Nyheter och tips

Svenska serievåren 2018: Nya seriealbum

fredag 20 april, kl 16:31 av 0 kommentarer

Uppsala Comix 2018 avslutades förra söndagen och i och med det börjar årets utgivning av nya seriealbum på svenska klarna väsentligt. Vissa av Sveriges många renodlade serieförlag är mycket informativa när det gäller sin utgivning vilket gör det lätt för en serieälskande bloggare som mig själv men jag vill redan i inledningen understryka att denna genomgång bara är ett axplock av alla seriealbum som dyker upp under 2018 men jag lovar att fylla på med fler nyheter om svensk serieutgivning under resten av året.

Först ut har vi Kartago förlag där man bland annat kan njuta av David Nessles senaste bok Muralgranskaren. Titeln är också namnet på Nessles Twitterkonto som nu ges ut i bokform där författaren använder sig av medeltida konst för att reflektera över dagsaktuella nyheter eller fenomen på ett humoristiskt och inspirerande sätt.

2017 publicerade förlaget en svensk översättning av Derf Backderfs seriealbum Trashed (Sopigt) och i år utgavs Min vän Dahmer som bygger på Derfs möte med den fruktade seriemördaren Jeffrey Dahmer under deras gemensamma skoltid. Albumet filmatiserades också 2017 och min plan är att både recensera boken och filmen under året. Feministiska serier bryter ständigt ny mark i Sverige och en av de starkaste rösterna i genren är illustratören och konstnären Anna Åhlund som gett ut En snippa om dagen (2015) på Kartago. I hennes nya seriesamling Kärlekens tunga får vi bland annat följa kärleksrelationen mellan två kvinnor och hur den sakta men säkert går mot sitt svekfulla slut, träffa Rövhatten som tror att han är alla kvinnors räddare och Fördomsfulla tjejen som älskar lesbianer. Sist från Kartago så vill jag tipsa om andra samlingsboken i Frida Malmgrens serie Tjejerna på höjden med undertiteln Triple income – no kids som dyker upp under sommaren.

Näst på tur är Cobolt Förlag vars digra utgivning under året bland annat innefattar Angel Wings 3: Destination Broadway som avslutar den första albumtrilogin om militärpiloten Angela McCloud, nytt material på svenska för första gången i Yoko Tsuno 4: De gåtfulla robotarna (innehåller albumen Elektroniska äventyr, De förvisade på Kifa och Själarnas port) samt första albumet i en nyutgivning av de senare albumen i Edgar P. Jacobs serie om vännerna Francis Blake och Philip Mortimer: Blake & Mortimer: Affären Francis Blake. Mats Källblad, som bland annat gjort den självbiografiska albumserien Garagedrömmar, Vakna laglös och Lång väg tillbaka (gavs ut av Optimal Press och samlades senare i Hundra år i samma klass, utgiven av Ordfront) kommer ut med samlingsvolymen Lukas: 25 år mellan land och stad som samlar det mesta och det bästa från hans långlivade skämtserie Lukas (som bland annat dykt upp i Larson! och Uti vår hage). 2017 publicerade Cobolt Förlag Joakim Lindengrens serieadaption av Giannina Braschis roman United States of Bananas och i år kan vi också njuta av Lindengrens skapelse Kapten Stofil som dyker upp med albumet Kapten Stofil: Dåligt är det nya bra som både innehåller en nytecknad historia plus lite annat smått och gott med världens främste bakåtsträvare. Under året kommer vi även att få se fortsättningen på Pellé och Runbergs serie om rymdstationen Orbital i Orbital 2: Nomaden, Blueberry Samlade äventyr 6 samt Manu Larcenets komiska rymdäventyr Jakolassens rustning.

I början på året fick Galago både en ny chefredaktör (Rojin Pertow) och ny förläggare (Sofia Olsson, som drivit Syster Förlag tillsammans med Åsa Grennvall) och hittills i år har förlaget publicerat David Liljemarks underbara värld där serietecknaren, författaren, musikern och filmregissören David Liljemark själv målar ett porträtt av sitt eget konstnärskap och så Ellen Greiders serieromandebut Lunchbox som handlar om att hitta sig själv som ung. Senare i år kan vi se fram emot Fabian Göransons reseskildring Drömmen om Europa på jakt efter drömmen om ett Europa i fred och med framtidstro ”på en kontinent med alldeles för mycket historia och alldeles för lite framtid”.

Albumförlaget har nu kommit fram till de två sista delarna (Lanfeust från Troy bok 7: Petaurernas kyrkogård och Lanfeust från Troy bok 8: Legendernas ursprung) i Christophe Arleston och Didier Tarquins serie Lanfeust från Troy där kampen mellan Thanos och Lanfeust i den magiska världen Troy når sin kulmen. Vidare kan vi se fram emot avslutningen på den fristående fortsättningen på Det Tredje Testamentet i Julius V. Vad jag längtar mest efter från Albumförlaget är naturligtvis Dennis Gustafssons sjunde bok om den skånske privatdetektiven Viktor Kasparssons vedermödor i det ockultas tecken (arbetsnamnet är Viktor Kasparsson: Fädernas synder) och det är härligt att se processen på Kasparssons alldeles egna Facebooksida.

Det var allt för den här gången och jag har säkert missat en hel del, som nya eller kommande serier från Apart Förlag, Ordbilder Media, Wibom Books, Nubeculis, Syster Förlag, m. fl.. Vad jag däremot vet är att Ades Media kommer att ge ut Transformers på svenska. I juni dyker albumet Wreckers – den sista striden (författat av James Roberts) upp och till hösten kommer förlaget också att börja ge ut den klassiska italienska westernserien Tex Willer. Sist men inte minst så kommer nu också äntligen fortsättningen på ett av förra årets bästa svenska seriealbum, nämligen Fabian Göranssons Martilo och riddaren från Sanatorium Förlag.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...