Recensioner

Grass Kings, Vol. 2

måndag 5 mars, kl 16:17 av 0 kommentarer

Efter att sheriff Humbert och Cargills polismän lämnat Grass Kingdom med oförrättat ärende är det dock något som fortfarande gnager i Bruce medvetna. Humberts uppenbara anledning att storma Grass Kingdom var att hans hustru Maria lämnat honom och blivit ytterligare en utstött själ som fått en fristad hos Robert och hans bröder men Humbert är också övertygad om att den ökände seriemördaren, som fått det passande namnet ”The Thin-Air Killer”, gömmer sig i kungariket. Förutom det mystiska försvinnandet av Roberts dotter så stötte Bruce även på ett liknande fall strax innan han tvingades lämna polisen som kan vara ett av mördarens verk. Bröderna beslutar sig för att göra efterforskningar bland invånarna och deras första anhalt blir författaren Hemmingway som skriver en bok om Grass Kingdom och dess historia…men det är inte inte hela sanningen. Anledningen till att Hemmingway är där är hans stora intresse för mördaren och ytterligare ett mord som inträffade för en tid sedan på kungarikets ägor fångade hans intresse. Ms. Handel undervisade Grass Kingdoms barn och var älskad av alla ända tills hon tog livet av sig av okänd anledning men Hemmingway är övertygad om att detta är en bluff. Någon mördade Ms. Handel och mördaren finns mitt ibland dem!

Efter en lyckad start på Grass Kings av Matt Kindt (Divinity, Dept. H, Ether) och Tyler Jenkins (Peter Panzerfaust, Neverboy, Snow Blind) ägnar sig andra volymen åt den underliggande sidointrigen om ”The Thin-Air Killer” och jakten på en eventuell mördare i Grass Kingdom. Nu när världen och alla sköna karaktärer är presenterade får vi en intensiv kriminalhistoria som också innehåller en hel del flashbacks där vi får följa några av invånarnas väg till brödernas fristad, bland andra inuiten Pike, bilmekanikern Shelly samt den vemodige Archie. Dessutom får vi stifta närmare bekantskap med exmilitären Neil som lever på en egen ö i kungariket och ”The Satellite Sisters”, det vill säga tvillingarna Judy och Patch, som har som uppdrag att övervaka allt som sker i Grass Kingdom.

Vart historien bär hän tänker jag inte spoila men Kindt lyckas bygga upp en paranoid stämning där många bär på mörka hemligheter och är måna om att skydda sitt eget skinn. Ingen av Grass Kingdoms invånare är där av en slump…men vem är mördaren?

Tyler Jenkins underbara stil passar som hand i handsken med Kindts spännande berättelse och i andra volymen färgläggs även Tylers alster av hans hustru Hilary vilket gör anrättningen ännu mer tilltalande. Tylers vattenbaserade färger blev lite hafsiga mot slutet och jag förmodar att det är tidsbrist som gjort att Hilary fått uppdraget som hon utför med den äran. Linjerna blir tydligare, paletten mustigare och tonen blir också mörkare vilket gör fortsättningen på Grass Kings extra njutbar.

Serien går nu in i sista andningen där mysteriet tätnat och mycket står på spel och seriens avslutande nummer blir Grass Kings #15 som dyker upp i april. Om man precis som jag vill njuta av fler serier av Matt Kindt så kan jag också passa på att tipsa om hans förtjusande serie Ether tillsammans med den outtröttlige och flitige David Rubín. Förutom den första volymen Ether: Death of the Last Golden Blaze så börjar fortsättningen Ether: The Copper Golems i maj 2018 och även om Grass Kings och Ether är väldigt olika i både stil och genre så är de icke desto mindre läsvärda bägge två. Rekommenderas!

Manus: Matt Kindt
Illustration: Tyler Jenkins
Färgläggning: Hilary Jenkins
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...