Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 16 (2018)

lördag 21 april, kl 00:45 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

ACTION COMICS #1000
Manus: Brian Michael Bendis, Tom King, Scott Snyder, Louise Simonson, m. fl.
Illustration: Jim Lee, José Luis García-López, Curt Swan, John Cassaday, m. fl.
Förlag: DC Comics

”Är det en fågel! Är det ett flygplan! Nej! Det är Stålmannens 80-årsdag!” 18 april 1938 såg en mycket annorlunda seriefigur dagens ljus i första numret av antologiserien Action Comics, publicerad av National Allied Publications som sedermera skulle bli mer känt som DC Comics. Föga anade skaparna Jerry Siegel och Joe Shuster, eller förlaget för den delen, att de hade skapat en helt ny genre (Siegel och Shuster fick en engångssumma på $130 för sin skapelse och skulle få vänta länge på både erkännande och ersättning från förlaget) som älskas av många och som är högst levande än idag, inte minst på bio där marknaden svämmar över av superhjältefilmer och ständigt finner en ny publik. Action Comics är den enda serietitel mig veterligen som uppnått den aktningsvärda talet 1000 och jubileumsnumret är späckat med olika berättelser, bland annat av Supermans kommande författare Brian Michael Bendis samt Tom King, Scott Snyder och framförallt DC-veteranen Marv Wolfman som författat en berättelse baserad på aldrig tidigare visat material av den legendariske Superman-tecknaren Curt Swan (som avled 1996). Stort grattis i efterskott önskar vi på Shazam.se med förhoppning om minst 1000 nummer till.

BLACK HAMMER: AGE OF DOOM #1
Manus: Jeff Lemire
Illustration: Dean Ormston
Förlag: Dark Horse Comics

Trots att jag kunnat njuta av de förträffliga spinn-off-serierna Sherlock Frankenstein and The Legion of Evil och Doctor Star and The Kingdom of Lost Tomorrows så är det inget som går upp mot Jeff Lemire och Dean Ormstons sensationellt suveräna originalserie från Dark Horse Comics. Den första serien avslutades med en präktig cliffhanger i Black Hammer #13 och i den nya serien, som har den ödesmättade undertiteln Age of Doom, lämnar vi superhjältegenren som hämtat sin inspiration från både The Golden Age och The Silver Age of Comics och hamnar istället i en galen och surrealistisk värld som påminner en hel del om Vertigo-serierna från Karin Bergers tid. Trots genrebytet är jag inte orolig för Lemire och Ormston har klart och tydligt visat att de vet precis vad de håller på med och jag tänker luta mig lugnt tillbaka och njuta av färden.

HER INFERNAL DESCENT #1
Manus: Zac Thompson & Lonnie Nadler
Illustration: Kyle Charles
Förlag: AfterShock Comics

Lonnie Nadler och Zac Thompson är två serieskapare att räkna med som de visat i The Dregs och Come Into Me (Black Mask Studios) och som nya författare till Cable (Marvel Comics). Den här veckan är de aktuella med sin första egna serie från AfterShock Comics tillsammans med tecknaren Kyle Charles (Roche Limit) som är en modern variant av Dantes inferno. I Her Infernal Descent får vi möta Lynn, en medelålders mamma som inte klarar av att leva med sorgen efter sin förlorade familj och beslutar sig för att färdas genom Helvetets alla nio kretsar för att återbörda sin nära och kära. Som ledsagare har hon inte diktaren Vergilius utan poeten, mystikern och konstnären William Blake och deckarförfattaren Agatha Christie som guidar henne allt djupare ner genom surrealistiska landskap, möten med förlorade själar från kändisar och där hon får utstå absurda prövningar.

SKYWARD #1
Manus: Joe Henderson
Illustration: Lee Garbett
Förlag: Image Comics

Joe Henderson och Lee Garbetts minsta gemensamma nämnare är ingen mindre än Lucifer: Henderson som manusförfattare till TV-serien och Garbett som illustrerat Holly Blacks tecknade serie från Vertigo. I deras Image-serie Skyward får vi möta den unga kvinnan Willa Fowler som föddes strax efter ”G-Day” (dagen då det mesta av Jordens gravitation försvann mystiskt) och se en värld där alla kan flyga men där Willa också blir indragen i en lömsk plan att återställa ordningen.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...