Recensioner

4x Rucka: Queen and Country

lördag 2 september, kl 10:19 av 0 kommentarer

Greg Ruckas spionserie Queen and Country från Oni Press såg dagens ljus 2001 och avslutades 2007 efter 32 nummer, ett antal spinn-offs och tre romaner varav den sista, The Last Run, publicerades 2010. Här får vi en rejäl inblick i spionvärldens vardag genom agenten Tara Chaces ögon. Hon är en av brittiska S.I.S.:s (Secret Intelligence Service) specialagenter med rätt att döda (i serien kallade Minders) och vi får även möta hennes två kollegor med samma status, veteranen Tom Wallace (Minder One) och nyrekryten Edward Kittering (Minder Three), samt den operative chefen Paul Crocker, hans chef Donald Weldon och S.I.S.:s överboss, som kort och gott kallas C, samt alla övriga medarbetare i denna intensiva moderna spionthriller utan glitter och glamour.

Jag har läst de tre första volymerna (Queen and Country #1-12) som utgör den första samlingen av seriens större samlingsvolymer med titeln Queen and Country: The Definitive Edition och de har följande premisser:

I första volymen, Operation: Broken Ground (tecknad av Steve Rolston med ett litet intermezzo av Stan Sakai), är Tara Chace i det krigsdrabbade Kosovo för att lönnmörda en tidigare rysk general som nu hjälper den ryska maffian med smuggling av vapen och droger. Uppdraget lyckas men man mördar inte en medlem av ryska maffian ostraffat så nu finns det plötsligt ett pris på Taras huvud och hon tvingas gå under jorden allt medan maffians sökande efter henne i London blir extra farligt efter som brittiska agenter inte får lov att bära vapen i sitt eget hemland.

Andra volymen, Operation: Morning Star (tecknad av Brian Hurtt med tusch av Bryan Lee O’Malley och Christine Norrie) börjar i Afghanistan där talibanerna upptäcker att utländska journalister jobbar som informatörer till S.I.S. och Paul Crocker beslutar sig för att skicka sina två manliga Minders för att hitta en viktig gömd lista. Tara hamnar på avbytarbänken och tvingas också besöka psykologen efter sitt tidigare uppdrag i Kosovo men hon tänker inte ligga på latsidan när det gäller att hjälpa sina manliga kollegor i Afghanistan.

I den tredje volymen, Operation: Crystal Ball (tecknad av Leandro Fernandez från Ruckas The Old Guard) kliver libanesen Mahmoud Youseff in på den brittiska ambassaden i Kairo och hävdar att han har information om att terrorgruppen Egyptiska islamska jihad planerar att utföra gasattacker med nervgasen sarin mot brittiska medborgare och att han är villig att ge mer exakta uppgifter om han får två miljoner pund. Efter det följer ett frenetiskt sökande efter terrorgruppens lager av gas, var attackerna kommer att äga rum och framför allt om S.I.S. kan lita på Youseffs uppgifter eller om han bara är ute efter pengarna.

Det bästa med Queen and Country är det rika persongalleriet och alla invecklade turer framför och bakom alla rökridåer i den invecklade spionvärlden. Kohandel med C.I.A., inbördes gruff med MI5, Paul Crocker som ständigt hamnar i onåd hos sin chef Weldon, etc, men serien visar också upp en vardagslunk i spionarbetet med trasiga agenter långt ifrån den gängse bilden av den brittiske agenten med rätt att döda som vi vant oss vid från alla böcker och filmer om James Bond. Serien är genuint spännande och intressant men tappar lite i uttryck på grund av den minst sagt blandade tecknarstilen.

Steve Rolstons stil är nästan cartoony åt det gulliga och charmerande hållet och håller inte för en blytung spionthriller; något bättre är Brian Hurtts och bäst är Leandro Fernandez med sin underbara tuschning, detaljrikedom, snygga bildlösningar och alla karaktärer som ser ut som karikatyrer med rynkiga ansikten och alldeles för långa näsor. Däremot skjuter han helt över målet med Tara Chace som helt plötsligt förvandlas från en vanlig kvinna till en karikatyr på en superhjältekvinna som får mig att må illa med sjuka poseringar, kraftigt överdimensionerad byst och getingmidja.

Hela serien är i svartvitt men slutresultatet är inte lika briljant som i Whiteout utan gör istället att vissa delar av Queen and Country blir svåra att ta till sig. Tara Chace har jämförts med en tuffare och hårdare version av James Bond och hon är även en mångbottnad karaktär med både fel och brister men vill du läsa en spionserie med en verkligt stenhård och samtidigt sårbar kvinnlig agent med underbara intriger, miljöer och vansinnigt härlig action så finns det inget bättre alternativ än Ed Brubakers Velvet med fantastiska bilder av Steve Epting och magisk färgläggning av Elizabeth Breitweiser.

Manus: Greg Rucka
Illustration: Steve Rolston, Brian Hurtt, Leandro Fernandez
Förlag: Oni Press
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...