Recensioner

Beasts of Burden: Animal Rites

lördag 10 mars, kl 16:56 av 0 kommentarer

I väntan på en leverans av dagsfärska serier (såsom Spy Seal Vol. 1, Shade the Changing Girl Vol. 2, Kill or Be Killed Vol. 3 och Saga Vol. 8) tänkte jag göra ett besök i arkivets underbara gömmor och först ut är den hyllade serien Beasts of Burden av Evan Dorkin (Milk and Cheese, Dork) och Jill Thompson (Scary Godmother, Wonder Woman: The True Amazon).

2003 tillfrågades Evan om han ville författa ett bidrag till skräckantologin The Dark Horse Book of Hauntings och efter att ha prövat några idéer kom han fram till att han ville skriva en historia om ett hemsökt hus med en annorlunda twist: en hemsökt hundkoja och några hundar som löser mysteriet. Efter att ha fått med Jill Thompson på båten, som insisterade på att han skulle skriva in en mops i berättelsen, såg historien ”Stray” dagens ljus. I denna lilla pärla på bara åtta sidor fick vi för första gången möta hundarna Rex (Doberman), Whitey (Jack Russel), Jack (Beagle), Ace (Siberian husky) och mopsen Pugsley samt den herrelösa katten Orphan när de tillsammans med en shamanlikande ”Wise Dog” löser mysteriet med Jacks hemsökta hundkoja, en spökhistoria full av humor, värme och sorg samt underbart tecknad och målad av Jill Thompson.

”Stray” var tänkt som en fristående berättelse utan fortsättning men historien om den udda sextetten som löser ockulta mysterier blev så populär så under några år dök de upp i flera skräckantologier från Dark Horse Comics och fick till slut en egen miniserie 2009 och istället för det något krystade arbetsnamnet ”those dog and cat stories Jill and Evan are doing” fick de det fyndiga namnet Beasts of Burden. Till dags dato har det kommit ut 14 episoder, både korta och en del längre (inklusive ett möte med Hellboy) och under de femton år som gått sedan ”Stray” skapades har Beasts of Burden blivit hyllad och rikligt prisbelönad med inte mindre än åtta Eisner Awards.

Hittills finns serien bara samlad i en inbunden utgåva, Beasts of Burden: Animal Rites, som innehåller de första fyra berättelserna från skräckantologierna samt miniserien Beasts of Burden #1-4 där våra fyrbenta vänner stöter på alltifrån spöken, häxor, odöda, varulvar, demoner, råttkungar och trollkarlar. Alla historier är fristående med en övergripande handling om att något inte står rätt till i Burden Hill, att de blir utsedda till Watchdogs (och Watchcat) av traktens Wise Dog samt den svarta katten Dymphna, en av häxornas familiarer, som har en alldeles speciell roll i berättelsen.

Beasts of Burden bjuder inte på tokroliga skräckmysterier à la Scobby Doo utan verklig ondska med höga insatser för vårt team av ockulta detektiver. Vissa av dem får men för livet och det är inte alltid som de lyckas med sina uppdrag heller vilket gör serien extra spännande och läsvärd. Dorkin presenterar också en sorts hundreligion med ”The Great Dog” som skaparen och ”The Black Dog” som för dem till livet efter detta. Det finns gott om komiska inslag och dråpligheter, ofta serverade av den cyniske skeptikern Pugsley, men framförallt är Beasts of Burden en mycket väl berättad historia med underbara karaktärer och dessutom rasande snyggt illustrerad av Jill Thompson.

Denna utgåva gjorde mig verkligen sugen på mer och som tur är har Comixology just nu rea på flera titlar från Dark Horse Comics, inklusive allt med Beasts of Burden, så jag återkommer när jag slukat resten av seriens alla one-shots.

Manus: Evan Dorkin
Illustration: Jill Thompson
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...