantar för att inte väcka den björn som sover; ”bästa vännerna” i skolans konstsimlag som alltid tvingats dansa efter Megans pipa men som nu är ute efter hämnd; Megans ständiga hackkyckling Teacup som Loma tyr sig till eftersom Teacup är en så stor del av Megans undermedvetna; Megans pojkvän som fortfarande älskar henne men vars känslor förblir obesvarade av den något äldre Loma; den nye grannen och nörden River som inte känner ”den gamla” Megan och som raskt blir Lomas guide till livet på Jorden och skolans farofyllda tillvaro samt Rac Shades tidigare kärlek Mellu Loran på planeten Meta vars strålande politiska karriär sköts i sank efter hennes destruktiva förhållande med poeten och som nu är besatt av att använda Shades Madness Coat för sina egna syften.

De psykedeliska inslagen i Shade, The Changing Girl känns igen från Doom Patrol men är betydligt mer dämpade och Zarcones lekfullhet med olika panellösningar och seriens allmänna flöde skapar ett angenämt uttryck samt lite extra härligt grädde på moset i form av Becky Cloonans underbara omslag och fantastiska variantomslag av Tula Lotay och Jenny Frison. Precis som med Doom Patrol så lämnar man Shade, The Changing Girl en smula förvirrad efter första genomläsningen men bägge serierna växer i mina ögon, pockar ständigt på min uppmärksamhet och gör mig sugen på att både läsa om och framförallt att läsa mer.

Manus: Cecil Castellucci
Illustration: Marley Zarcone
Tusch: Ande Parks, Ryan Kelly
Färgläggning: Kelly Fitzpatrick
Förlag: DC (Young Animal)
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...