Nyheter och tips

The Weekly Bugle – vecka 34

måndag 27 augusti, kl 00:41 av 3 kommentarer

Här presenteras varje söndag vad som har hänt i seriernas värld, främst borta i Amerikas förenta stater. Let’s get to it!

 • Marjorie Liu och Sana Takedas Monstress har vunnit ett Hugo Award. Det är andra volymen av serien från Image Comics, betitlad ”The Blood”, som har tagit hem priset i kategorin Best Graphic Story. Takeda fick även äran att motta Hugon för Best Professional Artist.
 • J.G. Jones, mest känd som tecknare på Grant Morrisons Final Crisis och Mark Millars Wanted, tar en paus från konsten. Detta är på grund av att hans blodcancerform Polycytemia Vera tvingar honom att göra en stamcellstransplantation. Sjukdomen, som han har levt med i åtta år, har nyligen gått över i myelofibros vilket påverkar benmärgen och dess förmåga att fungera som den ska. Under sin återhämtning planerar han att skriva en ny serie.

 • Efter att DC Comics Justice League Odyssey har fördröjts med flera månader kommer inte Stjepan Šejić längre teckna serien. Philippe Briones tar över från och med #3 och skälet är att Sejic inte längre har plats för serien i sitt schema.
 • Moon Knights nuvarande tecknare Jacen Burrows kommer avsluta sin tid på tidningen i och med #198 (förutom en kort comeback i jubileumsnumret #200). Enligt honom är det på grund av ett ännu oannonserat ”major new project at Marvel”. Lite senare i veckan meddelade även tidningens författare Max Bemis att han är klar med Moon Knights äventyr för nu. Hans sista nummer är oktobers #200. För tillfället har inget hörts om vad som händer med tidningen i fortsättningen, förutom att den saknas från Marvels solicitations för november 2018.
 • Boom! Studios-serien Fence kommer efter #12 i november att fortsätta i bokform som Original Graphic Novels. Läs mer här.
 • Den nuvarande volymen av Quantum & Woody! hos Valiant Entertainment kommer sluta i november med #12, men karaktärerna kommer med största sannolikhet dyka upp snart som en del av en ny serie av UNITY.
 • Författaren Brian Michael Bendis har fått kritik riktad mot sig efter att en skurk i Action Comics #1002 använt ordet autistisk som en nedsättande term. Detta sker i en scen där gängbossen Moxie Mannheim säger ”Is Superman in Metropolis or not, you autistic @#!@#$?!”till en av sina hejdukar när denna inte kan berätta vart Superman befinner sig. Bendis har bemött kritiken från flera håll på Twitter och har bland annat fått DC Comics att ta bort termen från senare tryckningar och samlingar av serien. Läs mer om kritiken och vad Bendis hade att säga om det här.
 • Filmbolaget Legendary Entertainment har tillskansat sig rättigheterna att filmatisera Pamela Ribon och Cat Farris Oni Press-serie My Boyfriend Is A Bear. Ribon kommer även vara inblandad i manuset och agera exekutiv producent.
 • Marvel Comics Tony Stark: Iron Man har blivit fördröjd av förlaget. Fjärde, femte och sjätte numret av den Dan Slott-skrivna serien har fått nya releasedatum och även #7 kommer antagligen flyttas fram. De nya datum numren blir släppta är: #4 3 oktober, #5 17 oktober och #6 21 november. Inget skäl bakom framflyttningarna har uppgetts än.
 • Läs Martins kommentar till inlägget nedan för mer information om bilden.

  Russ Heath, legendarisk krigs- och westernserietecknare, har dött vid 91 års ålder. Han valdes in i Will Eisners Comic Book Hall Of Fame 2009 och är även känd för att ha inspirerat popkonstnären Roy Lichtenstein. Två stycken läsvärda In Memoriam till Heath finns här och här.

 • Författaren Tom Taylor har i ett inlägg på Facebook sagt adjö till Injustice, serien som är tie-in till dataspelet med samma namn. I och med att sista numret Injustice 2 #72 har släppts, skrev Taylor om sina känslor kring avskedet. Läs hans ord här.
 • Originaluppsättningen från 1971 av Marvels team The Defenders återvänder i december över fem one-shots under det gemensamma namnet The Best Defense. Varje nummer kommer fokusera på varsin medlem samt ett sista med hela gruppen. Vilka som kommer koka ihop vad som kommer härnäst för Doctor Strange, Hulk, Namor och Silver Surfer kan ni se här.
 • ”Comicsgate” (en förklaring på vad det är här) har på nytt visat sitt fula ansikte under slutet av veckan. I samband med att den avlidne mästaren Darwyn Cooke kom på tal i sociala medier skrev en ”Comicsgate”-sympatisör att han definitivt skulle ha stött deras sak om mindre inkludering och mångfald i seriemediet. Varpå Cookes fru Marsha kom in i diskussionen och på det klaraste sätt förmedlade att det skulle han verkligen inte ha gjort. Svaret på det är väl knappast överraskande för den som vet hur internet fungerar, men hon fick mycket trakasserier sin väg. Efter det slöt flertalet skapare upp bakom Cooke och fördömde hela ”Comicsgate”-rörelsen. Seriejättarna Jeff Lemire och Bill Sienkiewicz var bland de mest framstående av dessa. Vad Marsha Cooke, Lemire och Sienkiewicz hade att säga om ”Comicsgate” samt mer om nyheten läser ni här. Tidigare nämnde Tom Taylor har också sagt sitt om detta här.
 • Serier som annonserats under veckan (som inte figurerat i ”Comics Of Future Past”-kolumnen): Batman And The Outsiders av Bryan Edward Hill och Dexter Soy i december 2018 (DC Comics) och Conan The Barbarian av Jason Aaron och Mahmud Asrar i januari 2019 (Marvel Comics).

Håll ögonen här om en vecka för mer nyheter!

Kommentarer

 1. Martin says:

  Bilden som illusterar notisen om Russ Heath har tecknats av Irv Novick.

  Roy Lichtenstein använde olika teckningar av Russ Heath som underlag till sina målningar ”Whaam!”, ”Blam”, ”Okay Hot-Shot, Okay!”, och ”Brattata” (referenser finns i den engelska Wikipedia-artikeln om Russ Heath).

  I fallet med ”Whaam!”, som är en av Roy Lichtensteins mest kända målningar, så verkar Roy Lichtenstein utgått från komposition och ljudeffekt i Irv Novicks teckning, som publicerades av DC i All-American Men of War #89, och bytt ut det vänstra flygplanet mot en kopia av ett plan tecknat av Jerry Grandenetti samt bytt ut det exploderande högra planet mot en kopia av ett plan tecknat av Russ Heath. Paul Gravett, som skrivit detaljerat om detta, anser att även manusförfattaren Robert Kanigher och textaren Gaspar Saladino skall erkännas för sina bidrag (färgläggaren är dock okänd) http://www.paulgravett.com/articles/article/the_principality_of_lichtenstein.

  I vilket fall som helt så var Russ Heath helt klart legendarisk för sina realistiska krigsteckningar.

 2. Pär Thorstensson says:

  Tack för din intressanta genomgång Martin! Ursäktar mig ödmjukast för felaktigheterna. Har uppdaterat texten och lagt till en hänvisning till din kommentar under bilden nu.
  Får villigt erkänna att jag inte hade hört om Russ Heath innan denna nyhet så plockade informationen mer eller mindre direkt från artiklarna jag länkar till. Visar i alla fall om inte annat hur viktigt det är med källkritik.
  Däremot tycker jag det är intressant att Heath själv använde Lichtensteins ”Whaam!”, som är från Novicks bild, och pratar om sin panel i kortserien ”Bottle Of Wine” för The Hero Initiative, en hjälporganisation för äldre serieskapare i behov av ekonomiskt stöd. Varför inte använda sin egen som också blivit kopierad?
  Länk till ”Bottle Of Wine”:
  http://www.multiversitycomics.com/wp-content/themes/mvc/images/timthumb.php?src=http://multiversitystatic.s3.amazonaws.com/uploads/2018/08/Russ-Heath-Bottle-of-Wine.jpg&q=95&w=588&zc=1&a=t

 3. Martin says:

  Ingen orsak att be om ursäkt. Eftersom Russ Heath är mest ihågkommen som tecknare av krigs- och westernserier, samt för sina bidrag till Playboy-serien ”Little Annie Fanny”, så är det inte så konstigt att han egentligen inte är speciellt känd. Paul Gravetts artikel om Roy Lichtenstein och plagiat är kanske den största anledningen till att jag visste lite om Russ Heath sedan tidigare.

  ”Bottle Of Wine” är intressant, bl.a. för att den visar att den 84-årige Russ Heath fortfarande kunde göra serier. Att han ritade av Whaam! istället för någon annan målning som har tydligare koppling till hans egna bilder, gissar jag beror på dels att Whaam! är kanske den mest kända målningen av Roy Lichtenstein, dels att Russ Heath gjorde många serier under sin långa karriär och kanske helt enkelt inte mindes alla detaljer.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...