Recensioner

Cave Carson Has a Cybernetic Eye, Vol. 1: Going Underground

fredag 11 augusti, kl 15:20 av 0 kommentarer

Calvin ”Cave” Carson var en av världens främsta grottutforskare men det var för länge sedan. Han gjorde upp med sina tidigare uppdragsgivare E. Borsten & Sons (numera EBX), återlämnade sin grävande underjordsfarkost The Mighty Mole Mark I, började utveckla nästa generations teknologi när det gäller att gräva tunnlar och slog sig ned med hustrun Eileen och deras dotter Chloe. Men när hustrun Eileen plötsligt avlider rämnar Caves lugna existens och han och dotter trillar handlöst ner i ett hål fyllt av farliga upptäckter, lömska konspirationer och uråldrig ondska från jordens innanmäte där hustruns ursprung och dotterns arv blir hjälplösa brickor i ett spel på liv och död.

Den tredje titeln från DC’ s etikett Young Animal är Cave Carson Has a Cybernetic Eye som bygger på en närmast bortglömd karaktär från DC Comics gedigna bakkatalog. Cave Carson och hans team av underjordiska äventyrare dök upp för första gången i tidningen Brave and the Bold #31 (1960) och under hans resor har han bland annat stiftat bekantskap med både Aquaman och Superman. I Jon Rivera och Gerard Ways nya version får vi möta en hjälte som passerat sitt bäst före datum men som fortfarande inte tänker ge sig utan strid och han får god hjälp av sin dotter och Caves bilmekaniker och vän Jack Wheeler, mer känd som den brutale och hockeymaskprydde vigilanten Wild Dog (även känd från TV-serien Arrow).

Den stora twisten med serien är att Eileen egentligen hette prinsessan Mazra, arvtagare till det underjordiska kungariket Muldroog och att kungafamiljens blodslinje, dottern Chloe inkluderad, utgör nyckeln till en underjordisk fasa som Caves tidigare uppdragsgivare vill åt. Anledningen till att jag spoilar detta är att detta är den hittills minst lyckade satsningen i Young Animals giv. Ett pulpinspirerat actionäventyr som känns som en animerad TV-serie, tack vare Michael Avon Oemings (Powers) karaktäristiska stil, men som mest är en klichéfylld röra och verkligen inte barntillåten med ond bråd död, flygande kroppsdelar och nakenscener som känns helt onödiga och malplacerade.

Interaktionen mellan far och dotter är fläckfri men Wild Dogs närvaro känns helt främmande och tjatet om Caves cybernetiska öga, som ständigt spelar honom hallucinogena spratt, förblir bara en meningslös gåta som inte känns mystisk utan bara onödig. Serien börjar okej men blir gradvis bara sämre och sämre och första volymen slutar med en trött cliffhanger som inte gör mig sugen på mer äventyr med Cave Carson och hans cybernetiska öga.

Manus: Jon Rivera, Gerard Way
Illustration: Michael Avon Oeming
Färgläggning: Nick Filardi
Förlag: DC (Young Animal)
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...