Recensioner

Redlands, Vol. 1: Sisters of Blood

lördag 26 maj, kl 21:01 av 2 kommentarer

I 40 år har häxorna Bridget, Alice och Ro styrt den lilla staden Redlands i Floridas träskmarker. De valde staden för att befria den från den lokala sheriffen och hans rasistiska anhang men också för att de behövde skapa sig ett nytt hem…genom blod, offer och eld. Som lagens förlängda arm har de alltid mycket att göra och det senaste problemet på agendan är en bestialisk seriemördare som gäckar Redlands ordningsmakt. Någon är också fast besluten att få bort systrarna från toppen av näringskedjan genom att avslöja deras mörka bakgrund och hemligheter men har starkt underskattat hur långt lokalbefolkningen är redo att gå när det gäller att bevara häxornas makt. Det är som en invånare säger: ”I’d rather have a town run by monsters instead of murderers”.

Jag behöver bara snabbt ta en flukt på alla serier jag recenserat där Jordie Bellaire stått för färgläggningen för att inse hur mycket hon betytt för att göra dessa serier minnesvärda. Med titlar som The Manhattan Projects, Nowhere Men, Pretty Deadly, Zero, Injection, The Vision, Moon Knight, med flera har hon visat hur skicklig hon är, eller som Tom King skriver i förordet till Redlands, Vol. 1: ”She does with colors what Alan Moore did with words. She does with colors what Jack Kirby did with pencils”. 2017 var det även dags för henne att göra sin premiär som serieförfattare med just serien Redlands, tecknad av Vanesa R. Del Rey som Jordie tidigare samarbetat med på James Robinsons Scarlet Witch, och mina förväntningar var skyhöga, inte minst med tanke på att Redlands nominerades till en Eisner i kategorin Best New Series.

Efter min första genomläsning kände jag mig dock en smula besviken. Handlingen hoppar mellan dåtid och nutid och förutom den gäckande seriemördaren dyker det också upp ett mystiskt fall med en ung kvinna som försvann från en ökänd bordell på 1980-talet. Man lär aldrig känna häxorna speciellt mycket, handlingen är höljd i ett gåtfullt mörker och första volymen avslutas tämligen abrupt med många frågor i mitt huvud.

Nu, några veckor efteråt, när serien legat och mognat i mitt medvetande har jag en helt annan känsla för Redlands. Serien blandar urgammal folklore med vår moderna, och verkligen inte perfekta, värld på ett mycket tilltalande sätt och hela härligheten är något av det mest suggestiva jag läst på mycket länge. Jordies egen färgläggning är en stor orsak till denna känsla och hennes mörka och mystiska färger tillsammans med Vanesas ruggiga miljöer gör att jag är på helspänn och det känns som att det kommer hoppa ut någon demonisk varelse ur mörkret var och varannan ruta.

Bellaire och Del Reys skildring av amerikanska Södern är föga smickrande med ”white supremacy”, rasism, våldtäkt, pedofili, våld och polisbrutalitet som unkna ingredienser och häxorna står för stark feminism samt sexuell frihet och identitet. Detta är dock ingen serie där alla män är onda utan systrarna har gott om manliga medhjälpare som går deras ärenden och häxornas ständiga behov av unga kvinnliga blodsoffer gör dem inte precis till några änglar. Det här är en serie full av nattsvart och bloddränkt magi och seriens övergripande tema är egentligen makt och vad det kan göra med en…oavsett om du är människa eller djävulens hantlangare.

Seriens persongalleri är också imponerande med bland andra den unga blinda empaten Itsy som älskar pizza och Stephen King, den trasiga narkomanen Dani som ser döda människor överallt likt Cole i filmen Sjätte sinnet samt alligatormänniskan Laurent som även är Bridgets älskare. Serien innehåller även mycket slafsigt våld, naken hud och grafiskt kopulerande men det passar perfekt med den hedniska kontexten och bidrar till seriens unika och djuriska anslag.

Redlands är tillsammans med Black Magick de bästa häxserierna jag har läst och de kunde egentligen inte vara mer olika. Om du har en stark mage, inte är lättskrämd eller svimmar när du ser blod så är Redlands helt klart något för dig och vill du dessutom ha en spännande, mystisk och suggestiv berättelse om moderna häxor som bokstavligen går över lik för sin sak så har du något att se fram emot.

Manus: Jordie Bellaire
Illustration: Vanesa R. Del Rey
Färgläggning: Jordie Bellaire
Förlag: Image Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Pärka says:

    Mycket intressant. Känns som det är många ingredienser jag gillar och att den hänger kvar i medvetandet och växer efter läsningen känns lovande. Ska läsas!

  2. Thomas Fels says:

    Detta känns ju också tvunget att inhandlas! Frågan är om jag har råd bara. Kommer så mycket bra numera.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...