Recensioner

Kill or Be Killed, Vol. 3

måndag 26 mars, kl 11:06 av 0 kommentarer

Dylan har äntligen börjat ta sina mediciner igen och mår redan mycket bättre. Han vet inte varför han slutade ta dem men lovar sin läkare att fortsätta medicineringen, ta hand om sig själv och gå på regelbundna återbesök. Demonen verkar ha försvunnit efter senaste skärmytslingen med ryska maffian och han har åter tid för sina studier, som han ligger hopplöst efter med, samt att börja träffa Kira igen. Det går så långt att han till och med skriver ett anonymt brev till tidningarna där han förklarar att hans brottsbekämpande alter ego lagt masken på hyllan och lämnat New York, dels för att sätta punkt men också för att få NYPD och ryska maffian att sluta leta efter honom. Allt verkar ordna sig i hans liv…ända tills han upptäcker att en kille med rysk accent frågar efter Kira på hennes jobb för att få tag i hennes pojkvän vid namn Dylan. Maffian letar uppenbarligen efter honom fortfarande och eftersom de känner till Kira beslutar sig Dylan för att ge sig på det högsta hönset – ledaren för ryska maffian.

Tredje volymen av Kill or Be Killed av mästartrion Ed Brubaker, Sean Phillips och Elizabeth Breitweiser är hittills den bästa i serien där Dylan återigen bestämmer sig för att ta på sig masken och döda brottslingar – inte för att undvika att en demon ska ta hans liv utan för att skydda den han älskar. Här serverar också Brubaker skickligt förklaringen på flashbackscenen från allra första numret av serien där Dylan avrättar en mängd gangsters på en bordell. Allt är en del i en mästerlig plan att komma åt ryska maffians ledare genom att plantera ett villospår att den fruktade maskerade mördaren tänker attackera maffians bordeller i staden, vilket naturligtvis får både ryssarna och New York-poliserna att mobilisera sina styrkor och ger Dylan ryggen fri att utföra det mord han egentligen planerat.

Få serieskapare behärskar noirgenren så bra som Brubaker och co och det är en ren fröjd att följa det spännande händelseförloppet men också Dylans inre repetitiva och förvirrade monolog och hur han på härligt metamanér berättar för läsaren att han är lika dålig på att komma till saken som Tristram Shandy, den fiktive och uselt ökände historieberättaren från Laurence Sternes komiska 1700-talsroman The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman.

Det som också lyfter serien till nya höjder är Dylans upptäkt att hans far, som tog livet av sig, flera gånger hade avbildat demonen som hemsökt Dylan och dessutom som grädde på moset så upptäcker Dylan en mörk, djupt begraven, familjehemlighet som ytterligare får honom att undra om hans syner är frukten av hans mentala hälsa och felmedicinering…eller rentav demonisk övernaturlighet. Kombinationen av skicklig noir med Dylans stigande paranoia lovar gott för det avslutande fjärde volymen som går i mål i juni med Kill or Be Killed #20. Rekommenderas!!!

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Färgläggning: Elizabeth Breitweiser
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...