Recensioner

4x Rucka: Whiteout

lördag 2 september, kl 01:14 av 0 kommentarer

En författare som jag börjat gilla väldigt mycket de senaste åren är Greg Rucka, framförallt då hans egna serier från Image Comics som Lazarus, Black Magick och så en av årets bästa nya serier: The Old Guard. Hans första verk i branschen dök upp i slutet av 1990-talet på förlaget Oni Press och hittills har det blivit tre olika serier på det lilla förlaget av vilka två dessutom belönats med Eisner Awards. Efter min recension av femte volymen av Lazarus lovade jag mig själv att utforska dessa och till min stora glädje fick jag ett gyllene tillfälle då Comixology reade ut flera titlar från Oni Press för halva priset förra veckan. Dessutom slänger jag in en liten bonus med Rucka och Rick Burchetts fabulösa webbserie Lady Sabre and the Pirates of the Ineffable Aether, men först ut blir Whiteout (1998) och fortsättningen Whiteout: Melt (1999-2000) tillsammans med tecknaren Steve Lieber (Superior Foes of Spider-Man, The Fix).

I detta svartvita lilla mästerverk får vi möta U.S. Marshall Carrie Stetko som fungerar som lagens långa arm på världens mest ogästvänliga kontinent: Antarktis. Hennes uppdrag innebär mest att stoppa handgemäng eller att låta överförfriskad forskningspersonal sova ruset av sig men allt tar raskt en dramatisk ändring när Stetko får ett mord på halsen vilket leder till en livsfarlig jakt på mördaren runt Antarktis olika forskningsstationer. Den största fienden är dock Antarktis själv och Carrie råkar till råga på allt förfrysa två fingrar så svårt att de måste amputeras. Hon får dock oväntad hjälp av den brittiska agenten Lily Sharp allt medan dödstalen ökar och klockan tickar på eftersom majoriteten av kontinentens temporära invånare tänker packa ihop och resa hem till varmare breddgrader innan den fruktade vintersäsongen börjar.

I fortsättningen Whitout: Melt (Eisner Award 2000 i kategorin Best Limited Series) tvingas Carrie avbryta sin välbehövliga semester på Nya Zealand när en rysk forskningsstation på Antarktis sprängs i luften och dödar alla i expeditionen. Vad som ligger bakom denna tragiska händelse visar sig vara något helt annat än en olyckshändelse då ryssarna brutit mot alla konventioner gällande Antarktis som en ickemilitär zon genom att förvara lätta kärnvapenmissiler där och som nu hamnat i händerna på ryska legoknektar. Återigen börjar en ny jakt och Carrie får också motvilligt acceptera att en agent från ryska underrättelsetjänsten följer med på det farofyllda sökandet där legoknektarnas kulor och desperation är deras minsta problem.

Dessa korta svartvita volymer på bara fyra lösnummer vardera bjuder på en skicklig kriminalhistoria, nagelbitande spänning och bitande kyla som går rakt igenom serierutorna och får mig att huttra och rysa i seriesoffan. Ruckas signum som författare är mångfacetterade och starka kvinnor i huvudrollen, en känsla av realism och mycket bra dialog samt ett detaljerat och grundligt världsbygge. Allt detta får man i bägge volymerna av Whiteout som är det bästa jag läst av Rucka och som dessutom är hans debut som serieförfattare vilket är extra imponerande.

Carrie Stetko är en trasig människa som befinner sig i detta frusna Helvete i självvald exil efter en vidrig händelse hemma i USA som nästan kostade henne livet och hennes karriär och Carries isolerade ensamhet och utanförskap är påtagligt, vilket inte blir bättre av att hon befinner sig på en plats där det går en kvinna på 50 män. Carrie tar dock ingen skit eller låter sexistiska kommentarer komma undan utan åtminstone en giftig harang eller till och med en rejäl spark i skrevet om det behövs.

Steve Liebers penna här i början av hans karriär är fullständigt briljant och har aldrig varit bättre och valet av svartvitt passar utmärkt för att förstärka känsla av snö, is, mörker och kyla. Dessutom lyckas Rucka och Lieber skildra Antarktis själv som en minst lika farlig fiende som mördare eller ryska legoknektar och vikten av att inse att människan inte är skapt för detta klimat och helt enkelt behöver visa lite respekt och ödmjukhet när det gäller detta faktum.

Whiteout blev till och med en film 2009 med Kate Beckinsale i huvudrollen men jag rekommenderar originalupplagan (eftersom jag läst att filmatiseringen inte blev så lyckad) och tanken var också att serien skulle få en tredje och avslutande del, Whiteout: Thaw, 2007 men fortfarande, tio år senare, lyser den tyvärr med sin frånvaro. Däremot dyker hela serien upp i en samlad utgåva nu i decemeber med titeln Whiteout: Compendium som jag, ursäkta ordvitsen, rekommenderar varmt. 😉

Manus: Greg Rucka
Illustration: Steve Lieber
Förlag: Oni Press
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...